Και η Ιντερπόλ… γνωμοδοτεί για τους πρωταγωνιστές των υποκλοπών

Και η Ιντερπόλ… γνωμοδοτεί για τους πρωταγωνιστές των υποκλοπών

Μέσα στις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις των ημερών για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών με το λογισμικό Predator ήταν πως βρίσκονται στην τελική ευθεία οι φορολογικές υποθέσεις του Γιάννη Λαβράνου. Καθώς οι έλεγχοι των Αρχών εντόπισαν φοροδιαφυγή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της έκδοσης και της λήψης εικονικών τιμολογίων τεράστιας αξίας στο διάστημα 2013-2023 από τρεις εταιρείες του, την Ελέκτρουμ Τεκνόλοτζις, την Ιονική Τεχνολογική και την Krikel.

Οι σκοτεινές διαδρομές των εταιρειών αυτών όμως είχαν και μια ακόμη διάσταση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, στις διοικήσεις εμφανίζονταν πρόσωπα που φέρονται ανύπαρκτα. Συγκεκριμένα δύο ιταλικά ονόματα που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντιστοιχούν σε άτομα των οποίων οι ταυτότητες είχαν κλαπεί. Η έρευνα οδήγησε σε αντίγραφο μιας εξ αυτών των ταυτοτήτων αλλά με τη φωτογραφία του Λαβράνου ή κάποιου που… του μοιάζει καταπληκτικά. Την ύπαρξη της ταυτότητας αυτής ο ίδιος ο επιχειρηματίας δηλωσε ότι την αγνοεί, καταθέτοντας μάλιστα και μήνυση κατά αγνώστων.

Με αφορμή τα νεότερα για τις φορολογικές περιπέτειές του, πηγή μου με γνώση των ερευνών με πληροφόρησε ότι το θέμα έφτασε ως την Interpol – διότι, ναι, δεν έχουν ασχοληθεί μόνο οι Αμερικάνοι με αυτά τα εγχώρια ταλέντα. Η οποία Interpol, με τη σειρά της, φέρεται να έχει επιβεβαιώσει την πλαστότητα του εγγράφου από τον περασμένο Απρίλιο στις ελληνικές αρχές και, συγκεκριμένα, στην Οικονομική Εισαγγελία.

Στις καλένδες ο νέος Συνήγορος

Το θέμα της εκλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη έπιασε και πάλι την Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων και η είδηση είναι ότι η αλλαγή στο τιμόνι της ανεξάρτητης Αρχής πήγε επισήμως… κουβά. Μιλάμε για την αντικατάσταση του Ανδρέα Ποττάκη (του οποίου η θητεία έχει τυπικά λήξει) με την πρόταση που είχε βάλει στο τραπέζι κυβερνητική πλειοψηφία, τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Οπως σας είχα εγκαίρως ενημερώσει, η αντιπολίτευση μπλοκάρει εδώ και μήνες την αλλαγή του Συνηγόρου ώστε να ολοκληρώσει ο Ποττάκης την έρευνα για τυχόν πράξεις και παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος στο ναυάγιο της Πύλου. Χθες, μάλιστα – όπως τόνισε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη – ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση στον Συνήγορο του αρχηγού του Λιμενικού, Γιώργου Αλεξανδράκη, με την οποία θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των μαρτύρων για να προχωρήσει μετά η Αρχή στην κατάρτιση του πορίσματος (που εξ όσων ακούω αναμένεται να μην είναι καθόλου ευχάριστο).

Οι τόνοι στη Διάσκεψη

Από τη συζήτηση, λοιπόν, στη Διάσκεψη φάνηκε ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπάρχει και κρίθηκε ότι δεν έχει νόημα καν να γίνει ψηφοφορία. Ο δε Κώστας Τασούλας είπε στους βουλευτές που μετέχουν στη Διάσκεψη ότι θα αποσύρει τον συγκεκριμένο υποψήφιο και θα επανέλθει με νέο πρόσωπο. Αυτό παρότι ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος φέρεται να του είπε να μην τον αποσύρει αλλά να τους δώσει λίγο χρόνο για να συντονίσουν τη θέση τους, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή λειτουργούν επί της ουσίας και χωρίς προεδρείο. Επ’ αυτού να πω ότι οι μαρτυρίες ότι υπήρξε και μια διαφορά… ύφους. Με τη Θεοδώρα Τζάκρη να τηρεί πιο σκληρά αρνητική γραμμή από ό,τι η Ολγα Γεροβασίλη κι ο Ξανθόπουλος που υποστηρίζουν πως δεν θα ψήφιζαν μεν, αλλά τοποθετήθηκαν με χαμηλότερους τόνους.

Η αντικατάσταση του Τζιτζικώστα

Ενα από τα θέματα που θα πρέπει να λύσει ο Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη είναι το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, εφόσον, φυσικά, επικυρωθεί και τυπικά στις Βρυξέλλες ο διορισμός του υποψήφιου επιτρόπου. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν η παραίτησή του δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο, μη σας πω και Δεκέμβριο, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τις ακροάσεις της Ευρωβουλής. Ωστόσο ήδη καταγράφεται κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη και το Μαξίμου, μαζί με τον Τζιτζικώστα, θέλουν να πάρουν τις αποφάσεις τους μια ώρα αρχύτερα. Δυο σενάρια έχουν συζητηθεί. Το πρώτο είναι να οριστεί διάδοχος κάποιος από τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης της ΝΔ, που να συνδυάζει καλή εκλογική επίδοση και τα προσόντα να διοικήσει, με την προοπτική, αν τα πάει καλά, να διεκδικήσει τη «γαλάζια» υποψηφιότητα για περιφερειάρχης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το δεύτερο σενάριο είναι να τοποθετηθεί μεν τώρα στη θέση κάποιος περιφερειακός σύμβουλος (δεν γίνεται κι αλλιώς) που θα είναι του κύκλου του Τζιτζικώστα, αλλά με την προοπτική να υποστηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο μελλοντικά. Να μην είναι και πολύ φιλόδοξος, για να το πούμε ευθέως.

Υποψήφιοι διάδοχοι

Θεσσαλονικιός φίλος της στήλης μού έχει μεταφέρει ήδη ονόματα που ενδιαφέρονται ή και συζητιούνται στην πόλη ως υποψήφιοι διάδοχοι. Μια εξ αυτών είναι η Βούλα Πατουλίδου, που θεωρεί ότι δικαιούται να διεκδικεί τη θέση με αξιώσεις ως πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στη σταυροδοσία των περσινών εκλογών, ενώ τονίζει συχνά ότι, στο μεταξύ, έδωσε και μια επιπλέον μάχη για τη ΝΔ στις τελευταίες ευρωεκλογές. Τυχόν επιλογή της σημαίνει, βέβαια, ότι θα επιθυμεί να τεθεί επικεφαλής της παράταξης στις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Ενα δεύτερο όνομα είναι ο επόμενος στους σταυρούς, ο Κώστας Γιούτικας που είναι και αντιπεριφερειάρχης. Εχει γερές κομματικές ρίζες στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται πως ανήκει στο καραμανλικό μπλοκ. Πιο κοντά στο Μαξίμου είναι ο Πάρις Μπίλιας που επίσης έχει αρχίσει να ακούγεται. Οπως κι η πιο στενή κι έμπιστη συνεργάτιδα του Τζιτζικώστα, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Νανά Αηδονά.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ