Λίβανος: Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον νότο

Λίβανος: Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον νότο

Δραματικές ώρες ζει ο Λίβανος, με την ισραηλινή αεροπορία να βομβαρδίζει πόλεις στα νότια της χώρας.

Το σφυροκόπημα συνεχίζεται στις πόλεις Tayr Harfa, Sheihin, Jibeen, Zebqin και Dahira, αναφέρει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης νέες επιθέσεις στα περίχωρα της Ταφαχάτα και της αλ-Μπισαρίγια, αναφέρει το NNA.

Σε εξέλιξη σύσκεψη ασφαλείας που συγκάλεσε ο Νετανιάχου στο αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι δεκάδες αεροσκάφη «επιτίθενται σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο».

Βίντεο από τις ισραηλινές επιθέσεις

Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ μέχρι αυτό να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στον καταστροφικό πόλεμό της στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη λόγω της κλιμακούμενης κρίσης.

Σε εξέλιξη σύσκεψη ασφαλείας στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη ασφαλείας που συγκάλεσε ο Νετανιάχου στο αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ, ενώ ο υπουργός Άμυνας με τον αρχηγό του στρατού προχωρούν σε αξιολόγηση της κατάστασης με ανώτερους αξιωματικούς.

Νωρίτερα εκδόθηκαν νέες οδηγίες για να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις πολιτών – από τη βόρεια πόλη Χάιφα μέχρι τα σύνορα με το Λίβανο – εν αναμονή αντιποίνων για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ.

«Αυτή είναι μια νέα φάση στον πόλεμο, έχει σημαντικές ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κινδύνους. Η Χεζμπολάχ αισθάνεται κυνηγημένη και η αλληλουχία των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων θα συνεχιστεί», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια. Όσο περνάει ο καιρός, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε και θα φέρουμε εις πέρας την προσπάθεια επιστροφής των ομήρων και διάλυσης της Χαμάς».

Την ίδια στιγμή νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ισραήλ ζητώντας την επιστροφή των ομήρων.

Λίβανος

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

«Τρομερό λάθος»

Ο Ισραηλινός συγγραφέας και αναλυτής Γκιντεόν Λεβί έκανε λόγο για «ένα τρομερό λάθος» αναφερόμενος στην κλιμάκωση του Τελ Αβίβ στον Λίβανο και στα «δύο ανοιχτά μέτωπα».

«Το Ισραήλ έχει κάποιους πολύ καλούς ισχυρισμούς, συγκεκριμένα ότι 60.000 άνθρωποι βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους στο βορρά και έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν», δήλωσε ο Λεβί, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, στο Al Jazeera.

«Το ερώτημα είναι αν ένας άλλος πόλεμος θα αποτελέσει λύση».

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του εκεί και εκτίμησε ότι ένας πόλεμος στο Λίβανο θα είναι πιθανότατα ακόμη πιο καταστροφικός.

«Νομίζω ότι όλα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά με την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Γάζα. Αυτό θα έλυνε, τουλάχιστον προς το παρόν, το πρόβλημα και θα έσωζε πολλές, πολλές ζωές», πρόσθεσε ο Λεβί.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ