Ποιο μέρος του Ατλαντικού μετατράπηκε σε «νεκροταφείο σπιτιών»

Ποιος μέρος του Ατλαντικού μετατράπηκε σε «νεκροταφείο σπιτιών»

Ως «νεκροταφείο του Ατλαντικού» έχει χαρακτηριστεί ένα μεγάλο τμήμα των ακτών της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, λόγων των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί στα ύπουλα νερά της περιοχής. Ωστόσο, το υγρό αυτό κοιμητήριο αρχίζει εδώ και χρόνια και καταπίνει και σπίτια.

Στην περιοχή της Ροδάνθης, που βρίσκεται στη κομητεία Ντέαρ, τα άλλοτε ειδυλλιακά σπίτια που ήταν καρφωμένα πάνω στις ακτές έχουν αρχίσει και καταρρέουν τα τελευταία χρόνια.

Μόλις την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, κατέρρευσε μια ακατοίκητη οικία μετά από σφοδρές καταιγίδες, που προκάλεσαν τεράσια κύμματα προκαλώντας διάβρωση του εδάφους.

Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα της παραλίας στην περιοχή που είχε ήδη κλείσει για το κοινό, καθώς το σπίτι, όπως και πολλά άλλα θεωρούνταν επίφοα με κατάρρευση εδώ και μήνες.

Αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, είναι το τρίτο σπίτι που κατέρρευσε στον ωκεανό στην περιοχή φέτος. «Δυστυχώς, είναι πολύ συνηθισμένο αυτές τις μέρες», είπε σε συνέντευξή του ο Ντέιβιντ Χάλακ, επιθεωρητής του Cape Hatteras National Seashore. «Είμαι πραγματικά έκπληκτος που δεν κατέρρευσε νωρίτερα. Είναι επικίνδυνα σκαρφαλωμένο πάνω από τον ωκεανό εδώ και αρκετό καιρό».

Δεδομένου του ανέμου και της παλίρροιας, τα απομεινάρια των πεσμένων σπιτιών μπορούν να εκτείνονται για μίλια κατά μήκος της ακτογραμμής. Ο Χάλακ είπε ότι αυτό είχε ήδη συμβεί την Παρασκευή, με κάποια συντρίμμια να παρασύρονται έως και πέντε μίλια κάτω από την ακτή.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είχε ήδη παρατάξει έναν εργολάβο για να απομακρύνει τα συντρίμμια, είπαν οι αξιωματούχοι, και ότι οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή.

Πανοραμική φωτογραφία με τα σπίτια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν πάνω στις ακτές της Ροδάνθης, αρχές του 2023 (Πηγή: The Washington Post)

Η κατάρρευση της Παρασκευής σηματοδοτεί την όγδοη από το 2020. Μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου δήλωσαν την Παρασκευή ότι παρακολουθούν ένα παρακείμενο σπίτι που επίσης υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Όταν το σπίτι κατέρρευσε, χτύπησε στο διπλανό σπίτι και έβγαλε αρκετούς από τους πασσάλους στη βόρεια πλευρά αυτού του σπιτιού», είπε ο Χάλακ. «Τώρα αυτό το σπίτι θα πέσει κάποια στιγμή».

Ο Νόα γκίλαμ, ο διευθυντής σχεδιασμού για την κομητεία Ντέαρ, εξήγησε ότι εννέα σπίτια στη Ροδάνθη ότι εκείνη την εποχή δεν ηλεκτροδοτούνταν και τα οποία οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει ως μη ασφαλή.

Η λίστα υποδηλώνει την ευπάθεια των σπιτιών σε αυτήν την κοινότητα, η οποία φιλοξενεί μερικούς από τους πιο γρήγορους ρυθμούς διάβρωσης και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην Ανατολική Ακτή. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών εδώ προσπαθούν να σηκώσουν και να μετακινήσουν τα σπίτια τους πιο μακριά από την ακτή – συχνά με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Άλλοι έχουν αγωνιστεί για να μεταφέρουν τα σπίτια τους, μόνο για να εξαντληθεί ο χρόνος. Η τελευταία κατάρρευση σπιτιού ήρθε εν μέσω μιας θυελλώδους εβδομάδας κατά μήκος της ανατολικής ακτής με παλίρροιες υψηλότερες από το κανονικό.

Στις αρχές της εβδομάδας, μια ανώνυμη καταιγίδα παρέσυρε στην ξηρά κοντά στα σύνορα Νότιας Καρολίνας-Βόρειας Καρολίνας, προκαλώντας κύμα καταιγίδας 1 έως 3 ποδιών και κατακλύζοντας τμήματα του αυτοκινητόδρομου 12 κατά μήκος των Outer Banks. Η καταιγίδα εξαπέλυσε επίσης ριπές ανέμου που ξεπέρασαν τα 60 mph στην ακτή και έριξαν περισσότερες από 20 ίντσες βροχής στην παραλία Carolina, N.C., η οποία βρίσκεται ακριβώς νότια του Wilmington.

Τα γραφεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προειδοποίησαν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα προκαλούσε μικρές έως μέτριες πλημμύρες και προειδοποίησαν επίσης για μεγάλα κύματα και επικίνδυνα ρεύματα.

Το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια απομάκρυνσης απειλούμενων κατοικιών στη Ροδάνθη ώστε να μην καταρρεύσουν, η υπηρεσία Park Service αγόρασε δύο σπίτια στην East Beacon Road. Ο Χάλακ αξιοποίησε τη χρηματοδότηση ενός ταμείου που από το 1964 προστατεύει σημαντικές πολιτιστικά και φυσικά περιοχές και να επεκτείνει τις ευκαιρίες αναψυχής – για να αγοράσει τις εξοχικές κατοικίες για περισσότερα από 700.000 δολάρια.

Αμέσως κατεδαφίστηκαν και η περιοχή στην περιοχή πλέον υπήρχε δημόσια πρόσβαση. «Θα είναι μια πιο ασφαλής παραλία», είπε τότε ο Χάλακ. Αμέσως κατεδαφίστηκαν και η περιοχή έγινε δημόσια προσβάσιμη στην παραλία. «Θα είναι μια πιο ασφαλής παραλία», είπε τότε ο Χάλακ.

Στο μεταξύ, περισσότερα σπίτια είναι πιθανό να καταλήξουν να καταρρεύσουν από τα κύματα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ