Στον αέρα (και) το χρονοδιάγραμμα για εκλογή ηγεσίας- Εμφύλιος σε…

Επτά ηχηρά "όχι" στην εισήγηση Κασσελάκη σχετικά με την ΚΕ -...

της Νίκης Ζορμπά

Τίποτε δεν κυλάει ευθύγραμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η μεγάλη εικόνα για το κόμμα, ενόψει και της νέας εσωκομματικής διαδικασίας για εκλογή προέδρου, έχει ως εξής: 

Χαρακώματα

1. Ο καθαιρεθείς, τέως πλέον πρόεδρος (αναμένεται να γνωστοποιήσει την απόφασή του για επαναδιεκδίκηση του θώκου την προσεχή εβδομάδα), δεν αναγνωρίζει καν τα υφιστάμενα Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τις αποφάσεις τους, από τις οποίες, τούτου δοθέντος φυσικά, δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται. 

Κοινώς, ορθάνοιχτο παραμένει για τους κασσελακικούς το θέμα της καθαίρεσής του και δεν πρόκειται   (εκτός απροόπτου, στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμαστε άλλωστε) να ορρωδήσουν προ της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας πως “η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών Οργάνων”. 

Η απόφαση στην πράξη σημαίνει πως με την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, ο Στέφανος Κασσελάκης αυτονόητα αποδέχεται και την καθαίρεσή του. 

Σωστά; Λάθος, σε ό,τι αφορά τον ουρανοκατέβατο έκπτωτο πρόεδρο, ο οποίος ήδη από την ημέρα της έκπτωσής του από το αξίωμα, με κάθε τρόπο και μέσο, έχοντας μιλήσει για “γραφειοκράτες”, “κουκουλοφόρους” και νομενκλατούρα, αμφισβητεί –πιο καθαρά δεν γίνεται– τις αποφάσεις των Οργάνων. 

Βουλευτές που είναι κοντά του άλλωστε (Πούλου – Αυλωνίτης) έχουν ήδη βάλει τον “σπόρο” για αναίρεση της καθαίρεσής του. 

Κοινώς, το πραγματικό ραντεβού για τον –τριχοτομημένο– ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο συνέδριο.

Πολλοί, εντός, εκτός και πέριξ της Κουμουνδούρου, προεξοφλούν ότι θα μετατραπεί σε αρένα. 
  
2. Η νέα πλειοψηφία (οι “87 που έγιναν “100”), παρά τις διάφορες διαρροές περί του αντιθέτου, δεν επιχείρησαν –όχι ακόμα τουλάχιστον– να “κόψουν” την υποψηφιότητά του, ούτε να τον εμποδίσουν. Εξάλλου υπαναχώρησαν ακόμη και από το κριτήριο που είχε προκαλέσει “σάλο” και κυκλοφορούσε ως “φωτογραφικό” εναντίον Κασσελάκη, περί καθαρού πόθεν έσχες. Δεν επέμειναν, δεν πέρασε. 

Απορίας άξιον είναι βέβαια γιατί η πλευρά Κασσελάκη θύμωσε τόσο με την πρόταση να τεθεί το πόθεν έσχες ως κριτήριο, προκειμένου να είναι κάποιος υποψήφιος και θεώρησαν πράξη εχθρική και “φωτογραφική” απέναντι στον τέως; Υπάρχει κάποιο ζήτημα με το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη, το οποίο μεγαλοπρεπώς και υπερηφάνως (ένα excel έστω), κράδαινε προεκλογικά; 

Οι “87”, πάντως, θεωρούν πως εάν ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ θα έχει θέσει υποψηφιότητα, άρα βάσει της απόφασης της ΠΓ θα έχει αποδεχθεί την καθαίρεσή του, επιχειρήσει να ξανανοίξει το εν λόγω ζήτημα, τότε θα αποκλειστεί “αυτεπάγγελτα” από την κούρσα διαδοχής. 

Εύλογο, βάσει κομματικών διαδικασιών, αισιόδοξο, βάσει των αντιδράσεων και των πρακτικών του “αδιαμεσολάβητου”.

Διακύβευμα

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη στην ιστορία του που πραγματοποιείται με το κόμμα ακέφαλο –λόγω εκδίωξης– του προέδρου του, καλείται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της πολιτικής γραμματείας.

Η εισήγηση προς την Κ.Ε. σήμερα θα είναι: Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ έκτακτο 1-3 Νοεμβρίου και ημερομηνίες εσωκομματικής εκλογής 24 Νοεμβρίου (αν χρειαστεί νέος γύρος, 1 Δεκεμβρίου). 

Ο Παύλος Πολάκης, μειοψηφώντας στην Π.Γ., έχει ταχθεί υπέρ των πιο γρήγορων διαδικασιών προτείνοντας: Έκτακτο συνέδριο στις   5 Οκτωβρίου με τους υπάρχοντες συνέδρους και εσωκομματική κάλπη 3 Νοεμβρίου (10 Νοεμβρίου ο β΄ γύρος, αν χρειαστεί).

Η πλευρά Κασσελάκη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της επισήμως, η “αντ’ αυτού” στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, πάντως, έχει καταψηφίσει το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε (με σαρωτική πλειοψηφία) η Π.Γ. Ο τέως θέλει επίσπευση της διαδικασίας (όσο είναι “ζεστή” ακόμη η βάση του). 

Δεν είναι βέβαιον ότι στην Κ.Ε. θα επαναληφθούν οι ίδιοι συσχετισμοί δυνάμεων με την Πολιτική Γραμματεία, όπου σαρωτικά οι “87” “κέρδισαν” να περάσει η δική τους πρόταση για το χρονοδιάγραμμα, όπως καθόλου βέβαιον είναι ότι η Κ.Ε. δεν θα κρύβει νέες εκπλήξεις επί του χρονοδιαγράμματος. Εάν “συμμαχήσουν” επί του χρονοδιαγράμματος –καθόσον θα συμπίπτει ο σχεδιασμός τους– Πολάκης και “κασσελάκηδες”, η μάχη θα είναι μάλλον αμφίρροπη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Κ.Ε. της καθαίρεσης Κασσελάκη με το καθαρό ποσοστό των 163 ψήφων κατά του προέδρου, υπολογίστηκε καθοριστική η επιρροή Πολάκη, που “έλεγξε” περί τις 20 ψήφους.

Αν αυτές, αυτή τη φορά, προστεθούν στην απέναντι πλευρά, ακόμη και το αποφασισμένο χρονοδιάγραμμα για εσωκομματικές κάλπες στις 24 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να τιναχτεί στον αέρα.

Υποψήφιοι

Αρχίζει να σχηματοποιείται με έναν τρόπο το παζλ των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη όμως τίποτε δεν είναι αποκρυσταλλωμένο. 

Εν αρχή ην ο Παύλος Πολάκης, του οποίου η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε πριν καν εκπέσει ο Στ. Κασσελάκης από πρόεδρος. 

Θεωρείται δεδομένο ότι θα επανακαταθέσει υποψηφιότητα ο τέως πρόεδρος – παρότι οι ανακοινώσεις γενικώς… καθυστερούν.

Βάσει της περιρρέουσας “κλειδωμένη” θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, γύρω από την οποία αναμένεται να συσπειρωθούν οι “87” (παρότι δεν θα τον στηρίξουν μεμονωμένα –πλην επιφανή στελέχη– της νέας πλειοψηφίας.

Δεν σκοπεύει να κάνει πίσω ο νέος ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ηγεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένος να “κατέβει” στον εκλογικό στίβο. 

Παρά τα περί αντιθέτου θρυλούμενα για τον Νίκο Παππά (κάποιοι είχαν εκλάβει και ως “όχι” την απάντησή του στη ΔΕΘ, για το εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, ενώ είχε πει απλώς ότι… δεν υπάρχει τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή), το ζήτημα δεν έχει κλείσει και δεν προβλέπονται ανακοινώσεις εντός του Σαββατοκύριακου. Πιθανότατα κάτι “μετράει” ο πρόεδρος της Κ.Ο.
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

*Διαβάστε ακόμα

-Άγρια κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση: Η συνέχεια στα δικαστήρια

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ