5 τρόποι να αγαπάς το σύντροφό σου στη δική του “γλώσσα αγάπης”

5 τρόποι να αγαπάς το σύντροφό σου στη δική του "γλώσσα αγάπης"

Ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει την αγάπη διαφορετικά. Η ένδειξη συμβατότητας είναι ότι δίπλα στο “λήμμα” της αγάπης υπάρχει η ίδια λέξη και για τους δυο.

Όλοι θέλουν να αγαπηθούν και να εκτιμώνται από το σύντροφό τους. Δεν ξέρουν όμως όλοι να επικοινωνούν την αγάπη τους και κυριότερα δεν ξέρουν να την επικοινωνούν στη γλώσσα που ο σύντροφός τους κατανοεί. Πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν μεν τα συναισθήματά τους αλλά στη δική τους γλώσσα “αγάπης” κάτι που καθιστά την αγάπη εγωιστική και την επικοινωνία δύσκολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι για να αγαπηθείς πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που αγαπάς εσύ, αλλά να κάνεις αυτά που χρειάζονται στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμβιβασμού που απαιτεί μια σχέση για να διατηρηθεί και να ανθίσει. 

Το κλειδί για μια ουσιαστική σχέση είναι η κατανόηση του τρόπου που εκφράζει την αγάπη του το έτερον ήμισυ. Όταν αυτό κατακτηθεί και από τις δυο πλευρές δημιουργείται ένας αμοιβαίος κώδικας επικοινωνίας που κάνει τη σχέση ανθεκτική και ξεχωριστή. 

Σύμφωνα με τον Dr. Gary Chapman υπάρχουν οι εξής πέντε γλώσσες αγάπης:

1. Λέξεις επιβεβαίωσης
2. Απτική επαφή
3. Πράξεις Εξυπηρέτησης
4. Λήψη δώρων
5. Ποιοτικός χρόνος

Πώς λοιπόν θα επικοινωνήσεις με βάση τις παραπάνω γλώσσες;

1. Λέξεις επιβεβαίωσης

Οι παρακάτω είναι μόνο μερικοί τρόποι για να εκφράσετε την αποδοχή σας λεκτικά. Σκεφτείτε την ημέρα του συντρόφου σας και τα γεγονότα της ημέρας του που μπορούν να σας δώσουν ιδέες. Σκέψου επίσης τι είναι σημαντικό για τον σύντροφό σου και ποιος είναι ο αξιακός του κώδικας. Αν και οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία απ’ τα λόγια είναι και αυτά σημαντικά γιατί πιστοποιούν άμεσα ότι θαυμάζεις και βλέπεις την αξία του συντρόφου σου. 

1. Είσαι ένας δοτικός και συμπονετικός σύντροφος.
2. Μου αρέσει να περνώ χρόνο μαζί σου.
3. Βλέπω πραγματικά πόσο σκληρά εργάζεσαι σε αυτό που κάνεις.
4. Σε αγαπώ.
5. Είσαι τόσο υπομονετικός.
6. Εκτιμώ πολύ πόσο με βοηθάς.
7. Το χαμόγελό σου φωτίζει τη μέρα μου.
8. Με εμπνέεις με τη φροντίδα και το ενδιαφέρον σου. 
9. Η αποφασιστικότητά σου στην εργασία είναι ένα παράδειγμα της αφοσίωσής σου σε ό,τι κάνεις.
10. Είμαι βέβαιος/η ότι θα ολοκληρώσεις αυτό το έργο. 

2. Απτική Επαφή

Το άγγιγμα είναι μια θεμελιώδης ανάγκη που δείχνει αγάπη για τους περισσότερους ανθρώπους. Το σώμα μας είναι ευαίσθητο στην αφή και ο σύντροφός σας μπορεί να απολαμβάνει το άγγιγμα. Δεν χρειάζεται όλα τα αγγίγματα να είναι σεξουαλικής φύσης. Εάν ο σύντροφός σας απολαμβάνει τη σωματική επαφή, μπορείτε να ανακαλύψετε τι απολαμβάνει μέσω ερωτήσεων ή παρατήρησης.

Παραδείγματα γλώσσας αγάπης για σωματικό άγγιγμα είναι:

1. Αγκαλιά
2. Χουζούρεμα
3. Κουτάλι – Αγκαλιά
4. Μασάζ
5. Χέρι – χέρι περπάτημα
6. Ο βραχίονας αγκαλιάζει τον ώμο του
7. Χάδι
8. Φιλί
9. Άγγιγμα με σεξουαλικό υπονοούμενο
10. Χορός

3. Πράξεις εξυπηρέτησης

Οι πράξεις παροχής υπηρεσιών προς τον σύντροφό σου δείχνουν γνήσια φροντίδα και κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών του. Μετά από μια πράξη υπηρεσίας, θα αισθάνονται ότι τους βλέπεις και τους ακούς επειδή μπορεί να έχουν ζητήσει πολλές φορές μια βοήθεια σχετικά με ένα συγκεκριμένο task ή κάτι παρόμοιο. 

Παραδείγματα για πράξεις εξυπηρέτησης είναι:

1. Οι δουλειές του σπιτιού 
2. Αγγαρείες εκτός σπιτιού
3. Η φροντίδα των παιδιών

4. Τοποθέτηση αερίου στο αυτοκίνητο ή άλλη δουλειά για το αυτοκίνητο
5. Η προετοιμασία φαγητού
6. Τηλεφωνήματα σε τράπεζα, παιδικό σχολείο, συντήρηση σπιτιού 
8. Βόλτα του σκύλου
9. Ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού ή μιας εκδρομής
10. Ή οτιδήποτε δεν θέλει να κάνει ο σύντροφός σας

4. Δώρα

Η προσφορά δώρων όχι απαραίτητα σε τυπικές στιγμές (γιορτές ή γενέθλια) μπορεί να αφορά κάτι που μπορεί να αρέσει ή να χρειάζεται ο σύντροφός σου. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν το χρειάζεται πραγματικά το δώρο, η σκέψη και μόνο έχει μεγάλη σημασία. Το δώρο πρέπει να έχει νόημα για τον σύντροφό σου και να μην είναι αυτό που νομίζεις εσύ ότι θέλει ή χρειάζεται.

5. Ποιοτικός Χρόνος

Ο ποιοτικός χρόνος είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στον σύντροφό σου κάνοντας αυτό που σας αρέσει. Ένα ζευγάρι που περνά ποιοτικό χρόνο μαζί εστιάζεται ο ένας στον άλλο αντί να αφήνει περισπασμούς, όπως η εργασία ή η χρήση κινητού τηλεφώνου, να μπουν ανάμεσά τους. Εάν δεν είσαι βέβαιη τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος για τον σύντροφό σου, μπορείς να κάνεις ερωτήσεις όπως: “Πώς θα ήθελες να περάσουμε το χρόνο μας;” ή “Ποιες δραστηριότητες είναι πιο σημαντικές για σένα;”

Παραδείγματα δραστηριοτήτων:
1. Ένα ταξίδι ή κοινές διακοπές 
2. Δείπνο σε ένα νέο εστιατόριο (ή ένα παλιό αγαπημένο)
3. Παρακολούθηση ενός επεισοδίου ή μιας σεζόν μιας ταινίας.
4. Συζήτηση μακριά από τηλέφωνα
5. Βόλτα 
6. Ένα κοινό χόμπι
7. Πικνίκ στο πάρκο 
8. Μια ρομαντική βραδιά
9. Εθελοντική δραστηριότητα 
10. Βραδιά παιχνιδιού

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να είναι μια και μοναδική η γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός περισσότερων από μια γλωσσών αλλά και όλων των παραπάνω. Το ζήτημα είναι να έχεις διάθεση να τις εξερευνήσεις.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ