Ακτινολόγοι: Γιατί διαμαρτύρονται ότι τα διαγνωστικά κέντρα οδηγούνται στην χρεοκοπία

Ακτινολόγοι: Γιατί διαμαρτύρονται ότι τα διαγνωστικά κέντρα οδηγούνται στην χρεοκοπία

Το χρέος του clawback που είναι δυσβάσταχτο για ακτινολογικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα πρέπει να παραγραφεί, σύμφωνα με την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία

YGEIAMOU.GR TEAM

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για το νέο τρόπο είσπραξης του clawback (αυτόματες επιστροφές) που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σε συνέχεια των ανακοινώσεων άλλων φορέων, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία υπογραμμίζει ότι οι πάροχοι διαγνωστικών απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, πληρώνουν δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για το claw-back των ετών 2013 έως το 2019 και του έτους 2020, και έχουν μέχρι τέλη του Οκτωβρίου του έτους 2024 προθεσμία για να ενταχτούν σε μία ακόμη ρύθμιση των 120 δόσεων για το υπόλοιπο του clawback του του έτους 2021, ενώ στο από 20/10/2024 ΦΕΚ με αριθμό Φύλλου 5300 προσδιορίσθηκε το clawback των ετών 2022 και 2023, και σύντομα ακολουθεί και του έτους 2024.

«Το clawback στις απεικονιστικές εξετάσεις διατηρείται σε επίπεδα του 30- 40% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την παρακράτηση της εφορίας και των ρυθμίσεων, συν το 1/3 του 65% της εκάστης καταβολής όπως ορίζει η απόφαση σας, σχεδόν το 70% των καταβολών δεν θα εισπράττεται. Αν σε αυτό το ποσό προσθέτουμε και τις επόμενες ρυθμίσεις που εκκρεμούν για τα έτη 2022, 2023, και σύντομα, το 2024, είναι δεδομένη η αναμενόμενη χρεοκοπία των ιδιωτικών εργαστηρίων της ιατρικής απεικόνισης».

Όπως σημειώνει η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, έχει ζητήσει με πρόσφατα έγγραφά της συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, «χωρίς όμως να έχουμε λάβει ούτε καν απάντηση στο αίτημα μας. Από τις πληροφορίες μας σε όλες τις προηγηθείσες συναντήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται να επικρατεί η κατανόηση και ο σεβασμός των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου μας, ωστόσο δυστυχώς αντί λύσεων, προτείνονται εισπρακτικά μέτρα όπως τα πρόσφατα».

Οι ακτινολόγοι υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των ακτινολογικών ιατρείων και των μικρών-μεσαίων διαγνωστικών απεικονιστικών κέντρων θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των απομεινάντων «αλυσίδων» κέντρων, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια, και αυτά τελικά θα καταρρεύσουν. Υπό αυτά τα δεδομένα, καλεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών να αναστείλουν τις οδηγίες τους και να συγκαλέσουν ευρεία σύσκεψη των ενδιαφερομένων ώστε να προταθούν άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις του δεκαετούς και πλέον προβλήματος μέτρου του clawback.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση πως το χρέος του clawback πρέπει να παραγραφεί, δεδομένου ότι έχει προκύψει από ιατρική εργασία που οι πάροχοι έχουν ήδη προσφέρει στον Εθνικό Ασφαλιστικό Φορέα, με τον παραλογισμό του προσφέροντος υπηρεσίας υγείας να πληρώνει αυτόν που κάνει χρήση των υπηρεσιών. «Περαιτέρω θεωρούμε ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει από κοινού με το Υπουργείο Υγείας να εξετάσετε το ενδεχόμενο του ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης με την εισαγωγή φίλτρων στην ΗΔΙΚΑ που θα στηρίζονται σε Διαγνωστικά Πρωτόκολλα και το ενδεχόμενο της αύξησης της συμμετοχής του ασφαλισμένου δεδομένου ότι ο κλειστός προϋπολογισμός πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των διενεργούμενων εξετάσεων», καταλήγει.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Γιατί το ραντάρ του ΕΟΠΥΥ δεν πιάνει αμέσως τους παραβάτες γιατρούς

Ένας διακεκριμένος οικογενειακός γιατρός μιλά για τις αδυναμίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Νόσος Πάρκινσον: Πρωτοποριακή μέθοδος την εντοπίζει έως και 20 χρόνια νωρίτερα

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ