Από το Μόναχο το 1972 έως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ηυπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, περισσότερο γνωστή ως Μοσάντ, έχει σημειώσει πολλές θεαματικές νίκες σε σχεδόν 80 χρόνια μυστικών επιχειρήσεων, κερδίζοντας μια μοναδική φήμη για τολμηρές επιχειρήσεις κατασκοπείας και ανελέητη βία. Αλλά ακόμη και πρώην πράκτορες παραδέχονται ότι η ιστορία της υπηρεσίας είναι «περιπετειώδης» με πολλές αποτυχίες που έχουν φέρει σε δύσκολη θέση το Ισραήλ, έχουν απογοητεύσει τους συμμάχους και έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες για συστηματική έλλειψη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο.

Αν και οι πιο τολμηρές επιχειρήσεις τραβούν την προσοχή, μεγάλο μέρος του έργου της Μοσάντ δεν γίνεται ποτέ γνωστό έξω από αυστηρά περιορισμένους κύκλους.

Για δεκαετίες, λίγοι είχαν έστω και ακούσει για τη Μοσάντ, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το 1949. Πρώην πράκτορες είχαν εντολή να μην ενημερώσουν ούτε την οικογένειά τους ή την προηγούμενη εργασία τους και η υπηρεσία δεν παραδέχτηκε ποτέ τη συμμετοχή της σε καμία επιχείρηση.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Μοσάντ είναι από καιρό πιο πιθανό να περνούν τον χρόνο τους σε ευαίσθητες διπλωματικές αποστολές, να ενημερώνουν ανώτερους ισραηλινούς ιθύνοντες για την περιφερειακή πολιτική δυναμική ή να χτίζουν σχέσεις στο εξωτερικό παρά να στρατολογούν κατασκόπους ή να διεξάγουν επιχειρήσεις όπως αυτή που στόχευσε τη Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Ενα από τα πιο γνωστά κατορθώματα της Μοσάντ είναι η σύλληψη του Αντολφ Αϊχμαν στην Αργεντινή το 1960, ενός αξιωματικού των Ναζί που ήταν βασικός οργανωτής του Ολοκαυτώματος. Αλλα περιλαμβάνουν την κλοπή ολόκληρων πολεμικών πλοίων από το γαλλικό ναυτικό το 1969, την προειδοποίηση για επικείμενη επίθεση από την Αίγυπτο και τη Συρία το 1973 και την παροχή βασικών πληροφοριών για την περίφημη επιδρομή στο Εντέμπε της Ουγκάντα ​​το 1976 που απελευθέρωσε εβραίους και ισραηλινούς επιβάτες μετά την πειρατεία από παλαιστίνιους και γερμανούς εξτρεμιστές.

Το 1980, η υπηρεσία δημιούργησε και διηύθυνε ένα ολόκληρο θέρετρο καταδύσεων στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας του Σουδάν ως κάλυψη για τη μυστική μεταφορά χιλιάδων μελών της εβραϊκής κοινότητας της Αιθιοπίας στο Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια σειρά από δολοφονίες που αποδίδονται στη Μοσάντ, όπως η δολοφονία του Ιμάντ Μουγκνιέ το 2008, ενός εγκέφαλου της Χεζμπολάχ για δεκάδες επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Υστερα από μια θανατηφόρα επίθεση από παλαιστίνιους εξτρεμιστές σε ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, η Μοσάντ ηγήθηκε μιας εκστρατείας για να διαταράξει τα δίκτυα και τις ομάδες που ευθύνονταν.

Αυτή την εβδομάδα παιδιά, απλοί πολίτες και ιατρικό προσωπικό ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από έκρηξη ασύρματων συσκευών επικοινωνίας, με αποτέλεσμα οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα να καταδικάσουν τις «τρομακτικές» παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Υπήρξε και η αποτυχία να μάθουμε στοιχεία που θα προειδοποιούσαν για τις επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσαν 1.200 Ισραηλινούς, κυρίως πολίτες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πολλά να επανορθώσουν μετά τις 7 Οκτωβρίου – και όχι μόνο στα μάτια συμμάχων και αντιπάλων αλλά και του ίδιου του ισραηλινού λαού» λέει ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ