Δηλώνουν έτοιμοι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Δηλώνουν έτοιμοι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Το Ισραήλ επεφύλαξε στη Χεζμπολάχ τη χειρότερη εβδομάδα στην ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο με τις εκρήξεις φορητών συσκευών που σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν χιλιάδες μέλη της σιιτικής οργάνωσης, όσο και με το χτύπημα της Παρασκευής που εξουδετέρωσε όλη την ηγεσία, εκτός από δύο άτομα, του συμβουλίου της Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού σώματος της Χεζμπολάχ. Ενώ ο τρόμος έχει καλύψει όλο τον Λίβανο και έπειτα από άλλο ένα 24ωρο σφοδρής ανταλλαγής πυραυλικών επιθέσεων το φλέγον ερώτημα είναι: «Και τώρα τι;».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η αντιπαράθεση μπαίνει σε «μια νέα φάση» καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνονται στον Βορρά, δηλαδή στα σύνορα με τον Λίβανο. Χθες, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ έκανε μια παραπλήσια δήλωση, αναφέροντας ότι η οργάνωση εισέρχεται σε μια νέα φάση στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ, την οποία περιέγραψε ως «αέναη μάχη ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Και πρόσθεσε: «Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν… Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες». Τα σχόλια έγιναν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ιμπραήμ Ακόλ, του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης, που σκοτώθηκε στο χτύπημα της Παρασκευής στη Βηρυτό. «Παραδεχόμαστε ότι πονάμε. Ανθρωποι είμαστε. Αλλά όπως πονάμε, θα πονέσετε κι εσείς», είπε, προειδοποιώντας ότι θα συνεχιστεί το μπαράζ ρουκετών που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ χθες και ότι οι επιθέσεις θα κρατήσουν τόσο ώστε να καταστραφεί η οικονομία του Ισραήλ.

Δύσκολη η αποκλιμάκωση

Το Ισραήλ, γράφει η «El Pais», δεν πρόκειται να επαναλάβει εκείνο που έκανε το 2006, να αφήσει δηλαδή ζωντανή τη Χεζμπολάχ ώστε εκείνη να «πουλήσει» τη νίκη στους υποστηρικτές της. Αμερικανοί αξιωματούχοι, αναφέρει το Politico, αναμένουν ότι οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ενταθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες, πυροδοτώντας ενδεχομένως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών. Οι αναλύσεις μέχρι τώρα σημείωναν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ ήθελαν να αποφύγουν τον πόλεμο. Ωστόσο μετά τις επιθέσεις με τις εκρήξεις βομβητών και φορητών ασυρμάτων, στις οποίες σκοτώθηκαν και άμαχοι, η ένταση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλείται το δημοσίευμα, η πιο πρόσφατη ανάλυση της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι πως θα είναι δύσκολο και για τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση.

Τι πιστεύει η Ουάσιγκτον

Οι τελευταίες επιθέσεις, που αποδίδονται στο Ισραήλ, αποτελούν το εναρκτήριο άλμα μιας ευρύτερης ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας για την υποβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, ισχυρίζονται οι αξιωματούχοι. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ και τους περιφερειακούς συμμάχους του για να προσπαθήσει να αποτρέψει μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Ομως, οι ιδιωτικές εκτιμήσεις έρχονται σε αντίθεση με το επίσημο μήνυμα της κυβέρνησης ότι η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος και χώρος για μια διπλωματική λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι. Ομως το Ισραήλ έχει διαμηνύσει στην Ουάσιγκτον ότι προτίθεται να πιέσει τη Χεζμπολάχ έντονα – μέσω στρατιωτικής δράσης – προκειμένου να συμφωνήσει σε μια λύση που θα επιτρέψει την επιστροφή των Ισραηλινών στα σπίτια τους στον Βορρά.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ερχονται μαύρες μέρες

Από τα Χριστούγεννα του ’89 μέχρι το φθινόπωρο του ’90 εξελίχθηκε μια οργιώδης διπλωματική και πολιτική…