Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Επικράτησε το SPD – Δείτε τα τελικά αποτελέσματα

Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Επικράτησε το SPD - Δείτε τα τελικά αποτελέσματα

Η κρατιδιακή εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε πριν λίγο ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, με ποσοστό 30,9% (+4,7 από το 2019), αφήνοντας στη δεύτερη θέση την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 29,2% (+5,7) (στη φωτογραφία του Reuters/Fabrizio Bensch, επάνω, ο επικεφαλής του SPD και πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, με τη συζυγό του).

Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5).

Οι Πράσινοι και η Αριστερά μένουν εκτός βουλής όπως και οι Φιλελεύθεροι

Αυτά τα τέσσερα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι με 4,1% (-6,7) και η Αριστερά με 3% (-7,7) μένουν εκτός βουλής, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μάλιστα προσμετρώνται στα «λοιπά κόμματα».

Ο πρωθυπουργός Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD) έκανε λόγο για «πολλή δουλειά» πίσω από την επιτυχία της παράταξής του. Εξαιρετικά δημοφιλής στο Βρανδεμβούργο, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι, εάν το SPD έχανε, ο ίδιος θ’ αποχωρούσε.

«Οποιος θέλει Βόιντκε, ψηφίζει SPD», ήταν το σύνθημα της εκστρατείας του και η αντίπαλός του Αλίς Βάιντελ από την AfD υποστήριξε ότι τελικά το SPD έλαβε ψήψους και από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, όπως π.χ. των Πρασίνων.

Ως «πρόβλημα» περιέγραψε την «ψήφο στρατηγικής» και η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ.

Το ιστορικά χειρότερο για το CDU

Το CDU από την πλευρά του κατέγραψε το ιστορικά χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμά του στην ανατολική Γερμανία.

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος ψήφισε επιστολικά καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε πολλά να κερδίσει από τη νίκη του κόμματός του στο Βρανδεμβούργο, όπου το SPD επικρατεί σε όλες τις εκλογές από το 1990.

Είχε ωστόσο να χάσει πολλά σε περίπτωση ήττας, καθώς υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ