Φάρμακα σε έλλειψη εξάγουν οι φαρμακαποθήκες – Νέες καταγγελίες από τους φαρμακοποιούς

Γενόσημα φάρμακα: Οι πολίτες δεν τα επιλέγουν - Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα αλλάξει την κατάσταση

Δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους οι φαρμακαποθηκάριοι ότι θα εξάγουν μόνο ποσότητες που πλεονάζουν, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Δίχως τέλος μοιάζει ο «πόλεμος» φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων, με φόντο τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κοινοποιεί επιστολή ιδιωτικής φαρμακαποθήκης προς συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, την οποία συνοδεύει με λίστα σκευασμάτων προς εξαγωγή.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πρόκειται για σκευάσματα που στο σύνολό τους παρουσιάζουν ελλείψεις και έχουν μεγάλη ζήτηση από τους χονδρεμπόρους του εξωτερικού. «Στην επιστολή αυτή της ιδιωτικής φαρμακαποθήκης, που ουσιαστικά συμπεριφέρεται ως αμιγώς εξαγωγική εταιρεία, ενημερώνει ότι ζητάει φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες, ιδιαίτερα φάρμακα που είναι ελλειπτικά αλλά μπορούν να εξαχθούν, για τα οποία οι φαρμακαποθήκες που θα τα συγκεντρώσουν και θα τα αποστείλουν όπως αναφέρει, θα έχουν μεγάλη κερδοφορία και αυξημένη ρευστότητα», σημειώνει ο ΠΦΣ, επισημαίνοντας τα εξής:

«1. Το 80% των φαρμάκων της λίστας είναι ελλειπτικά ή σε καθεστώς περιορισμένης διάθεσης.
2. Η πλειοψηφία των εξαγώγιμων φαρμάκων έχει κερδοφορία, όπως αποδεικνύεται από την λίστα, από 35% έως 200%.
3. Για πρώτη φορά στα χρονικά εξάγονται εμβόλια ( !! ) που τα περισσότερα από αυτά είναι ελλειπτικά, π.χ. το Bexsero.

Αποδεικνύεται κατά αυτό τον τρόπο ότι η αξιοπιστία ορισμένων ιδιωτών φαρμακαποθηκάριων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στο Υπουργείο Υγείας, περί εξαγωγών μόνο των πλεοναζόντων ποσοτήτων σε φάρμακα αφού πρώτα εξασφαλιστεί η φαρμακευτική αγωγή του Έλληνα ασθενή, είναι ανύπαρκτη».

Ο ΠΦΣ ζητά από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ να λάβει άμεσα μέτρα «πατάσσοντας τις αθέμιτες και ανεπίτρεπτες αυτές πρακτικές, οι οποίες πλήττουν βαθύτατα τη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την αξιοπρέπεια του Έλληνα ασθενή».

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Γιατί το ραντάρ του ΕΟΠΥΥ δεν πιάνει αμέσως τους παραβάτες γιατρούς

Ακτινολόγοι: Γιατί διαμαρτύρονται ότι τα διαγνωστικά κέντρα οδηγούνται στην χρεοκοπία

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA συνιστά το εμβόλιο και για εφήβους 12-17 ετών

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ