Φρίκη στον Λίβανο: 356 νεκροί και πάνω από 1.200 τραυματίες – Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επόμενη φάση

Φρίκη στον Λίβανο: 356 νεκροί και πάνω από 1.200 τραυματίες – Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επόμενη φάση

Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν ξεπεράσει τις 1.000 από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 356, ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες. Οι τραυματίες μόνο σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 1.240 ενώ το Ισραήλ στοχοποίησε υγειονομικούς και ασθενοφόρα.

Ο απολογισμός αυτός δυστυχώς δεν είναι ο οριστικός καθώς την ώρα που ο υπουργός Υγείας προχωρούσε στην ενημέρωση, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν επιπλέον νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα στα ανατολικά του Λιβάνου.

Οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν 1.100 στόχους με περισσότερους από 1.400 τύπους πυρομαχικών σε όλο τον νότιο και ανατολικό Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες.

«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου 650 επιθέσεις, είπε, με στόχο, κτίρια, οχήματα και υποδομές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομές σε εκατοντάδες στόχους στον Λίβανο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι αιματηρές επιθέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον πόλεμο του 2006 και ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της επιχείρησής του στον Λίβανο.

«Ουσιαστικά, στοχεύουμε στις πολεμικές υποδομές που έχει δημιουργήσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χτυπάμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να δώσει περαιτέρω  λεπτομέρειες, αλλά προσθέτοντας ότι “θα το αναλύσει σύντομα”.

Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ σκοπεύει να προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση, καθώς αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για το Τελ Αβίβ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει στη Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη οργάνωση διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό μαχητών, ένα επίσης εντυπωσιακό δίκτυο τούνελ και είναι σαφώς καλύτερα εξοπλισμένη από τη Χαμάς.

Την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πάει από κλιμάκωση σε κλιμάκωση, οι ΗΠΑ από τη μία επαναλαμβάνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την άλλη δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή για την προστασία του Ισραήλ.

Το Ιράν έκανε λόγο για «παρανοϊκές» και «εγκληματικές» κινήσεις του Ισραήλ και ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΑΕ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ξανά ότι εργάζεται για την αποκλιμάκωση της κρίσης την ώρα που η ανησυχία αλλά και η οργή στη Μέση Ανατολή αυξάνεται.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί ζήτησε επείγουσα συνάντηση των Αράβων ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να σύρει όλη την περιοχή στο χάος.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ