“Γενέθλια” με γκρίνιες στη Νέα Δημοκρατία

Νέος κύκλος ανταλλαγής πολιτικών πυρών

του Δημήτρη Γκάτσιου

Με εσωτερικές πληγές που, αντί να επουλώνονται, πληθαίνουν, συζητήσεις στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο οι οποίες αποτυπώνουν την κατήφεια στελεχών για την πορεία της κυβερνητικής παράταξης τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας και τις πρώτες, ασθενικές είναι η αλήθεια, προσπάθειες για επαναφορά στο δημοσκοπικό περιβάλλον του 30%, η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς τα πεντηκοστά της γενέθλια.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον ανάμνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από την επιχείρηση άμεσης εφαρμογής των εξαγγελιών του κ. Μητσοτάκη, στοχεύει να καταδείξει ότι οι “αρρυθμίες” και τα “φάλτσα” αποτελούν παρελθόν, υπό το φως των αυξανόμενων ταχυτήτων στην παραγωγή μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο. Την ίδια στιγμή, ένα από τα μείζονα στοιχήματα είναι η επανασύνδεση της οδού Πειραιώς με δυσαρεστημένες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες περιοδείες “γαλάζιων” κλιμακίων, με σημείο αναφοράς τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στην πολιτική και επικοινωνιακή εξίσωση θα μπουν και οι πρωθυπουργικές επισκέψεις στις περιφέρειες, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη και τη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Δύσκολοι καιροί

Η Ηρώδου Αττικού 19 κυκλώνει τον οδικό χάρτη τριετίας που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα ως το μέσο εκείνο το οποίο θα αναστρέψει την ομολογουμένως κακή εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτή ήρθε στο προσκήνιο με το… γκρίζο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και το πέρασμα κάτω από τον πήχη των προσδοκιών. Ο αιφνιδιασμός της 9ης Ιουνίου, που συμπλήρωσε το παζλ της φωνής βουλευτών και κομματικών στελεχών για απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσε την απαρχή ενός μουδιάσματος διαρκείας. Σε αυτό, δε, το μούδιασμα του Ιουνίου προστέθηκε εμφατικά η ευθεία αμφισβήτηση δύο πρώην πρωθυπουργών (του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή) για μια σειρά από στρατηγικές και οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, που επιχειρεί, εσχάτως, άλμα πέρα και επάνω από τη φυσιολογική φθορά ενός πενταετούς κύκλου διακυβέρνησης. 

“Αυτό που θέλουμε είναι να τρέξουμε τις παρεμβάσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Επάνω σε αυτό θα κριθούμε, άλλωστε, στο τέλος της τετραετίας”, σχολιάζουν στο “Κ” κυβερνητικοί παράγοντες. Σε χρόνο παράλληλο, βέβαια, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) ότι η εκτόνωση του αρνητικού κλίματος θα έρθει άμεσα και, πολύ περισσότερο, ότι θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Θέτοντας, μάλιστα, συνεχώς ζήτημα αποστασιοποίησης ψηφοφόρων που έβαλαν το δικό τους… λιθαράκι στις εκλογικές επιτυχίες του 2019 και του 2023, στελέχη υποβάλλουν τα δικά τους ερωτήματα όσον αφορά την απήχηση των “γαλάζιων” μηνυμάτων σε δυσαρεστημένες ομάδες, ενώ σε καμπανάκι μετατράπηκε εσχάτως η κίνηση έντεκα βουλευτών να καταθέσουν ερώτηση για τα “κόκκινα δάνεια”. Υπάρχει ή έστω βρίσκεται υπό διαμόρφωση εντός της παράταξης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μια κίνηση γενικότερης αμφισβήτησης κυβερνητικών πεπραγμένων; Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει, όπως πάντα, ο χρόνος. Ωστόσο, εάν κάποιος συνδέσει τη… γραμμή που ξεκινάει από την επεισοδιακή συνεδρίαση της “γαλάζιας” Κ.Ο. και φτάνει μέχρι το σήμερα, με αιχμές για την πειθώ της κεντρικής στρατηγικής, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ανέφελες ημέρες της πρώτης τετραετίας μπορεί και να έχουν παρέλθει. 

Απαντήσεις και ερωτήματα

Με την… γκρίνια των έντεκα να φουντώνει, αντί να σβήνει, μετά τις σχετικές απαντήσεις του αρμόδιου υπουργείου, η Ηρώδου Αττικού 19 δεν βλέπει, σε καμία περίπτωση, θέμα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. “Οι ερωτήσεις αυτές όλες απευθύνονται σε υπουργούς της κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία ερώτηση από περισσότερους από έναν βουλευτή. Έχουμε μέσα σε πέντε χρόνια και λίγους μήνες περίπου 6.400 ερωτήσεις και κάποιες αναφορές… Αυτή είναι η σωστή κοινοβουλευτική διαδικασία. Γι’ αυτό κρατιέται όλα αυτά τα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, όταν είναι στην κυβέρνηση. Δεν παροπλίζεται ούτε η Κοινοβουλευτική της Ομάδα ούτε το κόμμα”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, υιοθετώντας χαμηλούς τόνους. Σε κάθε περίπτωση, οι δυσαρεστημένοι εντός του “γαλάζιου” οικοσυστήματος φαίνονται έτοιμοι να φέρνουν συνεχώς στο προσκήνιο ζητήματα… φιλολαϊκού DNA, καθένας για τους δικούς του λόγους. Κάποιοι επειδή αγνοήθηκαν τα σήματα που εξέπεμψαν όσον αφορά κινήσεις όπως η κυβερνητική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κάποιοι άλλοι γιατί συνεχίζουν να επιμένουν ότι ο δρόμος προς την πολιτική κυριαρχία περνάει μέσα από την αποκαλούμενη και δεξιά στροφή της οδού Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης την έχει αποκλείσει, επιμένοντας σε μια στρατηγική ανοιγμάτων πέρα από τα τείχη. Κάποιοι γιατί εκφράζουν γνήσια ανησυχία για τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος και την κατεύθυνσή του. Και κάποιοι επειδή στη Νέα Δημοκρατία του 41% δεν βρήκαν θέση στην υπουργική ομάδα, αφήνοντας συχνά αιχμές για την ύπαρξη εξωκοινοβουλευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρατηρούν μια αποστασιοποίηση “γαλάζιων” να εμφανιστούν στον δημόσιο διάλογο και να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στα σοβαρά θέματα πίεσης της καθημερινότητας. Σε αντίθεση με το μπαράζ εμφανίσεων από στελέχη εντός και εκτός της Ηρώδου Αττικού 19, που ακολούθησε την παρουσία Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση, μία μερίδα βουλευτών φαίνεται (στην παρούσα φάση) πιο… συγκρατημένη, κάτι που, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η κατήφεια στη μετά την ευρωκάλπη εποχή δεν βρήκε εκτόνωση στις εξαγγελίες της συμπρωτεύουσας. 

Το επόμενο κύμα

Με την ανοχή των πολιτών να στερεύει, η δυναμική που θα έχουν οι κυβερνητικές αλλαγές και οι απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας θα ορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο η οδός Πειραιώς μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς θα κατορθώσει να… μπετονάρει ένα δημοσκοπικό ποσοστό το οποίο θα ξεπερνά (σε πρώτη φάση) το 30%. Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά το εσωτερικό επίπεδο, ακόμα μία συζήτηση ενδέχεται να θέσει σε νέα δοκιμασία τις “γαλάζιες” ισορροπίες. 

Αυτή δεν είναι άλλη από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ήδη έχουν εκπέμψει σχετικά σήματα όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο αυτό, δηλώνοντας ευθέως την αντίθεσή τους σε μια δεύτερη θητεία της κυρίας Σακελλαροπούλου. Κρίσιμο, λοιπόν, είναι να φανεί κατά πόσο αυτός ή αυτή που θα προταθεί θα έχει την καθολική αποδοχή από τους “γαλάζιους” ή οι σχετικές αποφάσεις θα ανοίξουν ένα καινούργιο μέτωπο εσωστρέφειας, και μάλιστα σε ένα momentum κατά το οποίο θα έχει ξεκαθαρίσει το ρευστό τοπίο στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα ξεκινήσουν να διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ