Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ, δηλώνουν υπουργοί και αντιπρόσωποι…

Η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ, δηλώνουν υπουργοί και αντιπρόσωποι...

Οι υπουργοί Ενέργειας και αντιπρόσωποι κρατών μελών της MED9 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) που συνεδρίασαν στη Λάρνακα, τόνισαν εκ νέου το φιλόδοξο όραμά τους για τη μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε κόμβο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και διάδρομο ανάπτυξης πράσινης ενέργειας.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους μετά την υπουργική Σύνοδο στη Λάρνακα, την οποία ανέγνωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, υπουργοί και αντιπρόσωποι των χωρών μελών της MED9 επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την προώθηση ενός βιώσιμου, ασφαλούς και ανθεκτικού μέλλοντος για την περιοχή της Μεσογείου ενώ διακήρυξαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία με σκοπό να τεθούν τα θεμέλια για την παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας στην περιοχή.

Παράλληλα αποφάσισαν τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των εθνικών διαδικασιών αδειοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στην κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί και οι αντιπρόσωποι επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την προώθηση ενός βιώσιμου, ασφαλούς και ανθεκτικού μέλλοντος για την περιοχή της Μεσογείου, είπαν ότι η “συγκεκριμένη δράση συνάδει με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στην κλιματική ουδετερότητα. Λαμβάνοντας υπόψη το ξεχωριστό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις κλιματικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας, διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με σκοπό να τεθούν τα θεμέλια για την παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας στην περιοχή”.

Παράλληλα, αποφάσισαν να εξετάσουν “τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των εθνικών διαδικασιών αδειοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”. Προτείνουν επίσης την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και προσαρμοσμένης αξιολόγησης (των υφιστάμενων αναλύσεων και μελετών), εστιάζοντας στις συγκεκριμένες ευκαιρίες και στις προκλήσεις που συνδέονται με τη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου πράσινης ενέργειας” και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί στενά μαζί τους για τη διενέργεια αυτής της αξιολόγησης, με την επιφύλαξη της διαθεσιμότητας πόρων.

Παράλληλα θα εξετάσουν τη διεξαγωγή μιας νέας, επικαιροποιημένης και εμπεριστατωμένης μελέτης, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις της περιοχής και του ενεργειακού της οράματος, η οποία ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί από κράτη μέλη σε εθελοντική βάση. Ως εκ τούτου, ζητούν την υποστήριξη και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδεχόμενη διεξαγωγή της νέας μελέτης, η οποία αναμένεται να κτίσει πάνω στα πορίσματα των υφιστάμενων εκθέσεων. Η μελέτη αυτή θα παρέχει μια ισχυρή βάση για τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και για συγκεκριμένη δράση με στόχο την επίτευξη του κοινού μας οράματος για ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον στην περιοχή της Μεσογείου, αναφέρουν.

Τέλος, συμφώνησαν στην πραγματοποίηση ετήσιας συνάντησης της Καθοδηγητικής Επιτροπής για την Ενέργεια, η οποία θα εστιάζει στον σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας των δραστηριοτήτων των MED9.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ