Intel: Το μεγάλο στοίχημα του ΑΙ για την πάλαι ποτέ βασίλισσα των μικροεπεξεργαστών [πίνακας] –

Intel: Το μεγάλο στοίχημα του ΑΙ για την πάλαι ποτέ βασίλισσα των μικροεπεξεργαστών [πίνακας] - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ο αμείλικτος ανταγωνισμός και η τεράστια ζήτηση για μικροτσίπ σε εφαρμογές από τεχνητή νοημοσύνη μέχρι κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και αυτοκίνητα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέο γύρο deals στην αγορά με εξαγοραζόμενες άλλοτε κραταιές εταιρείες που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στις εξελίξεις.

Την ώρα που η Nvidia έχει κερδίσει σημαντικά από τις εξελίξεις με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 2,86 τρις δολάρια, η Intel –η εταιρεία η οποία έγινε πασίγνωστη στους μέσους χρήστες μεταξύ άλλων για τους επεξεργαστές της που χρησιμοποιεί τεράστια μερίδα σταθερών και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών- τώρα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

Qualcomm: Πρόταση εξαγοράς στην Intel – Τι θα σήμαινε για τον τεχνολογικό κλάδο

Η πρόκληση της Intel

Η εταιρεία πριν από τρία χρόνια είχε υπερδιπλάσια κεφαλαιοποίηση από τη σημερινή η οποία διαμορφώνεται σε 95 δις δολάρια. Τώρα φαίνεται να αποτελεί στόχο εξαγοράς με την Qualcomm να εμφανίζεται ως μνηστήρας.

Στο πλαίσιο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που συνεχίζονται, τώρα και η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Apollo Global Management φέρεται να προσεγγίζει την Intel με πρόταση για στήριξη. Η πρόταση αυτή αφορά επένδυση περίπου 5 δις δολαρίων, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη στρατηγική ανάκαμψης της Intel με το βαρύ όνομα και την ιστορία των 50 ετών και άνω, που κουβαλά.

Για δεκαετίες η Intel ήταν η βασίλισσα των μικροεπεξεργαστών

Η μεγάλη πρόκληση για την Intel είναι τώρα να δει εάν θα μπορέσει να δει τη ζήτηση για τα δικά της μικροτσίπ να ανακάμπτει σε μια περίοδο που όλοι ζητούν μικροεπεξεργαστές για ΑΙ. Κι αυτό καθώς ανταγωνιστές έχουν δημιουργήσει ήδη ισχυρό όνομα στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα προβλήματα για την Intel ξεκίνησαν με προκλήσεις στην παραγωγή πριν ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέσλινγκερ να αναλάβει καθήκοντα το 2021. Στη συνέχεια οι προκλήσεις αυτές μεγάλωσαν όταν η διοίκηση της εταιρείας δεν μπόρεσε να προβλέψει την έκρηξη του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που οδήγησε σε στροφή της ζήτησης για μικροτσίπ που κατασκεύαζαν ανταγωνιστές όπως η Nvidia, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Για δεκαετίες η Intel ήταν η βασίλισσα των μικροεπεξεργαστών καθώς είχε τον τίτλο της εταιρείας του κλάδου με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Οι επεξεργαστές της θεωρούνταν για μεγάλη περίοδο οι πιο γρήγοροι για χρήση σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς επεξεργαστές, σταθμούς εργασίας, σέρβερ και φορητούς υπολογιστές. Η εταιρεία και σχεδίαζε και κατασκεύαζε τα προϊόντα της –και ήταν παγκόσμιας ηγέτης και στους δύο αυτούς τομείς όπως δείχνουν τα στοιχεία της WSJ.

Οι ανταγωνιστές όμως όπως οι Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η Samsung Electronics δεν κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Nvidia. Με την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) να αρχίζει να ενδιαφέρει όλο και περισσότερες εταιρείες, πελάτες και επενδυτές, η Intel ξεκίνησε το 2022 προσπάθεια να μειώσει τα κόστη για να διοχετεύσει κεφάλαια αλλού. Οι περικοπές αυτές έφτασαν τα 10 δις δολάρια, ενώ έγιναν και περικοπές 15.000 εργαζομένων.

Πλέον οι μετοχές της Intel βρίσκονται σε επίπεδα 70% χαμηλότερα από τα υψηλά που είχαν καταγράψει στις αρχές του 2020, ενώ η αξία των μετοχών της Nvidia την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί κατά δεκαοκτώ φορές, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Επεκτείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός αναζητά συνέχεια τρόπους για επέκταση ώστε να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να ισχυροποιήσει τη θέση του. Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και η Samsung Electronics βρίσκονται σε διερευνητικές συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ανέγερση μονάδων παραγωγής ημιαγωγών στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ανώτατα στελέχη της TSMC επισκέφθηκαν πρόσφατα τα ΗΑΕ για να συζητήσουν σχέδια κατασκευής εργοστασιακών συγκροτημάτων με μέγεθος ανάλογο με τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Η TSMC είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μικροτσίπ στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση μετά την Nvidia.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ