ΚΚΕ: Αίτημα να μην καταργηθεί η αποζημίωση μετακίνησης ασθενών δικαιούχων ΕΟΠΥΥ από τις Β. Σποράδες

IMG_5426

Το θέμα της κατάργησης της αποζημίωσης μετακίνησης ασθενών – δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ από τις Βόρειες Σποράδες θέτει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς. Επισημαίνει ότι οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι μετά την κατάργηση της αποζημίωσης της μετακίνησης ασθενών και των συνοδών τους προς το Νοσοκομείο του Βόλου, για περιπτώσεις που τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου οι μόνοι μόνιμοι ιατροί είναι η παιδίατρος – συντονίστρια που καλύπτει δύο μέρες και την Αλόννησο, καθώς και ένας καρδιολόγος. Δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός Γενικής Ιατρικής και το κενό καλύπτεται με μετακίνηση γιατρού από την Χαλκιδική. Δεν υπάρχει μόνιμος χειριστής ακτινολόγος,οδοντίατρος, βοηθός παρασκευαστής για το μικροβιολογικό, μαίες. Ακόμα και στουςοδηγούς δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Εκατοντάδες, λοιπόν, είναι οι νησιώτες ασθενείς που αναγκάζονται να ταξιδέψουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα τον χειμώνα, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων και της υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας των Σποράδων, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει με πιο γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κι ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό οι ασθενείς έπαιρναν το αντίτιμο της μετακίνησης, με βάση πρόσφατη οδηγία του Υπουργείου Υγείας προς τις αντίστοιχες Υπηρεσίες, αυτό κόβεται. 

Δεν φτάνει που οι κάτοικοι των νησιών βρίσκονται αντιμέτωποι με τα εγκληματικά κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, τώρα αναγκάζονται να βάλουν και πιο βαθιά το χέρι στην ήδη λεηλατημένη από την ακρίβεια τσέπη τους.

Την ίδια στιγμή που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά 40% περίπου από το 2021 και ένας ασθενής με το συνοδό του, π.χ. από τη Σκόπελο πρέπει να δαπανήσει πάνω από 150,00€ για τη μετακίνηση στο Βόλο.

Ταυτόχρονα για πολλούς μήνες η γραμμή καλύπτεται με ένα μόνο πλοίο την ημέρα ή με δύο πλοία που ελέω ανταγωνισμού φεύγουν με μισή ώρα διαφορά, όπως έγινε τον προηγούμενο χειμώνα, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται και σε διανυκτερεύσεις και τα παρεπόμενα έξοδα διαβίωσης  στο Βόλο. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

–  Για την στελέχωση των Κέντρων Υγείας των Βορείων Σποράδων, με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

–  Για την ανάκληση της απόφασης που κόβει την αποζημίωση μετακίνησης των νησιωτών ασθενών προς το Νοσοκομείο Βόλου».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ