Μέση Ανατολή: Ακόμη πιο κοντά στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου – Η ανάλυση του CNN

Μέση Ανατολή: Ακόμη πιο κοντά στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου - Η ανάλυση του CNN

Το Ισραήλ από το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου «σφυροκοπά» τον νότιο Λίβανο, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες μετά από ισραηλινά πλήγματα, κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η Χεζμπολάχ έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, όπως παραδέχθηκε και ο Χασάν Νασράλα, ωστόσο τονίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει

Αυτές οι σφοδρές επιθέσεις έρχονται μετά τον σκοτωμό τουλάχιστον 45 ατόμων στη νότια Βηρυτό, ανάμεσά τους και του Ιμπραχίμ Ακίλ, ηγέτη της Δύναμης Ραντουάν και έπειτα από το διπλό κύμα των φονικών εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που ανήκαν σε μέλη και εργαζόμενους της Χεζμπολάχ.

Φωτογραφία από την κηδεία του διοικητή της Δύναμης Ραντουάν, Ιμπραχίμ Ακίλ και του μέλους της Χεζμπολάχ, Μαχμούντ Χαμάντ, στη Βηρυτό

Το CNN πριν από τις σημερινές πολύνεκρες επιθέσεις που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της ήδη εύφλεκτης Μέσης Ανατολής φιλοξενούσε ανάλυση που ανέφερε ότι η περιοχή βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου.

Εσωτερικό ρήγμα

Τώρα, μια από τις μεγαλύτερες μη κρατικές πολεμικές δυνάμεις στον κόσμο υποφέρει από το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχθεί ποτέ η στρατιωτική της δομή, καθώς και από την πιο ορατή ισραηλινή διείσδυση στις τάξεις της και στις υποδομές επικοινωνίας της στα 40 και πλέον χρόνια της ιστορίας της, όπως τονίζει το αμερικάνικο μέσο.

Το εσωτερικό ρήγμα επέτρεψε τα διαδοχικά πλήγματα αυτή την εβδομάδα και έσπειρε πανικό στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάμ Μαουλάουι εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας ισραηλινής «παραβίασης» και υποσχόμενος να εντείνει την παρακολούθηση «των ξένων, των ξενοδοχείων και των συριακών καταυλισμών».

Η δύναμη πυρός του Ισραήλ έχει στριμώξει τη Χεζμπολάχ αφού το Τελ Αβίβ επιτίθεται τόσο στη βάση όσο και στη στρατιωτική ηγεσία.

Αποδυναμωμένη στρατιωτικά και απογυμνωμένη από τον μανδύα της μυστικότητάς της, η Χεζμπολάχ έφτασε στην πιο ευαίσθητη φάση του δεκαετούς αγώνα της κατά του Ισραήλ. Η λιβανέζικη οργάνωση έλπιζε ότι μια χαμηλού επιπέδου μάχη στα σύνορα για λογαριασμό των Παλαιστινίων θα στήριζε τη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις, αλλά μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται πιο άπιαστος στόχος από ποτέ, σημειώνει το CCN.

Τώρα η περιορισμένη αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ έχει απαιτήσει ένα φαινομενικά απεριόριστο τίμημα από την ένοπλη οργάνωση.

Σπάνια υπήρξε μεγαλύτερος κίνδυνος για κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή

Ο κίνδυνος να υπάρξει κλιμάκωση σπάνια υπήρξε μεγαλύτερος, λέει το αμερικάνικο μέσο, αφού η περιοχή βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στο χείλος ενός καταστροφικού πολέμου.

Τα αντίποινα της Χεζμπολάχ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής φαίνεται να ήταν η πιο δυναμική της επίθεση από τότε που άρχισαν οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου τον περασμένο Οκτώβριο. Η λιβανέζικη οργάνωση δήλωσε ότι στοχοθέτησε την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ στη νοτιοανατολική Χάιφα και την τοποθεσία της στρατιωτικής βιομηχανίας Ραφαέλ, βόρεια της Χάιφα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν επλήγη η τοποθεσία, αλλά αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τα απευθείας χτυπήματα σε κοντινή απόσταση.

Αυτό ήταν ένα από τα βαθύτερα χτυπήματα της Χεζμπολάχ από τον τελευταίο γενικευμένο πόλεμο μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ το 2006. Η ένοπλη οργάνωση δήλωσε επίσης ότι χρησιμοποίησε νέους πυραύλους που ονομάζει Fadi-1 και Fadi-2, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς.

Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα σηματοδοτήσει μια από τις πρώτες φορές που η Χεζμπολάχ εκτόξευσε όπλα εκτός του οπλοστασίου μικρού βεληνεκούς της.

Η οργάνωση θα ελπίζει ότι θα έχει αποκαταστήσει μέρος της αποτρεπτικής της δύναμης και ότι θα αναγκάσει το Ισραήλ να τερματίσει το «νέο κεφάλαιο» στον αγώνα του κατά της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.

Νέοι άγραφοι κανόνες εμπλοκής

Το CNN σημειώνει ότι το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν νέοι άγραφοι κανόνες εμπλοκής μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ένα ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό θεωρούνταν πιθανό να προκαλέσει αντίποινα της Χεζμπολάχ σε μια μεγάλη ισραηλινή πόλη.

Αφού το Ισραήλ σκότωσε έναν ηγέτη της Χαμάς στη νότια Βηρυτό τον Ιανουάριο, αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ίσχυε. Από τότε, το Ισραήλ έχει επιτεθεί πέντε φορές σε στόχους της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Λίγες ώρες πριν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε τα πλήγματα στις ασύρματες συσκευές «πρωτοφανή και σοβαρά». Η οργάνωση έχασε αυτή τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο, τόνισε.

Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ προσπαθούν να δείξουν ένα γενναίο πρόσωπο. «Ο πόλεμος είναι ένας αγώνας πυγμαχίας. Τη μια μέρα κερδίζεις, την άλλη χάνεις», δήλωσε ο Χουσεΐν, ο οποίος παρευρέθηκε στην κηδεία τριών μαχητών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στο χτύπημα της Παρασκευής.

«Είμαστε δυνατοί στην πίστη μας… Είμαστε όλοι έτοιμοι να χύσουμε το αίμα μας για τον Νασράλα», είπε ο ίδιος.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ