Μεσοσταθμικός Δείκτης Εξομάλυνσης: Τι είναι και ποιους αφορά

Γιατί καθυστερούν οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας - Οι κινήσεις επιτάχυνσης του Υπουργείου Υγείας

Ο Μεσοσταθμικός Δείκτης Εξομάλυνσης αφορά μόνο τους συμβεβλημένους παρόχους με τον ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων

YGEIAMOU.GR TEAM

Σε διευκρινίσεις για τον Μεσοσταθμικό Δείκτη Εξομάλυνσης (ΜΔΕ) προχωρά το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον τρόπο συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων / ιατρικών πράξεων από τους θεράποντες ιατρούς.

«Το μόνο που οφείλουν να κάνουν οι θεράποντες ιατροί είναι να εκδίδουν παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις/ ιατρικές πράξεις, σύμφωνα με τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ».

Ο ΜΔΕ αφορά μόνο τους συμβεβλημένους παρόχους με τον ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. «Πληροφορηθήκαμε ότι η νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στη βάση βελτίωσης της υφιστάμενης (ΦΕΚ 4503/Β’ / 1-8-2024), θα αφορά τις κατηγορίες των διαγνωστικών εξετάσεων Ε1α (Εξετάσεις Βιολογικών Υλικών), Ε2β μαστογραφίες, Ε4α (Αξονικές Τομογραφίες), Ε4β (Μαγνητικές Τομογραφίες), Ε5α (Υπέρηχα Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων), Ε5β (Υπέρηχα Λοιπών Ειδικοτήτων)», εξηγεί το Συντονιστικό Όργανο.

Κατηγορίες

Οι κατηγορίες Ε4α και Ε4β χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες. Οι υποκατηγορίες Ε4α1 και Ε5α1 αφορούν ICD10 ογκολογικών περιστατικών και οι υποκατηγορίες Ε4α2 και Ε5β2  όλα τα υπόλοιπα ICD10 αντιστοίχως για αξονικές και μαγνητικές . Κάθε υποκατηγορία από τις ανωτέρω θα έχει διαφορετικούς ΜΔΕ. Οι κατηγορίες Ε5α και Ε5β χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες έκαστη που είναι Ε5α1 υποκατηγορία απλών υπερηχογραφημάτων σώματος, Ε5α2 υποκατηγορία Triplex αγγείων φλεβών αρτηριών, Ε5α3 υποκατηγορία καρδιολογικών υπερήχων. Από την κατηγορία Ε1α δεν θα προσμετρώνται στο ΜΔΕ μία ομάδα εξετάσεων υψηλού κόστους πχ. Καρυότυπος κα.

Ο ΜΔΕ εξομάλυνσης για την κατηγορία Ε1α αναφέρεται σε ποσό. Στις κατηγορίες Ε2β, Ε4α1, Ε4α2, Ε4β1, Ε4β2, Ε5α3, Ε5β1, Ε5β2, Ε5β3, Ε5α1 και Ε5α2, σε αριθμό εξετάσεων.

«Ο τρόπος εφαρμογής του ΜΔΕ σε καμία περίπτωση δεν αφορά ένα μεμονωμένο ΑΜΚΑ ή ένα μεμονωμένο παραπεμπτικό, άρα δεν είναι πλαφόν εξετάσεων για τον δικαιούχο. Αποτελεί έναν δείκτη εξομάλυνσης υπολογισμού του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσού υποβολής ανά πάροχο στην κάθε κατηγορία. Ο τρόπος εφαρμογής του αποτυπώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ με αρ.πρωτ. 22782 από 18/09/2024 από τον οποίο περιμένουμε και περαιτέρω διευκρινιστικές ανακοινώσεις», προσθέτει το Συντονιστικό Όργανο.

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ