Νέα «μαύρη λίστα» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποκλοπές

Νέα «μαύρη λίστα» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποκλοπές

Μετά το νέο πακέτο κυρώσεων που επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στον Φέλιξ Μπίτζιο και τέσσερα ακόμη άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και πώληση του λογισμικού Predator, επανήλθε και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας. Λόγω της φύσης των συγκεκριμένων κυρώσεων, αποφεύγει να ανακοινώσει ονομαστικά τα άτομα που βάζει στη «μαύρη λίστα» όσων θεωρούνται δυνητικά απειλητικοί για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση του υπουργείου, ωστόσο, κάνει ευθεία αναφορά στις τελευταίες κυρώσεις της υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος (OFAC) προς την Intellexa, που αφορούσαν τον Μπίτζιο, τον πρώην υπεύθυνο των γραφείων της Αθήνας Μερόμ Χαρπάζ, τον ελβετό διαχειριστή πολλών εταιρειών του Ταλ Ντιλιάν, Αντρέα Γκαμπάτσι, και τις κύπριες υπηκόους Παναγιώτα Καραολή και Αρτεμη Αρτεμίου.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Επισημαίνεται ότι οι ιδρυτές της Intellexa, Ντίλιαν και Σάρα Χάμου, είχαν ήδη συμπεριληφθεί σε σχετική λίστα, ενώ η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης έκδοσης βίζας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (τον περασμένο Φεβρουάριο) αφορούσε 13 άτομα. Ο αριθμός των ατόμων που εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» περιορισμών βίζας είναι μεγαλύτερος όσων υφίστανται τις οικονομικές κυρώσεις. Κι αυτό γιατί δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην παραγωγή και διακίνηση του Predator, που χρησιμοποιήθηκε και εξήχθη από την Ελλάδα. Αλλά και όσους εμπλέκονται στην απόκτηση και χρήση του από κυβερνήσεις και όσους ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων. Αυτό το τελευταίο, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια κρίσιμη επισήμανση.

Κυβερνητικοί παράγοντες

Οπως ορίζει το διάταγμα του Αντονι Μπλίνκεν, η έκδοση βίζας μπλοκάρεται για «άτομα που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, για τη στοχοποίηση, αυθαίρετη ή παράνομη παρακολούθηση, παρενόχληση, καταστολή ή εκφοβισμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών, άλλων ατόμων που θεωρούνται αντιφρονούντες για το έργο τους, μελών περιθωριοποιημένων κοινοτήτων ή ευάλωτων πληθυσμών, ή των μελών των οικογενειών αυτών των ατόμων που στοχοποιούνται». Αλλά επίσης και «τα άτομα που πιστεύεται ότι διευκολύνουν ή αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την κακή χρήση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού». Σε αυτούς περιλαμβάνονται «όσοι παρέχουν τεχνολογίες, όπως το εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό σε κυβερνήσεις ή σε όσους ενεργούν για λογαριασμό κυβερνήσεων». Το τελευταίο αποτελεί σαφή αναφορά σε κυβερνητικούς παράγοντες, τόσο για χρήση στις χώρες τους, αλλά και για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Στους παραπάνω προστίθενται τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους.

Επέστρεψε η φρεγάτα

Επειτα από 97 ημέρες στην Ερυθρά Θάλασσα επέστρεψε χθες στον ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «Ψαρά» που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες». Το πλήρωμα δέχτηκε την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Δημήτριου Ελευθέριου Κατάρα και του αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη, που τους καλωσόρισαν και τους συνεχάρησαν. Η ελληνική συμμετοχή στις «Ασπίδες» θα συνεχιστεί με τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που θα αναχωρήσει για την Ερυθρά την επόμενη εβδομάδα, μετά τις εργασίες αναβάθμισής της.

Οι ΗΠΑ και το Στεφανοβίκειο

Σας έγραφα τις προάλλες για τα σχέδια που αφορούν τη μεταφορά των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού από το πλημμυρισμένο Στεφανοβίκειο. Τι θα γίνει, όμως, με το Στεφανοβίκειο; Οι πηγές μου θέλουν τους Αμερικανούς να ενδιαφέρονται να τους παραχωρηθεί η βάση ώστε να αναλάβουν την ανακατασκευή της, μετά τις ζημιές της πλημμύρας, και τη λειτουργία της. Θυμίζω ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν το Στεφανοβίκειο, το οποίο εξυπηρετούσε τα ελικόπτερά τους που επιχειρούσαν στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν τους αρκεί να ενισχύσουν με έργα υποδομής τις άλλες βάσεις με τις οποίες μπορούν να συνεργαστούν, αλλά κρίνουν ότι τους εξυπηρετούσε γεωγραφικά η Θεσσαλία και θέλουν να μπορούν να εγκατασταθούν και πάλι εκεί. Το ότι έναν χρόνο μετά δεν μπορούμε να φτιάξουμε εμείς τις δικές μας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δεν το λες ακριβώς ευχάριστο.

Street party στη Ρηγίλλης

Στην Πειραιώς το σκέφτονταν από καιρό να κάνουν κάτι διαφορετικό για τον εορτασμό των 50ών γενεθλίων της ΝΔ, πλην των κλασικών πολιτικών εκδηλώσεων με ομιλίες κ.λπ. Και η απόφαση, τελικά, είναι άκρως νεανική στη σύλληψή της. Οργανώνουν ένα µεγάλο street party, στις 4 Οκτωβρίου, μπροστά από τα ιστορικά γραφεία της Ρηγίλλης, στο οποίο θα καλέσουν από νεολαίους μέχρι και τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος. Από ομιλίες προβλέπεται μόνο μία, πανηγυρικού χαρακτήρα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το event θα έχει μουσική και χάπενινγκ που σχεδιάζονται υπό μυστικότητα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ