Πολλαπλασιάζονται τα “ντιλ” στην αγορά ακινήτων

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά ακινήτων από την Brook Lane Capital

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Επενδυτικές συμφωνίες αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να σημειωθούν το 2024 στην αγορά ακινήτων. Ήδη, παρά τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες και την αυστηρή νομισματική πολιτική, κατά την διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, η CW Proprius, εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων, κατέγραψε συμφωνίες ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση.

Ο λόγος είναι ασφαλώς η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, κυρίως από χρήστες, για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών, καθώς η προσφορά, δεν έχει ακόμα κατορθώσει να καλύψει τις ανάγκες, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται την τελευταία τριετία. Παράλληλα, σημαντικά “ντιλ” καταγράφονται πλέον και στο Ελληνικό, μετά την στρατηγική απόφαση της Lamda Development να μειώσει το επενδυτικό της ρίσκο, μέσω της πώλησης κάποιων από τα διαθέσιμα οικόπεδα στο ακίνητο, κάτι που, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, προβλεπόταν να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με την οικογένεια Προκοπίου για την πώληση αντί ποσού 120 εκατ. ευρώ, οικοπεδικών εκτάσεων στο τμήμα του Ελληνικού, που βρίσκεται απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας. Εκεί θα αναπτυχθούν έως 85.658 τ.μ. γραφείων, κατοικιών κι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε μια επένδυση εκτιμώμενου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 35.658 τ.μ. αφορούν τα γραφεία, 30.000 τ.μ. τις κατοικίες και 20.000 τ.μ. τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στις αρχές Ιουλίου, η Lamda είχε επίσης πωλήσει 50 στρέμματα οικοπέδων στο Ελληνικό, σε εταιρείες, όπως η Brook Lane Capital και η Ten Brinke Hellas, αλλά και τους ελληνικούς ομίλους Hellenic Ergon και Daedalus Development, έναντι ποσού 106 εκατ. ευρώ. Στα ακίνητα αυτά θα κατασκευαστούν κατοικίες, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Πολύ σημαντική είναι και η στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στην Dimand Real Estate και την Τράπεζα Πειραιώς. Σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών σημαντικών ακινήτων, συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ. με συνολικό κόστος 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, οι δύο πλευρές προβλέπεται να εμβαθύνουν την συνεργασία τους σταδιακά και με την αξιοποίηση κι άλλων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της Τρ. Πειραιώς, συνολικού ύψους 1,3 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει μια ενδελεχής διαλογή των κτιρίων που εκτιμάται ότι διαθέτουν “κρυμμένες” υπεραξίες, ώστε να προκριθεί η ωρίμανση και η μελλοντική τους αξιοποίηση, σε συνεργασία με την Dimand.

Σημαντική είναι και η στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Premia Properties και τον τουριστικό όμιλο Nordic Leisure Travel Group (NLTG), μέσω της οποίας, η εισηγμένη τοποθετήθηκε και στον τομέα της φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αποκτήσει τα δύο ξενοδοχεία της NLTG στην ελληνική αγορά, έναντι ποσού 112,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το Sunwing Kallithea Beach” που βρίσκεται στη Ρόδο και είναι επιφάνειας 42.700 τ.μ. και 534 κλειδιών και το “Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club” στην Κρήτη (Ιεράπετρα), που είναι επιφάνειας 25.200 τ.μ. και 262 κλειδιών. Παράλληλα, η NLTG πρόκειται να αποκτήσει ποσοστό 10% της Premia Properties, μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, που θα δρομολογηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Η μετοχική αυτή συνεργασία εκτιμάται ότι θα “ανοίξει τον δρόμο” και σε νέες εξαγορές ξενοδοχείων από την Premia, μετά την συμφωνία που υπεγράφη με την NLTG στις αρχές Αυγούστου.

Σημαντικές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν επίσης σε γη προς εμπορικές αναπτύξεις όπως η συμφωνία για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ και η αξιοποίηση του ακινήτου “Σάνη Κασσάνδρας”, με την πλειοδότρια εταιρεία να καταβάλει 8,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CW Proprius για το πρώτο εξάμηνο, οι πιο δυναμικές κατηγορίες ακινήτων αποδείχθηκαν τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχεία, που αθροιστικά, απορρόφησαν το 70% του συνολικού όγκου των συναλλαγών. “Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ στα γραφεία, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ εκείνες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ”, αναφέρει η κα. Σύμπουρα. Αντίστοιχα, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (καταστήματα κι εμπορικά κέντρα), σημειώθηκαν συναλλαγές ύψους 77 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ στα logistics και τα βιομηχανικά ακίνητα, σημειώθηκαν αγοραπωλησίες ύψους 60 εκατ. ευρώ, από 130 εκατ. ευρώ πέρσι”, αναφέρει η εταιρεία.

Με βάση την σχετική ανάλυση, φαίνεται πως έως το τέλος του έτους, το επενδυτικό κλίμα θα είναι βελτιωμένο, χάρις στην πτωτική τάση του πληθωρισμού, αλλά και την σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της εταιρείας κα. Νίκη Σύμπουρα, “η διαφαινόμενη θετική πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων επιβεβαιώνεται από τον όγκο των συναλλαγών του πρώτου εξαμήνου, με τους επενδυτές που είναι παρόντες στην αγορά τα τελευταία έτη, να συνεχίζουν να επενδύουν, ενώ αυξάνεται ο αριθμός συναλλαγών και από εταιρείες με σκοπό την αγορά ακινήτων για ίδια χρήση. Η πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει θετική, με σημαντικές συναλλαγές να αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ