Ρωσία: Δηλώνει πλήρως προετοιμασμένη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Ρωσία: Δηλώνει πλήρως προετοιμασμένη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Ο αμερικανικός στρατός αυξάνει την παρουσία του κοντά στην Αλάσκα, αναπτύσσοντας ένα αντιτορπιλικό και ομάδες του στρατού εφοδιασμένες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς ενισχύεται η ρωσική και κινεζική στρατιωτική κίνηση στην περιοχή. Σε απάντηση των πρόσφατων λειτουργιών του ρωσικού ναυτικού κοντά στις ακτές της Αλάσκας, στάλθηκε το αντιτορπιλικό USS Sterett και ομάδες του στρατού αγκυροβόλησαν σε ένα απομακρυσμένο νησί της Αλάσκας.

Τον τελευταίο μήνα, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) παρακολούθησε αυξημένες ρωσικές αεροπορικές διεργασίες κοντά στον εναέριο χώρο της Αλάσκας. Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν επίσης εκτελέσει κοινές ασκήσεις σε όλο τον Ειρηνικό κοντά στην Ιαπωνία, αυξάνοντας τα προβλήματα στην Ουάσινγκτον.

Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Μόσχας στις περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού και της Αρκτικής, σε συνεργασία με την Κίνα, έρχονται καθώς τα δύο έθνη αναπτύσσονται πιο κοντά εν μέσω απομόνωσης από τη διεθνή κοινότητα. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιπροσθέτως επιβαρύνει τις συμμαχίες της στην Ευρώπη, οδηγώντας σε εντατικοποίηση των δεσμών με το Πεκίνο.

Ρώσος αλπινιστής κατά τη διάρκεια άσκησης που περιελάμβανε πτώση με αλεξίπτωτο.

Η Ρωσία είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί τα στρατιωτικά και πολιτικά, συμφέροντά της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι «πλήρως έτοιμη» για μια πιθανή μάχη με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Τα σχόλια του Λαβρόφ έγιναν κατά τη διάρκεια ρωσικής σειράς ντοκιμαντέρ και σημειώθηκαν πρώτα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Βλέπουμε το ΝΑΤΟ να εντείνει τις ασκήσεις που σχετίζονται με πιθανές κρίσεις στην Αρκτική», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Η χώρα μας είναι πλήρως έτοιμη να υπερασπιστεί τα στρατιωτικά και πολιτικά, συμφέροντά της και με προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες». Η περιοχή της Αρκτικής περιλαμβάνει εδάφη που ανήκουν σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και αρκετών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την περιοχή της Αρκτικής, «υποστηρίζοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει επίσης τα δικά της συμφέροντα εκεί, λόγω της γεωγραφικής θέσης». «Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε λένε ότι πρέπει να παρακολουθούν τι συμβαίνει εκεί», συνέχισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης. «Ωστόσο, η Αρκτική δεν αποτελεί έδαφος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και δήλωσε ότι και μη αρκτικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν επίσης συμφέροντα στην περιοχή.

Αμερικανοί πεζοναύτες σε άσκηση αλπικού τοπίου.

Αυξημένη κινητικότητα στην Αλάσκα

Ο γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη στρατιωτική δράση, αναφέροντας μια αξιοσημείωτη αύξηση στις κοινές επιχειρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Ζήτησε την ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Αλάσκα για τη διαχείριση των κλιμακούμενων προκλήσεων ασφαλείας της περιοχής. «Ο ρυθμός έχει ανέβει πολύ», δήλωσε ο Σάλιβαν, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Πρόκειται για κλιμακωτούς ρυθμούς». Τον Ιούλιο, η NORAD απέτρεψε ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά που πετούσαν 320 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αλάσκας, παρατηρώντας την πρώτη φορά που τα αεροσκάφη των δύο εθνών εμποδίστηκαν ενώ συνεπιχειρούσαν.

Οι στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ έρχονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιμένουν να αυξάνουν την παρουσία τους κοντά στην Αλάσκα. Στις 15 Σεπτεμβρίου, το σκάφος Stratton της αμερικανικής ακτοφυλακής έπιασε τέσσερα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων και φρεγατών, 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Point Hope στην Αλάσκα. Ενώ τα σκάφη παρέμειναν σε διεθνή ύδατα, διέσχισαν περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) εντός της ΑΟΖ των ΗΠΑ.

Πηγές: Τhe Tactics Institute for Security and Counterterrorism/TASS

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ