Θετικά μηνύματα από το μέτωπο της χονδρικής για τις τιμές ρεύματος

62 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ σε Δήμους και οικιακούς καταναλωτές...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Για τέσσερις ημέρες την περασμένη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς συνθήκες της αγοράς δείχνουν να ομαλοποιούνται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου να υποχωρήσει σημαντικά και πλέον να είναι αισθητά χαμηλότερη από την τιμή του περασμένου μήνα. 

Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται πλέον στα 120,35 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις μια εβδομάδα πριν ήταν στα 128,83 ευρώ η μεγαβατώρα και τον Αύγουστο ήταν στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, η τιμή του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται πλέον 7,3% χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν για το Σεπτέμβριο με βάση την τιμή χονδρικής του Αυγούστου κινήθηκαν κοντά στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα, που σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα διακύμανση της αγοράς, οι τιμές λιανικής πέφτουν κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, χωρίς να χρειάζεται να επιδοτηθούν τα τιμολόγια. 

Για σήμερα πάντως προβλέπεται αύξηση της χονδρικής τιμής σε ποσοστό 46,48% από τα χθεσινά χαμηλά των 77,29 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση τιμή της ημέρας θα διαμορφωθεί στα 113,22 ευρώ η μεγαβατώρα με την μέγιστη να φτάνει στις 8 το βράδυ τα 325,11 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς διεθνώς είναι μάλλον θετική με τις τιμές του φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα να κινούνται πτωτικά και να φτάνουν μέχρι και τα 33 ευρώ η μεγαβατώρα όταν πριν δύο εβδομάδες βρίσκονταν στα 37,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις κυρίως από το μέτωπο της Ουκρανίας, εκτιμάται ότι η αγορά θα συνεχίσει να ομαλοποιείται όπως και η πορεία των τιμών του ρεύματος στη χονδρική. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ