Το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει επαρκή πίεση για να τερματίσει…

Το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει επαρκή πίεση για να τερματίσει...

Το Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει επαρκή πίεση για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στον Λίβανο είναι ένα ναρκοπέδιο το οποίο η διεθνής κοινότητα ίσως να μην μπορέσει να διαχειριστεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η Ελλάδα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2026 νωρίτερα φέτος και η Αθήνα πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ της δίνουν αξιοπιστία για να δράσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης, αναφέρει το Reuters.

“Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική πίεση στο Ισραήλ. Είμαστε φίλοι του Ισραήλ, και στρατηγικοί εταίροι του Ισραήλ, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους,” δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη στο Reuters στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα καταδίκασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους ισλαμιστές μαχητές της Χαμάς, αλλά έχει ζητήσει να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία οποία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές έχει σκοτώσει περισσότερους από 41.000 ανθρώπους και ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις.

“Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συνεχής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ,” είπε μετά από μια συνάντηση με υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Αραβικών χωρών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι Άραβες και οι Ευρωπαίοι να ακολουθήσουν κοινές και όχι διάσπαρτες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Ισραήλ, αλλά η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες μέρες δείχνει μια συλλογική διεθνή αποτυχία.

“Δεν έχουμε αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης και όσο περισσότερο διαχέεται ο πόλεμος, τόσο πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση” είπε χαρακτηριστικά. “Ο Λίβανος θα μπορούσε εύκολα να γίνει ζώνη τεράστιας εχθρότητας και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Είναι ένα ξεκάθαρο ναρκοπέδιο.”

Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει ένα σχέδιο προσωρινής μεταφοράς παιδιών που τραυματίστηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, αυτές οι συζητήσεις, μαζί με τον συντονισμό σε επίπεδο λογιστικής υποστήριξης με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, βρίσκονται σε εξέλιξη και ελπίζει ότι θα αποδώσουν σύντομα καρπούς. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 500 παιδιά στο πλαίσιο του σχεδίου.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ