Το Μουσείο Σβαρτς και το “Κόκκινο/Red” στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς της Εφορίας Αρχαιοτήτων

Αρχοντικό Σβαρτς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό των “Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) / European Heritage Days (EHD)”, της κοινής δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι σειράς προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Πρόκειται για μία από τις ευρύτερα εορταζόμενες συμμετοχικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι: “Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά”.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση, ανοιχτή στο κοινό, στην περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Κόκκινο/Red», που φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας από τον περασμένο Μάιο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024. Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσουν εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση.

Την ίδια μέρα (28/09), στις 12 το μεσημέρι, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, το κοινό θα ξεναγηθεί στο Αρχοντικό του Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια. Το αρχοντικό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης, είναι ανοιχτό για επισκέψεις από την 1η Απριλίου 2024. Το κοινό θα ξεναγηθεί από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Η μετακίνηση των ενδιαφερομένων θα γίνει με ιδιωτικά μέσα.

Τέλος, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου μαθητές Γυμνασίου θα παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μαλλιά-κουβάρια: από τον Ρήγα στον Καποδίστρια”, που θα υλοποιηθεί στον χώρο του Αρχοντικού Γ. Σβαρτς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα ξεναγηθούν στους χώρους του αρχοντικού και θα ταξιδέψουν μαζί με τους Αμπελακιώτες εμπόρους του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενώ παράλληλα θα γνωρίσουν την πορεία της πνευματικής άνθισης που σημειώθηκε την ίδια εποχή στην περιοχή αυτή.

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρες εορτασμού των ΕΗΠΚ, η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία του κράτους θα είναι ελεύθερη.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Plateia Proskopon - Teleti Onomatodosias (5)

Πλατεία Προσκόπων στη Λάρισα

Παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερωνύμου, που τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας…