Το Βρανδεμβούργο του δίνει παράταση ζωής

Το Βρανδεμβούργο του δίνει παράταση ζωής

Ηταν η τρίτη σε έναν μήνα και η τελευταία εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς. Εκλεισε με μία νίκη στο νήμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Βρανδεμβούργο, η οποία βάζει φρένο στην προέλαση της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει παράταση ζωής στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Ωστόσο, και οι χθεσινές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, το ανατολικογερμανικό κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο, επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά το ρεύμα που έχουν τα δύο άκρα: το ακροδεξιό AfD και το ακροαριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ BSW, τα οποία αθροιστικά συγκέντρωσαν περίπου 45%.

Η ανακούφιση ήταν η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση των exit polls σε όλα τα κόμματα, πλην του AfD. Κοινός παρονομαστής ήταν η ικανοποίηση ότι η εξτρεμιστική Ακροδεξιά δεν πέτυχε τον στόχο της να αναδειχτεί πρώτη δύναμη σε ένα ακόμη ομόσπονδο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας, όπως στη Θουριγγία στις αρχές του μήνα. Το SPD κράτησε την πρωτιά στο σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο. Πατέρας της νίκης είναι ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος είχε εξαπολύσει σταυροφορία κατά της Ακροδεξιάς με το δίλημμα «ή εγώ ή το AfD». Η πόλωση που ακολούθησε έβγαλε νικητή τoν Βόιντκε με το SPD στο 31,2% – 31,8%, σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος των δύο δημόσιων καναλιών ARD και ZDF αντίστοιχα, αυξάνοντας τη δύναμη πάνω από πέντε μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Απέτρεψαν

τη φαιά σφραγίδα

«Στόχος ήταν να αποτρέψουμε μία φαιά σφραγίδα για το Βρανδεμβούργο. Για μία ακόμα φορά οι Σοσιαλδημοκράτες έκοψαν τον δρόμο των εξτρεμιστών προς την εξουσία» είπε ο Βόιντκε σχολιάζοντας την έκβαση των εκλογών.

Ο Βόιντκε που είχε απειλήσει να αποχώρηση σε περίπτωση ήττας, θα παραμείνει για τρίτη θητεία πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους το συντηρητικό CDU, τους Πράσινους, δυνητικά και το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Μολονότι το ακροδεξιό AfD δεν πέτυχε τον στόχο της πρωτιάς, κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν έξι μονάδων και στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου με 29,6%. «Δεν είμαστε νικητές, αλλά κερδισμένοι των εκλογών» είπε ο επικεφαλής του AfD Χανς – Κρίστοφ Μπερντ, «είμαστε το κόμμα της νεολαίας, έχουμε το μέλλον με το μέρος μας» πρόσθεσε, παραπέμποντας στα σημαντικά ποσοστά του AfD στις νεότερες ηλικίες.

Στους κερδισμένους των εκλογών είναι και το ακροαριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο μέσα σε λίγους μόνον μήνες απέσπασε 13,1%, εξαφανίζοντας ουσιαστικά τη μετακομμουνιστική Αριστερά από την οποία αποσπάστηκε και η οποία είχε απώλειες εφτάμισι μονάδων και με 2,9% μένει εκτός τοπικής βουλής.

Το συντηρητικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU είχε το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του με 12,1% και απώλειες σχεδόν τεσσάρων μονάδων. Ο πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς είχε φροντίσει πάντως λίγες ημέρες νωρίτερα να διασφαλίσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελαρίου της Ενωσης CDU/CSU για τις παγγερμανικές εκλογές για να μην έχει το βάρος της χθεσινής ήττας.

Ηττημένοι βγήκαν και οι Πράσινοι, η δύναμη των οποίων μειώθηκε σχεδόν έξι μονάδες ίσως και κάτω από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Αιτία ήταν η προεκλογική πόλωση με τη μάχη για την επανεκλογή του πρωθυπουργού Βόιντκε, σχολίασε ο πρόεδρος των Πρασίνων Ομιντ Νούριπουρ.

Γλυκόπικρη νίκη

για τον καγκελάριο

Η είδηση των εκλογών στο Βρανδεμβούργο βγήκε τον Ολαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη. Ηταν από το Σάββατο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού για το μέλλον, την τελική διακήρυξη της οποίας προετοίμασε η Γερμανία με τη Ναμίμπια. Πήρε μέρος στη συνεδρίαση του προεδρείου του SPD λίγο πριν από την ανακοίνωση των προγνωστικών, αλλά θα σχολιάσει το αποτέλεσμα σήμερα το απόγευμα.

Η νίκη του Βόιντκε στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα και στον καγκελάριο, καθώς παγγερμανικά το SPD έχει βαλτώσει ξανά στα γνώριμα από το παρελθόν ποσοστά του 15%. Αφήνει όμως την πικρή για τον Σολτς γεύση της εκλογικής μάχης που έδωσε ο νικητής Βόιντκε κόντρα στην τρικομματική κυβέρνηση του καγκελαρίου. Είχε αποκλείσει μάλιστα κοινές εμφανίσεις με τον Ολαφ Σολτς στον προεκλογικό αγώνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι μόνον βαρίδιο θα ήταν στη μάχη του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Βρανδεμβούργου ανακόπτει πάντως το κλίμα εσωκομματικής αμφισβήτησης του Σολτς, κατά πόσο είναι ο κατάλληλος υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος για το 2025 και τα σενάρια αντικατάστασής του από τον δημοφιλή υπουργό Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, κατά το παράδειγμα Τζο Μπάιντεν – Καμάλα Χάρις στις ΗΠΑ.

Η Γερμανία δεν είναι ΗΠΑ. Και ο Σολτς δεν είναι Μπάιντεν. Οχι μόνον ηλικιακά – ο 66χρονος Σολτς δεν συγκρίνεται με τον 81χρονο Μπάιντεν, η ηλικία του οποίου ήταν καθοριστικό κριτήριο της αποχώρησής του – αλλά και θεσμικά. Για την αντικατάσταση του καγκελαρίου θα πρέπει να συμφωνήσει και ο ίδιος ο Σολτς, ο οποίος όχι μόνον δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο, αντίθετα πιστεύει ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, όπως είχε κάνει το 2021, κερδίζοντας τη μάχη στην τελική ευθεία των εκλογών.

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από την εικόνα του κυβερνητικού του συνασπισμού το επόμενο διάστημα. Ο κυβερνητικός εταίρος του Σολτς, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), εξαφανίστηκε και από τον πολιτικό χάρτη του Βρανδεμβούργου, και προσανατολίζεται σε ένα «φθινόπωρο των αποφάσεων». Και αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό για την κυβέρνηση του Βερολίνου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ερχονται μαύρες μέρες

Από τα Χριστούγεννα του ’89 μέχρι το φθινόπωρο του ’90 εξελίχθηκε μια οργιώδης διπλωματική και πολιτική…