Αυτοψία Δ. Κουρέτα στα υπό κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα στο Μουζάκι

αντιπλημμυρικα μουζακι 1

Περιοδεία στα υπό εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον Δήμο Μουζακίου, πραγματοποίησε ως επικεφαλής κλιμακίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων στο δημαρχείο Μουζακίου, όπου ο κ. Κουρέτας ενημερώθηκε για τα προβλήματα και άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των εκπροσώπων των κατοίκων.

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι βασική μέριμνα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή, ήταν η αποκατάσταση των αναχωμάτων και ο καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών για την αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων. «Όπως γνωρίζετε κληθήκαμε από την πρώτη στιγμή να διαχειριστούμε  το σχέδιο της αποκατάστασης, πάνω στο οποίο δουλέψαμε αρκετούς μήνες και το δώσαμε στην κυβέρνηση λίγο πριν το Πάσχα. Από εκεί και πέρα πρόσφατα μας δόθηκε το πράσινο φως στο πρώτο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων. Τα χρήματα δίνονται τμηματικά, Καλές είναι οι αρμοδιότητες αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από πόρους. Άρα, εάν κάποιος διαμαρτύρεται ότι κάτι δεν έγινε μπορεί να έχει δίκιο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματα δίνονται σιγά – σιγά. Μακάρι να μας τα έδιναν μία και έξω, αλλά δεν δίνονται έτσι».

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε ότι «η Περιφέρεια προχωρά σε έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό έργων σε όλους τους Δήμους με ορίζοντα τετραετίας, καθώς τους τελευταίους μήνες εκτός από το σχέδιο αποκατάστασης η Περιφερειακή Αρχή έριξε το κέντρο βάρους στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων και στο κομμάτι  της πολιτικής προστασίας».

Όπως είπε θα επισκεφτεί όλους τους Δήμους για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα και να ενημερωθεί για τις ανάγκες των κατοίκων. «Θέλω να καταγραφούν όλα τα προβλήματα και να προχωρήσουν με προτεραιοποίηση έργα τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των περιοχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων ζήτησαν από τον κ. Κουρέτα να ασκήσει πιέσεις και προς το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα ορισμένα έργα αποκατάστασης από τον Daniel. Έθεσαν, επιπλέον, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την συρρίκνωση του πληθυσμού, καθώς -όπως τόνισαν- οι νέοι φεύγουν από την περιοχή,  ενώ επισήμαναν και την ανάγκη επενδύσεων, ώστε να υπάρχει προοπτική ανάπτυξης.

Περιοδεία στα αντιπλημμυρικά έργα

Νωρίτερα, ο κ. Κουρέτας, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Μουζακίου, Θεοφάνη Στάθη, τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας, Κώστα Τέλιο, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, Χρήστο Σταμούλη, τους περιφερειακούς συμβούλους, Κώστα Μπαρμπούτη, Αθηνά Πέτσα και τον ειδικό σύμβουλο Νίκο Ράπτη, περιόδευσε στα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επί τόπου αυτοψία:

  • στο ανάχωμα του Πάμισου ποταμού πριν από την συμβολή με τον Πηνειό, όπου έχει εκτελεστεί εκτεταμένη επισκευή του αναχώματος, η καταστροφή του οποίου κατά τη θεομηνία είχε ως αποτέλεσμα την κατάκλιση του Αγναντερού και πολλών επιχειρήσεων κατά μήκος της Ε.Ο. Τρικάλων-Καρδίτσας
  • στο Αγναντερό και στη θέση «Βουβουλίνα» όπου ολοκληρώθηκε ο  καθαρισμός του συλλεκτήρα σε μήκος 18 χιλιομέτρων
  • στο Παλαιοχώρι, όπου έχει γίνει καθαρισμός της κοίτης και αποκατάσταση των αναχωμάτωνς
  • στη Μαγουλίτσα και στο ρέμα «Καπασιώτης» όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία αποκατάστασης μήκους 1,6 χλμ μέχρι την συμβολή με τον Πάμισσο, ενώ στην ίδια περιοχή  έχουν εκτελεστεί καθαρισμοί καναλιών σε μήκος περίπου 10 χλμ.
  • στη «Γέφυρα Λαζαρίνας» επί του ποταμού Παμίσου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο διευθέτησης της Κοίτης και αποκατάστασης αναχωμάτων,
  • στη θέση «Γέφυρα Αργύρη» όπου έχει κατασκευαστεί έργο προσωρινής αποκατάστασης της βατότητας της επαρχιακής οδού στη διασταύρωση με Τρυγώνα.

Παράλληλα, μετά από αίτημα του δημάρχου Μουζακίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετέβη επίσης και στο γήπεδο Μουζακίου όπου και δεσμεύτηκε για την τοποθέτηση τάπητα και σκεπάστρου στην κερκίδα καθώς επίσης και για την κατασκευή υπαίθριου γηπέδου μπάσκετ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Κουρέτας μετέβη και στη Σχολή Αστυνομίας στο Μουζάκι, το κτήριο της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης του, εκφράζοντας στον διοικητή της Σχολής την πρόθεση του να συμβάλει η Περιφέρεια σε ότι χρειαστεί.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ