Άμεση λύση όλων των προβλημάτων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ζητά ο Γ. Λαμπρούλης

lamproylis 2

Να λυθούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, “σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας εκπέμπουν οι γιατροί, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε υλικά πολλών τμημάτων, που έχουν ως αποτέλεσμα αφενός τον εξαναγκασμό των ασθενών να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους, αφετέρου η κατάσταση αυτή προκαλεί ανασφάλεια στο προσωπικό λόγω της επικινδυνότητας στην αντιμετώπιση των περιστατικών (διαγνωστική προσέγγιση – θεραπεία κλπ.)”.

Πρόσθεσε πως, όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των Γιατρών στο ΠΝ Λάρισας, ενδεικτικά τα προβλήματα είναι:

– Αδυναμία του Τμήματος Παθολογικής Ανατομικής να διενεργήσει αναγκαίες εξετάσεις για τη διάγνωση καρκίνων και αιματολογικών κακοηθειών (π.χ. αντιδραστήρια για την ανοσοϊστοχημεία).

– Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο, αντίστοιχα.

– Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο η έλλειψη υλικών καθιστά αδύνατη τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με αυτοάνοσα.

– Η ασυνεχής λειτουργία λόγω συχνών βλαβών των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας επιβαρύνει τη διαδικασία της θεραπείας των ασθενών στο Τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα του χειρουργικού τομέα, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, όπως π.χ. σε εργαλεία υπερήχων, σε λαβίδες ηλεκτροθερμικής συγκόλλησης, ορθοπεδικά υλικά χειρουργείου, ράμματα, αιμοστατικά απορροφήσιμα μέχρι και θωρακικοί καθετήρες κ.ά.

Επίσης το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστική) λόγω έλλειψης υλικών.

«Όλα τα ανωτέρω είναι απόρροια της πολιτικής της χρόνιας υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, που πάει χέρι χέρι με την υποστελέχωση καθιστώντας τη λειτουργία του ΠΓΝΛ προβληματική, επιβάλλοντας στο υγειονομικό προσωπικό να λειτουργεί σε συνθήκες ανασφάλειας, επικινδυνότητας και υπερκόπωσης», τόνισε.

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι έχει αυξηθεί και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και η χρηματοδότηση από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ. Ο Γ. Λαμπρούλης, από πλευράς του, ζήτησε ο υπουργός να απαντήσει συγκεκριμένα ακριβώς στα ερωτήματα που του τέθηκαν και όχι να προπαγανδίζει την πολιτική του και τα έργα που κάνει, προσθέτοντας: «Κανείς δεν είπε ότι δεν είναι απαραίτητα όλα αυτά, αλλά εδώ έχουμε συγκεκριμένα ζητήματα».

Σε αυτό το σημείο απαρίθμησε όλα τα αιτήματα που έχουν θέσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις σημαντικές ελλείψεις εξοπλισμού, όπως στην περίπτωση του αιματολογικού που επειδή δεν υπάρχουν συσκευές χορήγησης αίματος, η διευθύντρια είχε ζητήσει να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία, γιατί τα διαθέσιμα αποθέματα είναι ελάχιστα και χρειάζονται για τα επείγοντα περιστατικά, ενώ στο χειρουργείο λείπουν ράμματα και καθετήρες (!), με την Υγειονομική Περιφέρεια της περιοχής να απαντάει ότι δεν έχει χρήματα. Ανέδειξε, επίσης, την απαράδεκτη απάντηση του διοικητή της ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία, τα νοσοκομεία μπορούν να προμηθευτούν υλικά που αναγράφονται στον προϋπολογισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κανονικά θα έπρεπε «να χτυπήσει πόρτες» και να κάνει γενικά τα αδύνατα δυνατά για να προμηθευτούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα υλικά.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ