Ανησυχία στον Δήμο Κιλελέρ για την “ανεξέλεγκτη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας”

φωτοβολταϊκά

Εντονη ανησυχία στο Δήμο Κιλελέρ για την «ανεξέλεγκτη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, σε γη υψηλής παραγωγικότητας».

Σε σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, σημειώνεται πως «τον τελευταίο καιρό,  με μεγάλή ανησυχία βλέπουμε συνεχώς να φύονται πάσσαλοι σε χωράφια εύφορης γης υψηλής παραγωγικότητας, τα οποία «βγαίνουν» από την παραγωγή για να αναπτυχθούν φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτά τα χωράφια οι δημότες μας τα καλλιεργούν, τα ενοικιάζουν, παράγουν από αυτά και ζουν τις οικογένειες τους και σε λίγο δε θα βρίσκουν γη να καλλιεργήσουν. Παράλληλα δε τα χωράφια μας θα είναι περιτριγυρισμένα από πάνελ και δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει αυτό.»

Ο Δήμος Κιλελερ ζητεί να πληροφορηθεί από κάθε αρμόδιο φορέα :

1.            Πόση είναι αυτή τη στιγμή η χαρακτηρισθείσα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στον Δήμο Κιλελέρ

2.            Σε τι  ποσοστό έχει κορεστεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στον Δήμο Κιλελέρ από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή)

3.            Σε τι  ποσοστό έχουν κορεστεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις (καλλιεργούμενη γεωργική γη και αγρανάπαυση) στο Δήμο Κιλελέρ από φωτοβολταϊκούς σταθμούς (που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή)

4.            Πόσες αιτήσεις για εγκατάσταση και λειτουργία Α.Π.Ε. έχουν απορριφθεί στον Δήμο Κιλελέρ και εν γένει στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας  με αιτιολογία απόρριψης την υπέρβαση των μέγιστων ορίων που είχαν τεθεί (α) με την Κ.Υ.Α. του 2020 και (β) με την Κ.Υ.Α. του 2022;

Επίσης ζητεί από όλους τους συναρμόδιους φορείς την πιστή τήρηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ειδικά σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ