Αντιγριπικό: Ποιοι μπορούν να κάνουν μόνοι τους εμβόλιο στο σπίτι – Μια σημαντική εξέλιξη

Αντιγριπικό: Ποιοι μπορούν να κάνουν μόνοι τους εμβόλιο στο σπίτι - Μια σημαντική εξέλιξη

Οι άνθρωποι μπορούν πλέον να θωρακίσουν την υγεία τους από τον ιό της γρίπης χωρίς καν να βγουν από το σπίτι – Ενημερωθείτε για το πρώτο κατ’ οίκον εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της γρίπης και ποιους αφορά 

 

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Σε έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά της γρίπης που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τους ίδιους τους πολίτες προχώρησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σημαίνοντας μια σημαντική εξέλιξη για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Της έγκρισης του FDA προηγήθηκε μια μελέτη που αξιολόγησε κατά πόσον τα άτομα και οι φροντιστές μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια τις οδηγίες για την αυτοχορήγηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, με την κατάλληλη καθοδήγηση, η διαδικασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η γρίπη παραμένει μια σοβαρή απειλή για την υγεία, προκαλώντας εκατομμύρια νοσήσεις και χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Μεταξύ 2010 και 2023, η γρίπη οδήγησε σε έως και 41 εκατομμύρια κρούσματα, 710.000 νοσηλείες και 51.000 θανάτους μόνο στις ΗΠΑ.

Το νέο εμβόλιο, με τη μορφή ρινικού σπρέι, δεν είναι καινούριο στην αγορά. Εγκρίθηκε αρχικά το 2003 για άτομα ηλικίας 5-49 ετών, ενώ το 2007 η άδεια χορήγησής του επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει παιδιά ηλικίας μόλις 2 ετών. Το εν λόγω σπρέι περιέχει μια εξασθενημένη μορφή του ζωντανού ιού της γρίπης, όμως μέχρι πρότινος χορηγούνταν αποκλειστικά από επαγγελματίες υγείας.

Η πρόσφατη έγκριση του FDA επιτρέπει στους ενήλικες 18 ετών και άνω να χορηγούν το εμβόλιο οι ίδιοι στον εαυτό τους ή στα παιδιά που φροντίζουν. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να απαιτείται ιατρική συνταγή και το ρινικό σπρέι έχει προς το παρόν εγκριθεί για χρήση μόνο από ενήλικες ή υπό την επίβλεψή τους.

Έτσι, το εγκεκριμένο ρινικό σπρέι προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά αντιγριπικά εμβόλια, διευκολύνοντας τους ανθρώπους να θωρακίζονται από τη γρίπη, χωρίς καν να χρειαστεί να βγουν από το σπίτι.

Ο δρ. Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων του FDA, χαρακτήρισε την έγκριση του self-εμβολίου ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. «Πρόκειται για μια νέα επιλογή στη μάχη κατά της εποχικής γρίπης, που παρέχει ενδεχομένως μεγαλύτερη ευκολία, ευελιξία και προσβασιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και αυτό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Ο FDA έχει εντοπίσει κοινές αντιδράσεις, όπως πυρετό σε μικρά παιδιά, ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση και πονόλαιμο, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Μια νέα εποχή στην πρόληψη της γρίπης

Με την έγκριση του αυτοχορηγούμενου εμβολίου, η πρόληψη της γρίπης θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου για οικιακή χρήση αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στη δημόσια υγεία, παρέχοντας μια ευέλικτη επιλογή, που θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους από τον ιό.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο σύντομα θα έχουμε mRNA αντιγριπικά; Όλες οι εξελίξεις στην κούρσα των νέων εμβολίων

Ευλογιά των πιθήκων: Ο EMA συνιστά το εμβόλιο και για εφήβους 12-17 ετών

Νόσος Πάρκινσον: Καινοτόμο υπό δοκιμή εμβόλιο υπόσχεται θεραπεία

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ