Αποπομπή – εξπρές και από το κόμμα

Αποπομπή – εξπρές και από το κόμμα

Μία εβδομάδα που τα… χωράει όλα, από τη μία αιχμές, προειδοποιήσεις και μια αποπομπή – εξπρές, και από την άλλη ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή γαλάζιες ζυμώσεις και προσπάθεια να καλυφθούν εσωτερικές (υπαρκτές) αποστάσεις, ξεκίνησε για το γαλάζιο οικοσύστημα. Η διαγραφή του Μάριου Σαλμά με συνοπτικές διαδικασίες τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ (σε συνεδρίαση του… ενός λεπτού από την Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Γιάννη Τραγάκη) όσο και από το κόμμα (με άμεση απόφαση της γραμματέως Μαρίας Συρεγγέλα) λειτουργεί ως σημείο καμπής. Μπορεί να έκλεισε το «μέτωπο» Σαλμά που άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νέα Υόρκη, παραπέμποντας στο «πειθαρχικό» τον ανεξάρτητο πια βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο είναι σαφές ότι… μένουν τα μηνύματα του Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση για τα όρια ανοχής του σε ό,τι αφορά ατομικές συμπεριφορές, το ύφος και τον τρόπο δράσης μιας εσωκομματικής «αντιπολίτευσης». Και ταυτόχρονα μένει να φανεί πότε και σε ποια ένταση θα υπάρξει συνέχεια από βουλευτές με ερωτήσεις – «αντάρτικα» προς υπουργούς, είτε για τα κόκκινα δάνεια είτε, όπως λένε οι πληροφορίες, για κοινωνικά θέματα ή και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η προειδοποίηση του Μαξίμου «ως εδώ, μην υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα», όπως έλεγε πηγή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, κατευθύνεται προς όσους προσπαθούν να καταστήσουν τον εαυτό τους «θύμα ή ήρωα», όπως χρέωσε στον Σαλμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν υπάρχει άλλος βουλευτής της ΝΔ που να διασπείρει συκοφαντίες στα κανάλια (…) Η συμπεριφορά για την οποία διεγράφη είναι ατομική», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, προσπαθώντας να διαχωρίσει την περίπτωση Σαλμά από τις πιέσεις στην κυβέρνηση από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ηδη ο βουλευτής, ο οποίος δεν παραδίδει την έδρα, είχε συνδέσει την αποπομπή του με την αιχμηρού ύφους ερώτηση των 11 για τους δανειολήπτες, με το γεγονός ότι δεν στήριξε τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τις αναφορές του σε φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού και με τη διαφωνία του για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. «Τιμή μου», είπε, αν διαγράφεται για αυτά, αλλά «αν ο κύριος Μητσοτάκης με διαγράφει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο».

Η ΚΟ μετρά πλέον 156 βουλευτές καθώς το καλοκαίρι διαγράφηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος και παραμένει στο κόμμα και στηρίζει την κυβέρνηση. «Με τη συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας», ήταν η λακωνική δήλωση του γραμματέα της ΚΟ Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, μαζί με τους Θανάση Μπούρα, Θανάση Δαβάκη και Θεόδωρο Καράογλου. Η Επιτροπή υπό τον Τραγάκη επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση – «χωρίς ενδοιασμούς», σύμφωνα με αρμόδια πηγή. Αυτό σημαίνει ότι πήραν αποστάσεις από τη στάση του συναδέλφου τους και οι Θεόδωρος Καράογλου, Θανάσης Δαβάκης, οι οποίοι συνυπέγραψαν την ερώτηση των 11, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Σαλμά. Οι εξελίξεις προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις χωρίς να αφήσουν ασυγκίνητα τα δεξιότερα της ΝΔ, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επιτίθεται στον Μητσοτάκη για αντιλαϊκή πολιτική αλλά να υποστηρίζει επίσης ότι ο Σαλμάς δεν χωράει στην Ελληνική Λύση, και με την Αφροδίτη Λατινοπούλου να στηρίζει ανοιχτά τον ανεξάρτητο βουλευτή («στη ΝΔ διαγράφεσαι μόνο αν λες αλήθειες»).

Επιχείρηση προσέγγισης κυβέρνησης – κόμματος

Στο μεταξύ, από σήμερα ενεργοποιείται το πλάνο προσέγγισης κυβέρνησης – κόμματος, που έχει ορίζοντα 60 ημερών και αναμένεται να φέρει άμεσα σε πρώτο πλάνο και τον Πρωθυπουργό και την κυβερνητική έδρα. Πρόθεση του Μητσοτάκη είναι να καλέσει σε «χαλαρή» συνάντηση τους βουλευτές του (όσοι δεν μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα) εντός Μαξίμου. Αυτό αναμένεται να γίνει αφότου συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανώς την 1η Οκτωβρίου, αφού οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Κατά τ’ άλλα, διαμορφώνονται τρία επίπεδα συντονισμού:

Πρώτον, ο Καλαφάτης οργανώνει επαφές υπουργών και βουλευτών σε αίθουσα της Βουλής. Η αρχή γίνεται σήμερα με τη Νίκη Κεραμέως και θα ακολουθήσουν οι Αδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Τσιάρας, Σοφία Ζαχαράκη, Θοδωρής Λιβάνιος.

Δεύτερον, θα γίνονται δύο διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών, προτού να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής οποιοδήποτε «βαρύ» νομοσχέδιο.

Τρίτον, επιχειρείται δίαυλος «καθημερινότητας», με τον γραμματέα της ΚΟ να διαμηνύει ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή προς έγκαιρη εκτόνωση των εντάσεων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ