ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ

Δύο αναγνώσεις υπάρχουν για το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη λέει πως ο χρόνος μεταξύ των εκλογών του ΠΑΣΟΚ και των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή περίπου σαράντα μέρες, είναι αρκετός ώστε η σκόνη από την πρώτη να έχει «κάτσει», τα νέα δεδομένα για τον προοδευτικό χώρο να έχουν αναλυθεί και οι συγκρίσεις να μην είναι τόσο άμεσες – ή να είναι αρκετά, ώστε να καταδείξουν και το πρόβλημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον τελευταίο λόγο. Η δεύτερη λέει πως γι’ αυτές τις σαράντα μέρες, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπαράσσεται σε μια τοξική διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αντιπολίτευση μόνο του. Κι έτσι το πρόσωπο που θα κερδίσει στην καλύτερη θα παλέψει για να διατηρήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για όλους; Δημόσια, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς (υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη) είπε για πρώτη φορά κάτι άλλο: «(Το κόμμα) να έχει διαδικασίες που να μπορούν να διαγράφουν τους υβριστές του προέδρου και τους υπονομευτές της κοινής μας προσπάθειας, κι ας μην είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση». Ακόμα και η μεταβατική Κουμουνδούρου αντέδρασε: «Ο διχαστικός λόγος και ο λόγος περί προγραφών δεν συνάδουν με τις καταστατικές μας αρχές και την ευθύνη των στελεχών του κόμματος, πόσω μάλλον των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ως εκ τούτου ο λόγος αυτός δεν είναι υπό οποιαδήποτε συνθήκη αποδεκτός», επεσήμανε η ανακοίνωση – που έμοιαζε λίγο και με προειδοποίηση για τα όρια του διαλόγου που θα ακολουθήσει.

ΞΕΝΥΧΤΙΑ

Κι αν νομίζετε πως ξενυχτάνε στον ΣΥΡΙΖΑ με όσα γίνονται, μπορώ να σας πω πως γενικότερα στην Κεντροαριστερά τα στελέχη επιστρέφουν σπίτια τους τις πρώτες πρωινές ώρες, ακόμα κι αν δεν γίνεται γνωστό. Χαρακτηριστικά, η συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ για την τοποθέτηση των καλπών για την πράσινη εσωκομματική διαδικασία έληξε την περασμένη Παρασκευή δύο και μισή τη νύχτα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, μάλιστα, παρατηρείται το ίδιο σχήμα που «έπαιξε» στο ντιμπέιτ – οι πέντε, που διαφωνούν με τις προτάσεις της προεδρικής πλευράς, την πιέζουν μαζί και συντεταγμένα.

ΑΚΡΟΑΣΗ

Δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης στο ψάξιμο, καθώς και τα μικρότερα έχουν ξεκινήσει τις παρεμβάσεις. Με αίτημα του Αλέξη Χαρίτση, της Εφης Αχτσιόγλου και της Πέτης Πέρκα, η Νέα Αριστερά ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ακρόαση του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στην Πλεύση Ελευθερίας, με βίντεο μιλούν για την #αληθινή_αντιπολίτευση που κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου μέσα στη Βουλή: «Τι σημαίνει αντιπολίτευση; αναρωτιούνται. Η απάντηση είναι διαχρονική και δίνεται μέσα από τα νέα μηνύματα της Πλεύσης Ελευθερίας. Από τη μόνη Κοινοβουλευτική Ομάδα που φοβίζει την κυβερνητική εξουσία».

ΑΠΟΡΙΑ

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που τσέκαραν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ για το σημερινό ντιμπέιτ;

Οτι καμία ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου δεν έχει ευρωπαϊκό αγώνα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ