Επιμορφωτική δράση για την καλλιέργεια της ρητορικής και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση

ρητορικη-και-φιλοσοφια

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων, τo Ινστιτούτο Ρητορικών & Επικοινωνιακών Σπουδών (ΙΡΕΣΕ), το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, διοργανώνει διήμερη επιμορφωτική δράση για την καλλιέργεια της ρητορικής και της επικοινωνίας στην εκπαιδευτική πράξη, με επιμορφώτρια την κ. Φωτεινή Εγγλέζου, κάτοχο Διδακτορικού διπλώματος στη Διδακτική της Επιχειρηματολογίας, Σύμβουλο Εκπαίδευσης στη Δ΄ΔΙΠΕ Αθήνας και Πρόεδρο του  Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε., την Παρασκευή 27/9/2024 (17.00-21.00) και το Σάββατο 28/09/2024 (9.30-13.30). Η επιμόρφωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Νέας Ιωνίας (Φυτόκου και Βουτσά 1)

Η συγκεκριμένη διημερίδα αποτελεί το πρώτο μέρος επιμορφωτικών δράσεων με τελικό στόχο την προκήρυξη και πραγματοποίηση Διασχολικών αγώνων Ρητορικής για τις Β’ και Γ’ τάξεις Γυμνασίου και Α’ και Β’ τάξεις  Λυκείου, σχολικών μονάδων του Νομού Μαγνησίας, μέσα στο σχολικό έτος 2024-2025. Απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς που επιθυμούν είτε να προετοιμάσουν μαθητικές ομάδες για τον διαγωνισμό είτε  να  εντάξουν και να αξιοποιήσουν τεχνικές και εργαλεία της ρητορικής στη διδακτική πράξη, λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές μέσα στη σχολική τους μονάδα για την αποτελεσματική διάχυση της γνώσης. 

Πρόγραμμα Διημερίδας

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 (17.00-21.00)

Ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα στην πράξη: η εκπαιδευτική αξία της ρητορικής παιδείας

Κατά την πρώτη μέρα, η επιμόρφωση θα εστιάσει στη θεωρητική παρουσίαση  των βασικών αρχών και κανόνων της ρητορικής παιδείας. Επίσης, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν -τόσο θεωρητικά όσο και βιωματικά- τα ατομικά αγωνίσματα (νοηματική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος) και ομαδικά αγωνίσματα (αγώνες αντιλογίας-επιχειρηματολογίας / debate), στα οποία μαθητές και μαθήτριες καλούνται να αναπτύξουν τον προφορικό λόγο και τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους. Μέσα από την ενεργό εμπλοκή και συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν την εμπειρία τους ως εκπαιδευτές ρητορικής και τις γνώσεις τους αναφορικά με τις ανάγκες κάθε ρητορικού αγωνίσματος.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 (9.30-13.30)

Ρητορικοί αγώνες επιχειρηματολογίας-αντιλογίας (debate): Δομώντας επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα

Η διεξαγωγή αγώνων επιχειρηματολογίας-αντιλογίας (debate) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση παρέχει σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς απεριόριστες δυνατότητες για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής: την πολύπλευρη και σε βάθος διερεύνηση σύνθετων και αμφιλεγόμενων κοινωνικών, επιστημονικών, φιλοσοφικών και άλλων ζητημάτων, την ενδυνάμωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, την όξυνση της κριτικής σκέψης καθώς και της συνεργασίας των μαθητών/τριών. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου επιμορφωτικού σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν έναν αγώνα αντιλογίας. Έμφαση θα δοθεί σε στρατηγικές δόμησης επιχειρημάτων ορισμού και αντίκρουσης επιχειρημάτων μεταξύ των παικτών της ομάδας. Η επιμορφωτική δράση θα βασιστεί τόσο σε στοιχεία θεωρίας όσο και βιωματικής εμπλοκής των συμμετεχόντων σε αγώνες αντιλογίας.

Την παρουσίαση των ανωτέρω θεματικών ενοτήτων θα ακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ