Γεροβασίλη: Διαφάνεια, καθαρές θέσεις και πολιτική συζήτηση για να ανακτήσει ο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την χαμένη του αξιοπιστία

Σημεία από τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στον ρ/στ ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ρ/στ ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, η Όλγα Γεροβασίλη αρχικά απάντησε για την απόφαση της να μην θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας πώς κατέληξε σε αυτή μετά από έντονο προβληματισμό. Υπενθύμισε ότι η ίδια προσωπικά εμφανίστηκε και αντέδρασε στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου απέναντι στο ‘Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’ του Στέφανου Κασσελάκη. Η κυρία Γεροβασίλη περιέγραψε την πορεία η οποία οδήγησε στη σημερινή κατάσταση λέγοντας πως “Το Συνέδριο τότε είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και σεβόμενη απολύτως την πλειοψηφία συντάχθηκα στη μάχη των ευρωεκλογών. Από το καλοκαίρι και μετά, όμως, με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη, ακολουθήθηκε μια τακτική συγκρουσιακής αντιπαράθεσης, ξεκινώντας από τα μαύρα ταμεία, στη συνέχεια με τα όσα έγιναν με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με την παραπομπή για διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, τις επιθέσεις και στοχοποιήσεις βουλευτών, όπως της Κατερίνας Νοτοπούλου και άλλων, το διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την αλλαγή – καθαίρεση του Σωκράτη Φάμελλου, τις αναφορές σε ‘κουκούλες’ και ‘υπονομευτές’, την προσπάθεια εφεύρεσης εσωτερικών εχθρών κλπ. Όλα αυτά μας έφεραν μέχρι εδώ και σ’ αυτά δεν δίστασα ποτέ να λέω την άποψή μου ευθαρσώς και περισσότερο στο συλλογικά μας όργανα και λιγότερα προς τα έξω”. Στο πλαίσιο αυτό, η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε: “Ουδέποτε ήταν προσωπικό μου το ζήτημα, ήταν ένα συλλογικό ζήτημα. Δεν ήταν κάτι ιδιοτελές – πώς ν’ αλλάξουμε καρέκλες – ήταν ανιδιοτελές, με στόχο η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους κατά το δυνατόν, όλους όσοι έχουμε υπηρετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αξίες, τις αρχές και την πολιτική του, με τα προτάγματά του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε και λάθη σε αυτή τη διαδρομή, αλλά όχι επί των αξιών μας”.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι τη βρίσκει καταρχάς “αξιοπρεπή” λέγοντας στη συνέχεια ότι “ο αγώνας αυτή τη στιγμή είναι κάτι περισσότερο από το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, είναι πολύ πιο δύσκολος και απαιτεί μεγαλύτερες συνθέσεις. Για τον κ. Φάμελλο έχω πει την άποψή μου, ότι ήταν ένας σοβαρός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφώνησα σε όλη του την πορεία. Το κύριο είναι η επόμενη μέρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα δώσουμε μία μάχη ταυτοτική και υπαρξιακή. Πρέπει να αναστοχαστούμε και να ανακάμψουμε, να δώσουμε λύσεις που μας ενώνουν. Και εκτός από τις λύσεις ηγεσίας, που φυσικά απαιτούνται, θα πρέπει να δώσουμε λύσεις προοπτικής και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και, ενδεχομένως στα μάτια πολλών, την πληγωμένη αξιοπρέπειά μας”.

Σε επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου, αναφορικά με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι παραμένει σταθερή στην άποψη ότι “η χώρα έχει ανάγκη από προοδευτική διακυβέρνηση” και πρόσθεσε: “Παραμένω σταθερή στην άποψη ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη, αναλαμβάνοντας όλοι μας κι απ’ όλες τις πλευρές την ανάλογη ευθύνη. Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο τρόπος, αλλά από την κατεύθυνση αυτή δεν έχω ταλαντευτεί ποτέ. Σε μία εποχή που η κοινωνία χειμάζεται, δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του πολιτικού συστήματος να ασχολείται με τον εαυτό του. Πρέπει να αποδείξουμε ότι ξεπερνάμε εμπόδια και βρίσκουμε όλα όσα μας ενώνουν για να προχωρήσουμε μπροστά”.

Ερωτηθείσα έπειτα για ποιον λόγο τέθηκε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή ως προϋπόθεση για την υποψηφιότητα προέδρου η κατάθεση και η δημοσιοποίηση “πόθεν έσχες” και κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις στελεχών του κόμματος που είπαν ότι αυτή η προϋπόθεση αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε: “Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους οι προαναφερόμενοι για τον τέως πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, εγώ δεν έχω κάτι τέτοιο. Εγώ ξέρω ότι έχει καταθέσει πόθεν έσχες στην καταληκτική ημερομηνία που ήταν 30 Ιουνίου και το είχε ανακοινώσει και ίδιος ότι κατέθεσε το πόθεν έσχες του. Επομένως, δεν ξέρω γιατί – θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι νομίζω – έχουν μία τέτοια εκτίμηση. Απλώς θα το δώσει στη δημοσιότητα. Δεν είπαμε ότι θα ελεγχθεί. Όλοι εμείς καταθέτουμε πόθεν έσχες, εκείνος προφανώς δεν είχε την υποχρέωση όλων των ετών που είχαμε εμείς ως εκλεγμένοι βουλευτές, όμως στη δική του υποχρέωση για 30 Ιουνίου έχει ανταποκριθεί και το δήλωσε ο ίδιος. Έχουν κανένα λόγο να μην πιστεύουν τον Στέφανο Κασσελάκη σ’ αυτό;”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε ότι η κατάθεση και δημοσιοποίηση πόθεν έσχες “Είναι προϋπόθεση για να εγκριθεί η υποψηφιότητα από το Συνέδριο, στα πλαίσια της διαφάνειας και όχι ο έλεγχος του. Επομένως, όλοι μας θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε. Επειδή έχουμε περάσει πολλά και μέσα στη μεγάλη συζήτηση για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος και στο πώς βρίσκεται κάποιος όταν μπαίνει στην πολιτική και πώς βρίσκεται όταν βγαίνει από την πολιτική, νομίζω ότι αυτό είναι μία θετική πράξη απέναντι και στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Διότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, όπως λέγεται πολύ εύκολα κάτι που ευνοεί μόνο την ακροδεξιά στη χώρα και κανέναν άλλο”.

Τέλος, σε ερώτηση για τον εάν έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Κασσελάκης, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: “Θα αντιστρέψω την ερώτηση. Αν δεν επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτοί οι οποί σήμερα στηρίζουν την άποψη – παρόλο που είναι και βουλευτές και στελέχη – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μαύρα ταμεία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας όλο αυτό το διάστημα είναι ο “αρχηγός των υπονομευτών”, ότι φοράμε κουκούλες, ότι έγιναν πραξικοπήματα, ότι όλοι εμείς εξυπηρετούμε τη διαπλοκή, θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;¨”. Πρόσθεσε μάλιστα: “Εγώ ήμουν που κάλεσα τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει ο ίδιος την εκλογική διαδικασία, προκειμένου να μην έχουμε μομφή. Δεν το έκανε. Στόχος μου ήταν ν’ ανοίξει ο πολιτικός διάλογος, να ξετυλιχθούν πολιτικά σχέδια και σχέδια αρχών” και αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό: “Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει να μεταλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ; Θέλει να ηγηθεί ενός κόμματος της Αριστεράς με τις αναγκαίες αλλαγές ώστε να είναι η σύγχρονη Αριστερά ή θέλει να ηγηθεί ενός σχηματισμού άλλου τύπου;”. “Αυτά θα πρέπει να είναι καθαρά” τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας ότι “Πέρσι, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένας νέος άνθρωπος, που έφερνε ένα φιλόδοξο μήνυμα αλλά δεν είχε προλάβει να ξετυλίξει ένα πολιτικό σχέδιο. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε μια άλλη συζήτηση”.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ