Γιατί οι γυναίκες έλκονται ερωτικά από τα… τέρατα;

Γιατί οι γυναίκες έλκονται ερωτικά από τα… τέρατα;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνει θραύση η ερωτική λογοτεχνία, με όμορφες γυναίκες που παραδίνονται σε δυνατά τέρατα, κυρίως όμως στις ίδιες τις… γυναίκες αναγνώστριες. Γιατί όμως, το όμορφο φύλο έλκεται σεξουαλικά από τριχωτούς γίγαντες και μυώδη βαμπίρ;

Στη Γηραιά Αλβιόνα, σύμφωνα τα στατιστικά στοιχεία από την ειδική εταιρεία σε δεδομένα πωλήσεων, Nielsen BookScan, η αγορά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας αυξήθηκε σχεδόν 93% σε αξία μεταξύ 2018 και 2023.

«Τόσο ο ρομαντισμός όσο και η φαντασία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, επομένως δεν είναι περίεργο που είναι και τα υποείδη όπως το monster romance» λέει η η Κάτι Φρέιζερ των εκδόσεων The Bookseller. «Βλέπουμε επίσης μια αύξηση στη συγχώνευση ειδών, όπως το Romantasy. Και το αναγνωστικό κοινό θολώνει επίσης. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι ενήλικες φαίνεται να διαβάζουν μυθιστορήματα για νέους ενήλικες».

Απαντήσεις και ερμηνείες γιατί φαίνονται ελκυστικά θηρία που κόβουν το αίμα, δίνουν ειδικοί στην βρετανική Telegraph που αναδεικνύει το θέμα.

Ενώ η γενική πορνογραφία είναι ιστορικά προσανατολισμένη προς το ανδρικό βλέμμα, η ερωτική επικεντρώνεται συνήθως στη γυναικεία απόλαυση

«Οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν την ιδέα να παρασυρθούν από κάποιον άγριο και επικίνδυνο, να εμπλακούν με επιθυμίες που είναι πιο σεξουαλικά ταμπού και να πιστεύουν ότι δεν τρέχει τίποτα καθώς έχει αποενοχοποιηθεί σε ένα βιβλίο», λέει στην Telegraph η Τζέιν Νάτερ διευθύντρια μάρκετινγκ στην Kensington Publishing που εξέδωσε την τριλογία Soul της Αμερικανίδας συγγραφέως Χάρλεϋ Λαρού. Πρόκειται για best seller, που παρουσιάζει δαίμονες να κλέβουν τις ψυχές των γυναικών, ενώ απολαμβάνουν βίτσια.

«Αυτά τα σκοτεινά και ισχυρά πλάσματα συχνά προσεγγίζουν τον ρομαντισμό και το σεξ διαφορετικά από τους κανονικούς ανθρώπους. Πώς ένας δαίμονας κάνει σεξ; Είναι ένα σκοτεινό ταμπού αλλά είναι σέξι» αναφέρει. «Αξίζει όμως επίσης να πούμε ότι τα φετίχ είναι επίσης λίγο αποστασιοποιημένα από την πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για μυθικά πλάσματα. Οι χαρακτήρες δεν είναι πραγματικοί άντρες που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Επομένως, νομίζω ότι είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξερευνήσετε συμπεριφορές που μπορεί να δικαιολογούν μια κόκκινη γραμμή στην πραγματική ζωή, είτε το αναγνωρίζει ο αναγνώστης είτε όχι».

Από τον Δία στον Δράκουλα

Η Νάτερ επισημαίνει ότι αν και τα ερωτικά τέρατα θεωρούνται κάτι νέο, ωστόσο υπάρχει μακρά παράδοση που πηγαίνει πίσω στην ελληνική μυθολογία, παρουσιάζοντας τον Δία με τη μορφή κύκνου ώστε να πλησιάσει τη μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα, και να της κάνει έρωτα.

Ο Δράκουλας, η ερμηνεία του μύθου του βρικόλακα από τον Μπραμ Στόκερ, είναι ένα πλάσμα που σαγηνεύει τις γυναίκες, δημοσιεύτηκε το 1897.

Πιο πρόσφατα η σειρά στην HBO True Blood βασίζεται στα «Χρονικά των βρικολάκων» της Αμερικανίδας συγγραφέως Ανν Ράις, που περιστρέφεται γύρω από τον φανταστικό χαρακτήρα Lestat de Lioncourt, έναν Γάλλο ευγενή που μετατράπηκε σε βαμπίρ τον 18ο αιώνα.

Η Νάτερ επισημαίνει ότι η απίστευτη δημοτικότητα αυτών των μυθιστορημάτων και των σχετικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών έχει ως αποτέλεσμα η γενιά Gen Z να αισθάνονται άνετα με τα τέρατα που χαρακτηρίζονται σεξουαλικά ελκυστικά.

«Το ένα λεπτό σκοντάφτεις σε μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, το επόμενο βρίσκεσαι βαθιά σε μια φαντασίωση με πέντε πέη την ημέρα».

«Οι περισσότεροι αγοραστές αυτού του είδους -οι νεότερες γυναίκες- μεγάλωσαν με φανταστικά ειδύλλια», λέει. «Πολλά από αυτά τα βιβλία είχαν αρχικά αυτοεκδοθεί και στη συνέχεια παραλήφθηκαν από παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους. Και τώρα τα διαβάζουν και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες».

Από τη σειρά True Blood

«Νομίζω ότι στους αναγνώστες αρέσει αυτό που τους αρέσει και δεν είναι πια τόσο υπόχρεοι στους παραδοσιακούς εκδότες» λέει η Νάτερ προσθέτοντας ότι «οι ανεξάρτητοι συγγραφείς μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια αυτού που θέλουν να γράψουν χωρίς να έχουν πράκτορες και εκδοτικούς οίκους να τους ωθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Για παράδειγμα, το βιβλίο Moan For Bigfoot έφερε 18.000 λίρες Αγγλίας  τον μήνα στη συγγραφέα Virginia Wade (ψευδώνυμο), όταν κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία.

Η προώθηση αυτού του κόσμου στο TikTok έχει περάσει μεγάλες διαστάσες. Ενδεικτικά, περίπου 4,5 δισεκ. άνθρωποι έχουν δει το #SpicyTok, ενώ το #monster romance έχει επισημανθεί σε 78.000 δημοσιεύσεις.

Υπεπροστατευτικά τέρατα

Η βρετανίδα ειδική σεξολόγος, Άναμπελ Νάιτ, που έχει ερευνήσει αυτό το φαινόμενο, λέει: «Το TikTok έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητα και τις νέες επιθυμίες τους. Και όσον αφορά την ελκυστικότητά της, ενώ η γενική πορνογραφία είναι ιστορικά προσανατολισμένη προς το ανδρικό βλέμμα, η ερωτική επικεντρώνεται συνήθως στη γυναικεία απόλαυση και συχνά γράφεται από τη δική τους οπτική γωνία».

Η απόλαυση στα βιβλία είναι λιγότερο για το πώς φαίνεται το πλάσμα και πολύ περισσότερο για το πώς κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται πρωταγωνίστρια.

«Υπάρχει επίσης ένα συναισθηματικό βάθος στην ερωτική που αφήνει τη φαντασία του αναγνώστη να τρέξει ελεύθερη και αυτή η οικειότητα κάνει πολύ πιο εύκολο για αυτές τις φαντασιώσεις να ζωντανέψουν στο μάτι του μυαλού σας» εξηγεί η σεξολόγος. Κατά την άποψή της, η απόλαυση στα βιβλία είναι λιγότερο για το πώς φαίνεται το πλάσμα και πολύ περισσότερο για το πώς κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται πρωταγωνίστρια.

Πολλά από τα τέρατα, εξηγεί, είναι συχνά υπερπροστατευτικά και κυριαρχούν και θα μπορούσαν να σκοτώσουν τη γυναίκα πρωταγωνίστρια με ένα χτύπημα. Αλλά έχουν πολύ αδύνατη γνώση της γυναικείας ανατομίας και των σημείων ευχαρίστησής της, και συχνά χαίρονται να είναι ευάλωτες και να χαλαρώνουν με τις κυρίες τους.

«Σε έναν κόσμο όπου το ανδρικό βλέμμα καλύπτεται πρωτίστως, οι γυναίκες απλά δεν μπορούν να αντισταθούν στο να είναι όλα αυτά για μια αλλαγή – ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται ο πάροχος της ευχαρίστησης. Και υπάρχει επίσης η έλξη όταν πλάσματα που είναι μεγαλύτερα από τη ζωή παίρνουν τον (συναινετικό) έλεγχο σας».

Επισημαίνει ότι υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ αυτών που διαβάζουν και παρακολουθούν ερωτική φαντασία και της πραγματικής σεξουαλικής ζωής. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια άνοδος στις αναζητήσεις για σεξουαλικά παιχνίδια με θέμα τον δράκο μετά την κυκλοφορία του House of the Dragon», λέει.

Το εξώφυλλο από το βιβλίο «The Monster’s Mate Series: A Monster Romance Anthology»

Είχε προηγηθεί έρευνα του 2001, από τον Αμερικανό ακαδημαϊκό Χάρολντ Λάιτενμπεργκ, σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες που διαβάζουν ρομαντικά ή ερωτικά μυθιστορήματα έκαναν 74% περισσότερο και καλύτερο σεξ με τους συντρόφους τους από όσες δεν διαβάζουν. Όπως ανέφερε ο ίδιος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες φαντασιώνονται πιο συχνά και έχουν πιο έντονες και ρεαλιστικές φαντασιώσεις όταν διαβάζουν υποβλητικό περιεχόμενο.

«Αυτά τα βιβλία μας βοηθούν να νιώθουμε» έχει υποστηρίξει η Αυστραλιανή συγγραφέας Νίκι Γκέμελ. «Είναι ισχυρά και μας μεταφέρουν σε έναν άλλο κόσμο και δείχνουν ότι αυτό που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε δεν είναι απαραίτητα λάθος. Συχνά, η μυστική ζωή πηγαίνει στον πυρήνα του ερωτικού μας εαυτού. Και αν ο συγγραφέας το καταλαβαίνει σωστά, νομίζω ότι για πολλές γυναίκες, η ερωτική μυθοπλασία έχει να κάνει με το να ζεις αντικαθεστωτικά μέσα από τα λόγια των άλλων».

Για τον θεραπευτή Ντάνι Ζέιν τα βιβλία μπορεί να προσφέρουν στους αναγνώστες τους μια αίσθηση ενδυνάμωσης. «Οι αναγνώστες μπορεί να φαντασιώνονται με διαφορετικούς τρόπους ενώ είναι απορροφημένοι σε αυτά τα βιβλία. Οι άντρες μπορεί να φαντάζονται τους εαυτούς τους με γιγάντια γεννητικά όργανα όλων των σχημάτων και μεγεθών, οι γυναίκες μπορεί να φαντάζονται ότι είναι σεξουαλικά ικανοποιημένες και δαμάζουν το θηρίο. Και τα δύο μπορούν να φέρουν μια αίσθηση δύναμης ή μπορεί επίσης κάποιοι θαυμαστές να απολαμβάνουν αυτές τις έντονες ιστορίες αγάπης επειδή δεν έχουν βιώσει ποτέ τις δικές τους».

Ο Ζέιν προσθέτει ότι ορισμένοι στην βρετανική κοινωνία μπορούν να το βρίσκουν περίεργο καθώς οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι αρκετά «φρόνιμοι» με το σεξ. «Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει σε άλλους πολιτισμούς. Αλλά νομίζω ότι το ενδιαφέρον για αυτά τα βιβλία αγγίζει το υγιές ενδιαφέρον για το σεξ και απομακρύνει τη ντροπή. Αν θέλετε να εξερευνήσετε μωβ γυναικείους κόλπους με δόντια, γιατί όχι;»

Ωστόσο, ο Βρετανός θεραπευτής προειδοποιεί ότι «όπως κάθε σεξουαλική επιθυμία, έτσι και αυτά τα βιβλία πιθανόν να γίνουν εθιστικά», προσθέτει. «Το ένα λεπτό σκοντάφτεις σε μια συναρπαστική ερωτική ιστορία, το επόμενο βρίσκεσαι βαθιά σε μια φαντασίωση με πέντε πέη την ημέρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό μπορεί να καταλήξει να μην είναι τόσο ικανοποιητικό γιατί πιθανότατα δεν θα βρείτε ποτέ έναν άνθρωπο με πέντε πέη, τουλάχιστον όχι από ό,τι γνωρίζω».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ