Η μετρήσιμη δημόσια ωφέλεια από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού το…

Η μετρήσιμη δημόσια ωφέλεια από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:49

Πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 40 εκατ. ευρώ επέβαλε, το 2023, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ εξέδωσε περισσότερες από 20 αποφάσεις μεταξύ αυτών και της υπόθεσης των τραπεζών και αύξησε σημαντικά το πλεόνασμα του καταναλωτή, όχι μόνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία εφαρμογής του δικαίου ανταγωνισμού.

Αυτό προκύπτει από την Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το έτος 2023 η οποία υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωσταντίνο Τασούλα από την πρόεδρό της ‘Αϊρίν Σαρπ και από την αντιπρόεδρο Χαρά Νικολοπούλου.

Σε ό,τι αφορά στην δημόσια ωφέλεια όπως αναφέρεται στην έκθεση: “η επιτροπή, κατά τη διάρκεια του 2023 επέφερε με τις αποφάσεις της (1 απόφαση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, 1 υπόθεση οριζόντιας σύμπραξης, 4 αποφάσεις καθέτων συμπράξεων και 1 απόφαση εναρμονισμένης πρακτικής) μετρήσιμη δημόσια ωφέλεια περίπου 204 εκατ. ευρώ”.

Σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, οι καταδικαστικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν αφορούσαν σε συνολικά πρόστιμα 44.977.015,3 ευρώ. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν έρευνες σε δύο κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ πραγματοποιήθηκε εις βάθος διερεύνηση σε πέντε σημαντικές για την ελληνική αγορά συγκεντρώσεις επιχειρήσεων. Περαιτέρω, σύμφωνα με την έκθεση, η επιτροπή αξιολόγησε σε βάθος ή με πιο απλοποιημένη διαδικασία σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων που γνωστοποιήθηκαν, πραγματοποίησε 10 επιτόπιους ελέγχους σε σχεδόν 40 εταιρείες και μία κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο διανομής τύπου.

Επιπλέον, η επιτροπή, προέβη και σε σειρά άλλων ερευνών, όπως, μεταξύ άλλων, χαρτογραφήσεις σε σημαντικά για την ελληνική οικονομία και τον καταναλωτή προϊόντα, έλεγχο συμμόρφωσης για την τήρηση των αποφάσεών της και έρευνα για πιθανή παρακώλυση αιφνίδιου ελέγχου που διενεργήθηκε από τα στελέχη μας. 

Παράλληλα, εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η διεθνής παρουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2023, τόσο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού (ECN), όσο και σε διεθνείς φορείς, όπως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), το Διεθνές Δίκτυο Ανταγωνισμού (ICN), αλλά και η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και το Εμπόριο (UNCTAD). Ειδικότερα, η Επιτροπή ανέλαβε πλήθος πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διαφόρων αυτών δικτύων που συμμετέχει και των διμερών σχέσεων που έχει αναπτύξει με αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και με Αρχές Ανταγωνισμού στον Αραβικό κόσμο και στην Αφρικανική Ήπειρο, όπου εξάγει τεχνογνωσία τόσο στο δίκαιο και στα οικονομικά του ανταγωνισμού όσο και στη χρήση προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων όπως τεχνητής νοημοσύνης και πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Ταυτόχρονα η Επιτροπή Ανταγωνισμού επένδυσε στην ενημέρωση πολιτών και επιχειρήσεων, με την έκδοση δύο οδηγών για την προώθηση πολιτικών του ανταγωνισμού και τη διοργάνωση έξι συνεδρίων.

Δήλωση

Όπως αναφέρει στο μήνυμά της στην έκθεση, η πρόεδρος, Αϊρίν Σαρπ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2024: “Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και οφείλει να ενεργεί με υπευθυνότητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με γνώμονα την ευημερία των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το έργο αυτό είναι απαιτητικό και τα μέσα που απαιτούνται για την υλοποίησή του διαχρονικά χρειάζονται ενίσχυση και ανανέωση.

Το εντυπωσιακό έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού την χρονιά που μας πέρασε έχω την τιμή και την ευθύνη να συνεχίσω, αντλώντας από την εμπειρία και αξιοποιώντας τις γερές βάσεις που θεμελίωσαν οι προκάτοχοί μου και ιδίως ο Καθηγητής Ιωάννης Λιανός, τον οποίο διαδέχομαι. Και εύχομαι, με τη συνδρομή όλων των εργαζομένων σ’ αυτήν, η Επιτροπή να συνεχίσει, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και στο ίδιο υψηλό επίπεδο, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ