Η πλέον δεξιά κυβέρνηση της τελευταίας δεκαετίας

Η πλέον δεξιά κυβέρνηση της τελευταίας δεκαετίας

Η ανακοίνωση της «πιο δεξιάς κυβέρνησης» της τελευταίας δεκαετίας από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, έβαλε τέλος σε μια δίμηνη μεταβατική περίοδο που παρέλυσε πολιτικά τη χώρα αν και άμα τη ανακοινώσει της εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από την Ακρα Δεξιά. «Ακολουθείτε μια δεξιά πολιτική. Πρέπει να κάνετε συμμαχία με τη Δεξιά», είχε προειδοποιήσει ο Φρανσουά Ολάντ τον Εμανουέλ Μακρόν ήδη από τον Μάρτιο. Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος είχε κληθεί να συζητήσει με τον πρόεδρο Μακρόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως η κουβέντα προσανατολίστηκε στη γαλλική πολιτική.

«Δεν τα έκανα όλα αυτά για να φτάσω εδώ», απάντησε τότε ο γάλλος πρόεδρος. Τελικά ο κύκλος έκλεισε σ’ αυτό το «εδώ», που ο Μακρόν επιχειρούσε να αποφύγει. Μετά την επικράτηση της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, την πρόωρη διάλυση της Βουλής, τη σύσταση του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου που αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές σε μια κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση και την επακόλουθη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον φόβο να τορπιλιστεί από μια άμεση πρόταση μομφής, το νέο 39μελές σχήμα προέκυψε ύστερα από δύσκολες διαβουλεύσεις που διήρκεσαν δεκαπέντε μέρες.

Κεντρώοι και δεξιοί

Περιλαμβάνει κυρίως κεντρώους και δεξιούς και θα χρειαστεί την ουδέτερη στάση της Ακροδεξιάς, αν και ο ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, έσπευσε να επικρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μίλησε για «επιστροφή στον μακρονισμό χωρίς κανένα μέλλον».

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο αριστερός επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν αποκάλεσε τη νέα σύνθεση «κυβέρνηση των ηττημένων των γενικών εκλογών», τονίζοντας την ανάγκη η χώρα «να ξεφορτωθεί» την κυβέρνηση αυτή το «συντομότερο δυνατό».

«Είναι σαν να μπήκε η Δεξιά στη φορμαλδεΰδη και να βγήκε σήμερα», παρατήρησε στη «Monde» πολιτικός αναλυτής κάνοντας λόγο για κυβέρνηση «της παλιάς Γαλλίας». Το μόνο πρόσωπο που προέρχεται από την Αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό, πρώην σοσιαλιστής που έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.

Τάξη και πειθαρχία

Μεταξύ των νέων προσώπων σε βασικές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, από το στρατόπεδο των Μακρονικών (MoDem) και ο συντηρητικός νέος υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Ρετογιό, του οποίου το χαρτοφυλάκιο καλύπτει τη μετανάστευση και η επιλογή του προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην Αριστερά όσο και στο Κέντρο, συμπεριλαμβανομένου του μακρονικού στρατοπέδου. Ο Ρετογιό ανήκει στη σκληρή φιλελεύθερη-συντηρητική Δεξιά με αυστηρό προσανατολισμό στην «τάξη» και την «πειθαρχία» αλλά και σε μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.

O Αντουάν Αρμάν, από το κόμμα του γάλλου προέδρου, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Στελέχη του φιλομακρονικού συνασπισμού είχαν εκφράσει ανησυχίες έπειτα από φήμες ότι ο Μπαρνιέ ήταν ανοιχτός στην ιδέα της αύξησης των φόρων με σκοπό τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος της Γαλλίας – μια προοπτική που το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν είχε προσδιορίσει ως «κόκκινη γραμμή». Η πρώτη δύσκολη άσκηση θα είναι η υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού τον επόμενο μήνα στη Βουλή. Ο Αρμάν έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. Ο ίδιος ο Μπαρνιέ θα επιβλέπει προϋπολογισμό και ευρωπαϊκές υποθέσεις και θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές ενώπιον του Κοινοβουλίου την 1η Οκτωβρίου.

Η Αριστερά καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες «κλεμμένες» εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξαρτάται από την Ακροδεξιά. «Ανησυχώ και είμαι εξοργισμένη. Τι νόημα έχει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε νεαρή γυναίκα που μετείχε σε μία από τις πολλές διαδηλώσεις που οργάνωσαν Οικολόγοι και μέλη της Ανυπότακτης Γαλλίας σε πολλές πόλεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ