Ινδία: Σκληρή περιγραφή γυναίκας για όσα υπέφερε μέσα σε αστυνομικό τμήμα – «Κατέβασε το παντελόνι και…»

Ινδία: Σκληρή περιγραφή γυναίκας για όσα υπέφερε μέσα σε αστυνομικό τμήμα – «Κατέβασε το παντελόνι και…»

Ένας συνταξιούχος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας θα διερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι μια γυναίκα δέχθηκε σωματική και σεξουαλική επίθεση από ομάδα αστυνομικών μέσα σε αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα, σύμφωνα με τις αρχές.

Αφού οι ισχυρισμοί, που διατυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την 32χρονη γυναίκα και τον αρραβωνιαστικό της – έναν αξιωματικό του στρατού – οδήγησαν σε τεράστια κατακραυγή, τέσσερις αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ένας πέμπτος αστυνομικός μετατέθηκε.

Η ενέργεια αυτή ήρθε μετά την έναρξη έρευνας για την υπόθεση από το τμήμα εγκλημάτων της πολιτείας, σύμφωνα με το BBC.

Η σκληρή περιγραφή της

Ένα βίντεο της γυναίκας, πτυχιούχου νομικής που διατηρεί εστιατόριο στην πρωτεύουσα της πολιτείας Bhubaneswar, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς την υποτιθέμενη κακοποίησή της από την αστυνομία νωρίς το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου, έχει κοινοποιηθεί πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο αποτελεί μια δύσκολη παρακολούθηση.

Σε αναπηρικό καροτσάκι, με κολάρο στο λαιμό της και το ένα χέρι σε σφεντόνα, η γυναίκα καταρρέει επανειλημμένα ενώ αφηγείται στους δημοσιογράφους τι λέει ότι της συνέβη.

Είπε ότι είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα του Bharatpur μαζί με τον αρραβωνιαστικό της αφού έκλεισε το εστιατόριό της γύρω στη 01:00 επειδή τους είχε παρενοχλήσει μια ομάδα ανδρών στο δρόμο.

Ζήτησαν από την αστυνομία να στείλει γρήγορα ένα περιπολικό για να αναχαιτίσει τους άνδρες που δεν μπορούσαν να έχουν πάει μακριά, είπε.

«Η αστυνομία αρνήθηκε να καταγράψει την καταγγελία μας, αντίθετα μας έβριζαν. Όταν τους είπα ότι ήμουν απόφοιτος νομικής και γνώριζα τα δικαιώματά μου, θύμωσαν ακόμη περισσότερο».

Η κατάσταση κλιμακώθηκε αφού η αστυνομία έβαλε τον αρραβωνιαστικό της στο κρατητήριο, ισχυρίστηκε.

«Όταν διαμαρτυρήθηκα, δύο γυναίκες υπάλληλοι άρχισαν να μου τραβούν τα μαλλιά και να με χτυπούν. Τις παρακαλούσα συνεχώς να σταματήσουν. Αλλά με έσυραν μέσα στο διάδρομο και μία από αυτές προσπάθησε να με στραγγαλίσει. Όταν αντιστάθηκα, μου έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και με κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο», είπε κλαίγοντας με λυγμούς.

«Ένας άνδρας αστυνομικός μπήκε μέσα και μου έβγαλε το σουτιέν και άρχισε να με κλωτσάει στο στήθος. Γύρω στις 06:00, ο υπεύθυνος αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος μπήκε στο δωμάτιο. Μου κατέβασε το παντελόνι. Στη συνέχεια κατέβασε το παντελόνι του και με απείλησε ότι θα με βιάσει πολλές φορές αν δεν σταματούσα να φωνάζω για βοήθεια», ισχυρίστηκε.

«Ανάθεμα στην έννοια της δημοκρατικής κοινωνίας»

Δημοσιεύματα στα ινδικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι η αστυνομία είπε ότι ο αξιωματικός του στρατού και η αρραβωνιαστικιά του είχαν φτάσει στο τμήμα μεθυσμένοι και η γυναίκα ήταν επιθετική. Ισχυρίστηκαν ότι είχε χαστουκίσει μια αστυνομικό και είχε δαγκώσει έναν άλλο αξιωματικό.

Συνελήφθη και ο δικαστής την έθεσε υπό κράτηση.

Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την υποτιθέμενη επίθεση, το Ανώτατο Δικαστήριο απελευθέρωσε τη γυναίκα με εγγύηση και επέκρινε την αστυνομία και το κατώτερο δικαστήριο που την φυλάκισε.

Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις στην Ινδία

«Από την προσεκτική εξέταση του φακέλου, προκύπτει ότι οι ισχυρισμοί είναι πολύ σοβαροί στη φύση τους… Αποτελούν ανάθεμα στην ίδια την έννοια μιας δημοκρατικής και εύρυθμης κοινωνίας», δήλωσε ο δικαστής Aditya Kumar Mohapatra, προσθέτοντας ότι “η αστυνομία δεν είχε ακολουθήσει τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος κατά τη σύλληψή της”.

«Έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα κατά των αστυνομικών που υπέπεσαν σε σφάλματα… και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα κατά όσων κριθούν ένοχοι», ανέφερε η απόφαση του δικαστή.

Ο δικαστής είχε επίσης «αποτύχει να εφαρμόσει το δικαστικό του μυαλό» αρνούμενος την εγγύηση της γυναίκας, πρόσθεσε ο δικαστής Mohapatra.

Δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον αγώνα της

Έκτοτε, πολλοί στην Ινδία χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την οργή τους για την υποτιθέμενη αστυνομική βία. Ένας μεγάλος αριθμός πρώην και εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού μοιράστηκαν το viral βίντεο της γυναίκας και δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον αγώνα της, καθώς ο πατέρας της είναι ταξίαρχος του στρατού εν αποστρατεία.

Ο ινδικός στρατός έγραψε επίσης επιστολή προς τον αρχιδικαστή του ανώτατου δικαστηρίου της Οντίσα λέγοντας ότι «ένας εν ενεργεία αξιωματικός κρατήθηκε υπό κράτηση για σχεδόν 14 ώρες χωρίς καμία κατηγορία» και εξαιτίας «του σοβαρού περιστατικού… το κύρος του υποβαθμίστηκε».

«Η σεμνότητα και η αξιοπρέπεια της αρραβωνιαστικιάς του, η οποία τυγχάνει επίσης να είναι κόρη ενός συνταξιούχου ταξίαρχου, προσβλήθηκε κατάφωρα από τις αστυνομικές αρχές», προστίθεται στην επιστολή.

Ο πατέρας της, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι πέρασε ώρες προσπαθώντας μανιωδώς να εντοπίσει την κόρη του εκείνο το βράδυ, δήλωσε ότι η αστυνομία δεν είχε καν ενημερώσει τον ίδιο ή την οικογένειά του για τους ισχυρισμούς εναντίον της κόρης του.

«Κάποιοι αξιωματικοί του στρατού με ενημέρωσαν ότι η κόρη μου είχε συλληφθεί και είχε σταλεί στη φυλακή. Μου επέτρεψαν να τη συναντήσω μόνο το επόμενο απόγευμα», είπε. «Ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η κυβέρνηση του κρατιδίου δήλωσε ότι «σέβεται τον ινδικό στρατό» και ότι «ανησυχεί για την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των γυναικών». Έχει ορίσει τον συνταξιούχο δικαστή Chitta Ranjan Dash να διεξάγει έρευνα και να υποβάλει έκθεση εντός 60 ημερών.

Οι ισχυρισμοί της γυναίκας διερευνώνται και η κατάθεσή της έχει καταγραφεί, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο αξιωματούχος του τμήματος εγκλημάτων Narendra Behera. Οι επτά άνδρες που κατηγορούνται για την παρενόχληση του ζευγαριού συνελήφθησαν από την αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι σχολίασαν τα ρούχα της γυναίκας, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν «τον χαρακτήρα μιας γυναίκας που τσακώνεται με άνδρες και πίνει αλκοόλ».

«Πού θα πάει μια γυναίκα τώρα;»

Η Namrata Chadha, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία συνάντησε τη γυναίκα στο νοσοκομείο, δήλωσε στο BBC ότι είναι «συγκλονιστικό να βλέπεις αυτό το είδος της ντροπής των θυμάτων».

«Έχει έναν τραυματισμένο ώμο, ένα κόψιμο στο πρόσωπό της και πρήξιμο γύρω από το μάτι της. Είναι πολύ τραυματισμένη. Ενώ μου μιλούσε, τα μάτια της έτρεχαν αρκετές φορές. Της είπα: «Θα πρέπει να είσαι θαρραλέα και να τα αντιμετωπίσεις όλα. Είπε ότι θα παλέψει μέχρι τέλους».

Η κ. Chadha λέει ότι η αστυνομία πρέπει να ακολουθεί μια τυπική διαδικασία λειτουργίας όταν μια γυναίκα υποβάλλει καταγγελία.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει κατακραυγή

«Είναι καθήκον τους να την ακούσουν υπομονετικά. Είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν μια γυναίκα αν είναι επιθετική ή ταραγμένη. Πρέπει να της προσφέρουν ένα ποτήρι νερό, να την ηρεμήσουν. Αλλά από τα όσα ισχυρίστηκε, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν οι βασικοί κανόνες.

«Επίσης, πώς γίνεται να μην υπήρχαν κλειστές κάμερες ασφαλείας, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας τις επιβάλλει για κάθε αστυνομικό τμήμα;», διερωτάται. Το εν λόγω αστυνομικό τμήμα άνοιξε μόλις πριν από τέσσερις μήνες και υποτίθεται ότι αποτελεί πρότυπο για άλλα τμήματα της περιοχής.

Η κ. Chadha λέει ότι η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη προσοχή επειδή η γυναίκα προέρχεται από προνομιούχο περιβάλλον.

«Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτό -και σε άλλα- αστυνομικά τμήματα όταν οι απλές γυναίκες πηγαίνουν να ζητήσουν βοήθεια.

«Λέμε στις κόρες μας ότι αν έχετε πρόβλημα, πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Τους λέμε ότι είναι το δεύτερο ασφαλέστερο μέρος – μετά το σπίτι τους. Τι τους λέμε τώρα; Πού θα πάει μια γυναίκα τώρα;»

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ