Κ. Χατζηδάκης στο Bloomberg: Υψηλότερο πλεόνασμα στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος,…

Η καλύτερη επιλογή για την οικονομία η...

Η Ελλάδα στοχεύει να κόψει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια σε ένα ακόμη ορόσημο για την οριστική της έξοδο από την δεκαετή κρίση που γνώρισε, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μεταδίδει το Bloomberg.

Σε συνέντευξή του ο Κωστής Χατζηδάκης εκτιμά ότι το κρατικό χρέος θα συρρικνωθεί “κοντά στο 130%” του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, με τη βοήθεια και της ανάπτυξης της οικονομίας που έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. “Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση”, είπε ο υπουργός, μιλώντας στο πρακτορείο, στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.

Το χρέος της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και ήδη προβλέπεται από την κυβέρνηση να συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια τέτοια μείωση αυξάνει τις πιθανότητες το χρέος της χώρας να είναι μικρότερο από αυτό της Ιταλίας, εκτός και αν αλλάξει κάτι δραστικά με το ιταλικό χρέος, σημειώνει το πρακτορείο. 

Έχοντας ανακτήσει από πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην ξεχωρίζει πλέον ως το πιο υπερχρεωμένο κράτος της περιοχής θα ισοδυναμούσε με μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για μια χώρα που κάποτε ήταν ένα χρεοκοπημένο κράτος-παρίας εντός της Ευρωζώνης και σχεδόν εγκατέλειψε το ενιαίο νόμισμα.

Οι νέες προβλέψεις θα συμπεριληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό που βοηθά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια οικονομία που ξεπερνά τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομοίων της. Αναπτύχθηκε 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωζώνη στο σύνολό της σημείωσε επέκταση μόλις 0,2%.

Ο κ. Χατζηδάκης υπολογίζει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες.

“Λόγω της καλύτερης από το αναμενόμενο απόδοσης του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. 

Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά “λίγο υψηλότερο από 3%” το 2025 — έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 3% — και να συνεχίσει να τις αυξάνει με ανάλογο ρυθμό μέχρι το τέλος του 2028 , ανέφερε ο υπουργός. 

Το Bloomberg σημειώνει εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρόγραμμα διάσωσης συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ (8,9 δισ. δολ.) καλύπτοντας τις αποσβέσεις δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η χώρα επιταχύνει την επιστροφή της βοήθειας που έλαβε στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010, γνωστό ως Greek Loan Facility.

Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει σε έναν δρόμο δημοσιονομικής σύνεσης, είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

“Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στον τραπεζικό τομέα που ξεκίνησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο με την πλήρη έξοδο του κράτους από την Eurobank Ergasias Services and Holdings SA, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. 

Στις αρχές Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχεδιάζει να προχωρήσει σε περαιτέρω διάθεση μεριδίου από την Εθνική Τράπεζα.

“Μια πρόσθετη πώληση μετοχών από αυτές που κατέχει το ΤΧΣ είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές”, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο ή το μέγεθος μιας τέτοιας προσφοράς.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ