Καρκίνος – Άσκηση: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής υποτρόφων με την υποστήριξη του ΙΣΝ

Καρκίνος - Άσκηση: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής υποτρόφων με την υποστήριξη του ΙΣΝ

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υorkshire Cancer Research στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος, που υπερβαίνει το ποσό του ενός (1) δισεκατομμυρίου δολαρίων

YGEIAMOU.GR TEAM

Σύμφωνα με έρευνες, η σωματική άσκηση σε ασθενείς με καρκίνο μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και να βελτιώσει τη μετεγχειρητική αποκατάσταση, καθώς και να μειώσει τις παρενέργειες και τις επιπλοκές της θεραπείας. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, περιορίζοντας τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 44% σε σύγκριση με ογκολογικούς ασθενείς που είναι λιγότερο δραστήριοι, και ελαττώνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου κατά 66%. Χτίζοντας πάνω σε αυτά τα πολύτιμα δεδομένα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει το Yorkshire Cancer Research στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής υποτρόφων (fellowship exchange program) με αποστολή τη διεθνή ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με τα οφέλη της σωματικής άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου. Το ΙΣΝ υποστηρίζει επίσης την επέκταση του συναφούς προγράμματος Active Together στο Υorkshire Cancer Research Centre, στην πόλη Χάρογκειτ της Μεγάλης Βρετανίας. Η δωρεά του ΙΣΝ προς το Yorkshire Cancer Research πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής, από τον Σεπτέμβριο του 2024, ερευνητές και κλινικοί γιατροί από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», που υλοποιεί μια σειρά δωρεάν δράσεων στην Ελλάδα στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ, θα ταξιδέψουν στο Σέφιλντ στη Μεγάλη Βρετανία, με προορισμό το Advanced Wellbeing Research Centre (AWRC) του Sheffield Hallam University. Εκεί θα λάβουν αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το καινοτόμο πρόγραμμα άσκησης Active Together για ασθενείς με καρκίνο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προαποκατάστασης και αποκατάστασης, που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του Yorkshire Cancer Research από το επιστημονικό προσωπικό του Advanced Wellbeing Research Centre (AWRC) και παρέχεται σε συνεργασία με τον οργανισμό Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust. Μέχρι στιγμής και σε συνδυασμό με τους συμμετέχοντες στο Yorkshire Cancer Research Centre, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι με καρκίνο είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Active Together, το οποίο περιλαμβάνει σωματική άσκηση, διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη.

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2025, οι Υπότροφοι (Fellows) του AWRC θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να ενταχθούν στην εργαστηριακή ομάδα του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, το οποίο λειτουργεί με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προκειμένου να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενούς, καθώς και σε εργομετρικές αξιολογήσεις που εφαρμόζονται για την καταγραφή της απόδοσης των αθλητών/τριών υψηλών επιδόσεων.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα: «Ο καρκίνος δεν γνωρίζει σύνορα, και το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για την τεχνογνωσία που μπορεί να μας βοηθήσει να τον καταπολεμήσουμε πιο αποτελεσματικά. Όλοι μας στο ΙΣΝ αισθανόμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο του οργανισμού Yorkshire Cancer Research, ο οποίος αξιοποιεί τη θεραπευτική δύναμη της σωματικής άσκησης προς όφελος των ασθενών. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων που επικεντρώνονται στην παγκόσμια αριστεία. Αυτή η σπουδαία προσπάθεια ανάμεσα στο Yorkshire Cancer Research και στους στενούς συνεργάτες μας από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».

Ο Δρ. Stuart Griffiths, Διευθυντής Έρευνας, Υπηρεσιών και Χάραξης Πολιτικής στο Yorkshire Cancer Research, δήλωσε: «Αυτού του είδους η συνεργασία μεταξύ δύο διεθνών κορυφαίων ερευνητικών ομάδων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της παγκόσμιας γνώσης σχετικά με τα οφέλη της σωματικής άσκησης στη θεραπεία του καρκίνου. Είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που συνέβαλε στην υλοποίηση αυτού του συναρπαστικού νέου εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής, που θα βοηθήσει να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Yorkshire και όχι μόνο».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με την ομάδα του Sheffield Hallam University και θα ενημερωθούμε εκτενέστερα σχετικά με τις πρωτοβουλίες προαποκατάστασης και αποκατάστασης που προσφέρει το πρόγραμμα Active Together. H αποστολή του προγράμματος Active Together βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη δράση μας για την προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Μάθετε περισσότερα στο snf.org & στο snfghi.org.

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ