Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μια παιδική λοίμωξη «υπεύθυνη» για την αύξηση σε νέους – Δύο ειδικοί εξηγούν

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μια παιδική λοίμωξη «υπεύθυνη» για την αύξηση σε νέους - Δύο ειδικοί εξηγούν

Η λοίμωξη από ένα βακτήριο που έχουμε ταυτίσει με την τροφική δηλητηρίαση, ενδέχεται να αποτελεί το κομβικό πρώιμο συμβάν που θα οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου στο μέλλον

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τα τελευταία 30 χρόνια, η ιατρική κοινότητα παρακολουθεί τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ηλικίας 20 έως 40 ετών. Η κακοήθεια που κάποτε χαρακτηριζόταν νόσος των ηλικιωμένων, σήμερα καταγράφει αύξηση 50% στους νεότερους πληθυσμούς, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες.

Σε πρόσφατη επιστημονική συζήτηση για το φαινόμενο, για την οποία γράφει η Daily Mail, ο Δρ Charles Swanton, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK) και η Δρ Kimmie Ng, διευθύντρια του Κέντρου Νεανικού Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στο Ινστιτούτο Dana Farber των ΗΠΑ, στάθηκαν σε μια υπόθεση που θέλει μια κοινή παιδική λοίμωξη να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους.

Από δεξιά: Η Δρ Kimmie Ng, διευθύντρια του Κέντρου Νεανικού Καρκίνου του Παχέος Εντέρου στο Ινστιτούτο Dana Farber των ΗΠΑ, και ο Δρ Charles Swanton, επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK) (Photo: Daily Mail)

1 στους 5 με το επικίνδυνο στέλεος E. coli – Ο ρόλος της διατροφής

Ο Δρ Swanton αναφέρθηκε σε αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου E. coli που μπορεί να προσβάλλει τα παιδιά, το PKS-positive E. coli (pks+ E. coli), φαίνεται ότι συμβάλλει στις διεργασίες που προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου. Το βακτηριακό στέλεχος pks+ E. coli δεν σχετίζεται με την κοινή τροφική δηλητηρίαση, αλλά εικάζεται πως προκύπτει μέσα από αλληλεπιδράσεις με τα μικρόβια του εντέρου.

Έρευνες έχουν συσχετίσει την παρουσία του βακτηρίου σε περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου με τη διατροφή δυτικού τύπου. Μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Nature υπέδειξε η μόλυνση από τον συγκεκριμένο τύπο E.coli πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο της κακοήθειας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος που, σύμφωνα με μελέτη του 2023, φέρει ένας στους πέντε ανθρώπους, απελευθερώνει μια τοξίνη που μπορεί να βλάψει τα επιθηλιακά κύτταρα στην επένδυση του εντέρου, προάγοντας έτσι την εξαλλαγή τους σε καρκινικά.

Τα δεδομένα από τις κλινικές παρατηρήσεις

Η Δρ Ng τόνισε τη δική της κλινική εμπειρία, λέγοντας: «Αν και δεν υπάρχουν δημοσιευμένα δεδομένα για την αύξηση του καρκίνου του εντέρου στα παιδιά, τουλάχιστον από εμπειρικής άποψης έχω σίγουρα δει παιδιά με καρκίνο του παχέος εντέρου». Χαρακτήρισε τα ευρήματα για το E. coli «προκλητικά και ενδιαφέροντα» και πρόσθεσε ότι η λοίμωξη αυτή ενδεχομένως αποτελεί «ένα πολύ πρώιμο συμβάν» στη ζωή ενός ατόμου.

Αυτή η θεωρία ενισχύει την υπόθεση ότι, αν υπάρχει κάποιος παράγοντας που πυροδοτεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μάλλον εντοπίζεται στην παιδική ηλικία. Παράλληλα, σχολίασε, παρατηρείται αύξηση και σε άλλους τύπους καρκίνου σε νεαρά άτομα, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς και των νεφρών.

Σύμφωνα με τη Δρ. Ng, πολλοί νέοι ηλικιακά ασθενείς δεν φέρουν αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως η παχυσαρκία, γεγονός που δυσκολεύει την εξήγηση του φαινομένου. «Πολλοί είναι τριαθλητές και μαραθωνοδρόμοι, και είναι πραγματικά μυστήριο γιατί συμβαίνει αυτό» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: 6 τρόποι να μειώσουμε τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ