Mηνύσεις σε σεισμόπληκτους σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων γιατί δεν γκρέμισαν τα σπίτια τους-Μήνυσαν και τον ιερέα στο Κουτσόχερο

Κουτσόχερο

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη αναμένεται  να βρεθούν  σεισμόπληκτοι σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων,  επειδή δεν έχουν γκρεμίσει τα  σπίτια τους που χτυπήθηκαν από τον σεισμό του 2020 και κρίθηκαν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα (κόκκινα)  σύμφωνα με τις  αυτοψίες των μηχανικών.

Πρόκειται για ανθρώπους  που έχασαν τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν αλλού στέγη ή και να στήσουν ένα νέο νοικοκυριό σε κοντέινερ.

Στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου το κόστος της κατεδάφισης των σπιτιών ανέλαβαν οι δήμοι εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κονδύλια από το υπουργείο Εσωτερικών. Στον δήμο Τυρνάβου κατεδαφίστηκαν περίπου 50 σπίτια και αναμένονται χρήματα για να κατεδαφιστούν άλλα τόσα. Ανάλογη η κατάσταση και στον Δήμο Ελασσόνας , όπου αναμένονται πρόσθετα κονδύλια για την κατεδάφιση των 60 περίπου σπιτιών που δεν έχουν γκρεμιστεί ακόμη.Unmute

Στον Δήμο Λαρισαίων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ορισμένα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω του σεισμού γκρεμίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με ειδικό κονδύλι από το υπουργείο και τον ίδιο τον Δήμο.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια ακόμα που δεν κατεδαφίστηκαν στην πρώτη φάση και σήμερα παραμένουν μισογκρεμισμένα καθώς οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα κατεδαφίσεως, ζητώντας να εφαρμοστεί και για αυτούς ότι έγινε με τους υπόλοιπους σεισμοπαθείς της περιοχής.

Σεισμόπληκτη οικογένεια με άτομο με αναπηρία στο Κουτσόχερο, ειδοποιήθηκε πρόσφατα από την αστυνομία ότι υποβάλλεται μήνυση σε βάρος της διότι καθυστερεί να κατεδαφίσει το σπίτι και πως θα κληθεί επιπλέον να καταβάλει υψηλό πρόστιμο, την ώρα που ο Δήμος Λαρισαίων επικαλείται έλλειψη κονδυλίων.

Ηδη έχει υποβληθεί μήνυση σε βάρος του ιερέα του χωριού καθώς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να κατεδαφιστεί η εκκλησία του χωριού που  και αυτή δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα από το σεισμό. Σημειώνεται δε ότι οι  κάτοικοι χρειάστηκε να κάνουν έρανο για να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται  ώστε να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης και η υπόθεση της μήνυσης να μπορέσει να μπει στο αρχείο.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ