Paint it black! Πώς να εντάξετε σκούρα χρώματα στο σπίτι σας χωρίς να το κάνετε “καταθλιπτικό”

Paint it black! Πώς να εντάξετε σκούρα χρώματα στο σπίτι σας χωρίς να το κάνετε "καταθλιπτικό"

Καμιά φορά είναι ωραίο να τα “βάφεις μαύρα”.

Η ανοιχτή παλέτα χρωμάτων κάνει έναν χώρο να μοιάζει πιο φωτεινό και ευρύχωρο. Ωστόσο μια φθινοπωρινή παλέτα χρωμάτων δεν δημιουργεί απαραίτητα ένα καταθλιπτικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως μπορεί να κάνει το σπίτι σας να φαίνεται πιο ζεστό και άνετο, λίγο δραματικό αλλά και elegant. Η χρήση πιο σκουρόχρωμης χρωματικής παλέτας έχει γίνει πλέον τάση τόσο στα υφάσματα όσο και στις ταπετσαρίες και είναι η ώρα να την αγκαλιάσουμε. 

Μερικά tips που θα δώσουν ιδέες και στους πιο επιφυλακτικούς:

1. Αποφύγετε το γκρι. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές!

Το γκρι μπορεί να αντικατασταθεί με πλούσιο καφέ σοκολατί, δαμασκηνί και αποχρώσεις του πράσινου όπως κυπαρισί. Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων, Matthew Williamson, επισημαίνει “Έχω παρατηρήσει μια άνοδο στους ζεστούς, πικάντικους τόνους. Σκεφτείτε τη γήινη τερακότα, το βαθύ κανελί και την “καμμένη σιέννα”. Αυτές οι φθινοπωρινές αποχρώσεις συμπληρώνονται όμορφα από παλαιωμένα αξεσουάρ ορείχαλκου και μπρούτζου για λάμψη και σκούρα ξύλα, όπως η καρυδιά και ο έβενος, για να κάνουν το αποτέλεσμα πιο εντυπωσιακό.

2. Δοκιμάστε να βάλετε στρώσεις, επαναλαμβάνοντας το ίδιο χρώμα σε πολλές αποχρώσεις.

Μπορείτε να επιλέξετε μια δίχρωμη όψη με wainscotting όπου το πάνω μέρος του τοίχου σας είναι πιο ανοιχτό από το διακοσμητικό πλαίσιο παρακάτω. Αυτό το αποτέλεσμα είναι λιγότερο σκληρό από κάτι συμπαγές και σκοτεινό. Αναζητήστε επωνυμίες χρωμάτων που προσφέρουν μια σειρά αποχρώσεων στην ίδια οικογένεια χρωμάτων, όπως το Paint & Paper Library. Μπορείτε επίσης να ζωντανέψετε τους σκοτεινούς τοίχους επιλέγοντας ένα γυαλιστερό φινίρισμα, για πρόσθετη αντανάκλαση του φωτός ή αφήνοντας την οροφή λευκή.

3. Παίξτε με μοτίβα και υφές!

Η Mary-Ann Bartlett Dunkley, διευθύντρια σχεδιασμού στο Liberty συμβουλεύει: “Το παιχνίδι με μοτίβα μπορεί επίσης να κάνει τα σκούρα χρώματα λιγότερο τρομακτικά. Η ανάμειξη αντιθετικών μοτίβων όπως ρίγες και γεωμετρικά σχέδια με παραδοσιακά λουλουδάτα προσθέτει μια αίσθηση φωτός και σκιάς”. Επίσης η υφή είναι εξίσου σημαντική με το χρώμα και το σχέδιο. Δοκιμάστε να αναμίξετε διαφορετικά υλικά, όπως αέρινα λινά με απαλά βελούδα, στιβαρά δέρματα με χοντρό μαλλί και ρουστίκ ξύλα με κομψό μάρμαρο. Ο συνδυασμός σκληρών και ελαφρών υλικών δημιουργεί ένα ισορροπημένο σχέδιο.

4. Χρησιμοποιήστε σκούρες αποχρώσεις για να αναδείξετε τα διακοσμητικά ή τους πίνακές σας

“Τα σκούρα χρώματα σχηματίζουν ένα πολύ καλύτερο υπόβαθρο για τα έργα τέχνης από το λευκό κάτι που έχουν ανακαλύψει οι γκαλερί και τα μουσεία”, εξηγεί ο Martin Waller, ιδρυτής του οίκου σχεδιασμού, Andrew Martin. “Επιτρέπουν στη λαμπρότητα των πινάκων και των φωτογραφιών σας να έρθει στο επίκεντρο”.

5. Δώστε σκούρο χρώμα στο πάτωμα ή το ταβάνι σας

Το σκούρο δάπεδο φέρνει μια δραματική αντίθεση σε έναν ευάερο χώρο. “Ένα πάτωμα από καπνιστή καρυδιά προσθέτει την τέλεια αντίθεση σ’ έναν φωτεινό, ευάερο χώρο”, λέει ο Neel Bradham, Διευθύνων Σύμβουλος της επωνυμίας δαπέδων Parador. “Αυτό είναι ιδιαίτερα εξαιρετικό για τη δημιουργία μιας ζεστής ατμόσφαιρας και προσγειωμένης αίσθησης.” Από την άλλη σκεφτείτε να βάψετε μια χαρακτηριστική οροφή του σπιτιού σας σε βαθιά απόχρωση. Όταν συνδυάζεται με φρέσκους λευκούς τοίχους και ξανθά ξύλινα έπιπλα, η μαύρη οροφή δημιουργεί έναν δραματικό τόνο χωρίς να κατακλύζει εντελώς το δωμάτιο.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ