Συνεχίζεται η κόντρα για τις ελλείψεις φαρμάκων: Τι απαντούν οι φαρμακαποθηκάριοι στους φαρμακοποιούς

Φάρμακα: Ακριβότερα εκατοντάδες σκευάσματα από σήμερα για τους πολίτες

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων υποστηρίζει ότι οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι για τις ελλείψεις πλην των ίδιων

YGEIAMOU.GR TEAM

Απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σύμφωνα με την οποία οι φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα που είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, δίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ). Οι φαρμακοποθηκάριοι στέκονται στις παράνομες δραστηριότητες φαρμακοποιών στο πλαίσιο του κυκλώματος απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Την ώρα που σχεδόν όλη η Ελληνική κοινωνία έχει μείνει έκπληκτη και συγκλονισμένη από το σκάνδαλο ΕΟΠΥΥ, ο ΠΦΣ, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχειρεί σκοπίμως να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αναφέρουμε την λέξη, σχεδόν, διότι δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το Δ.Σ. του ΠΦΣ δεν γνώριζε για τις παράνομες και αδήλωτες δραστηριότητες ορισμένων μελών του.

Αλήθεια, ας μας απαντήσει ο ΠΦΣ – γνώριζε ή όχι για τις παράνομες και αδήλωτες εξαγωγές ορισμένων φαρμακείων; Κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο πρόεδρος του ΠΦΣ είχε δηλώσει «Υπάρχουν μικρά φαρμακεία, που μπορεί να εξαγάγουν, όμως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί δεν ρισκάρουν να χάσουν την αξιοπιστία τους και την καλή σχέση που έχουν με τους πολίτες. Αλλά και να γίνεται αυτό, πώς το κάνουν, από τη στιγμή που απαγορεύεται;». Ευχόμαστε αυτή του η απορία να απαντήθηκε επιτέλους….», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι φαρμακαποθηκάριοι.

Σε ότι αφορά στις χθεσινές καταγγελίες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων σημειώνεται ότι  «αναφέρεται ψευδώς» ότι ο πρόεδρος  «άφησε υπονοούμενα για την εμπλοκή συνάδελφων φαρμακοποιών σε ελλείψεις φαρμάκων». «Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρόεδρός μας μίλησε και πάλι για κυκλώματα που δύνανται να περιλαμβάνουν φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, ιατρούς και φαρμακευτικές εταιρείες, τα οποία ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εδώ και χρόνια επισημαίνει. Είναι σαφές ότι τα μέλη του ΔΣ του ΠΦΣ συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων και να θεωρούν ότι όλοι φταίνε για τις, κατά κοινή παραδοχή λιγοστές, ελλείψεις πλην των ιδίων. Είναι δε σαφέστερο ότι διαψεύδονται από την επικαιρότητα».

Στην ίδια ανακοίνωση των φαρμακαποθηκαρίων τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«Εν τέλει, οι Συνεταιρισμοί πουλάνε ή όχι σε φαρμακαποθήκες προϊόντα για εξαγωγή; Εξ’ όσων θυμόμαστε και κατά δήλωση του, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών στο εποπτικό του οποίου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εξάγει μόνο όσες ποσότητες πλεονάζουν. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές δεν είναι προβληματικές και είναι όλων των άλλων συναδέλφων;

Πέραν του παντογνώστη ΠΦΣ , ποιος συνηγορεί ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι «ελλειπτικά»; Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στη λίστα ελλείψεων του ΕΟΦ αλλά και στα δελτία που εκδίδουνε οι Φαρμακευτικές εταιρείες με τις ελλείψεις τους δεν εντοπίστηκαν κάποια από τα προϊόντα.

Ο ΠΦΣ ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία ή για την κερδοφορία των άλλων κλάδων;

Αν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι παράνομο γιατί δεν πήγανε στην εισαγγελία; Από το 2022 αναμένουμε μάταια την καταγγελία του ΠΦΣ για τον υπό-εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών».

Ειδήσεις σήμερα:

Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Γιατί είναι «τσουχτερές» οι τιμές τους – Πόσα δαπανούμε σε παυσίπονα

Φρένο σε εξετάσεις αίματος, γλυκόζης και καμπύλης σακχάρου βάζει το Υπουργείο Υγείας – Ποιους ασθενείς αφορά

Χωρίς ΑΜΚΑ για 48 ώρες οι πολίτες – Πώς θα επηρεαστεί η συνταγογράφηση

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ