Θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν το «σχέδιο νίκης» του

Θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν το «σχέδιο νίκης» του

Υστερα από ένα καλοκαίρι εντάσεων, με τη Μόσχα να προωθείται γρήγορα στην Ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο να κρατά τμήματα στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται σε κρίσιμη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Θα μετέχει στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης», όπως αποκαλεί τις προτάσεις του για τερματισμό του πολέμου, στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και στους υποψηφίους για την προεδρία Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ. Και ενώ ο ουκρανός πρόεδρος ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις στη Δύση να του επιτρέψει τη χρήση παραδοθέντων όπλων μεγάλου βεληνεκούς ώστε να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, το Κρεμλίνο βλέποντας ότι οι Δυτικοί δεν υποκύπτουν στις πυρηνικές απειλές του αναζητά νέους τρόπους για να επιβάλει τις δικές του κόκκινες γραμμές.

Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε το ταξίδι του με επίσκεψη σε εργοστάσιο πυρομαχικών της Πενσιλβάνια. «Ευχαριστώ και χρειαζόμαστε περισσότερα» ήταν το μήνυμα Ζελένσκι. Το εργοστάσιο του Σκράντον που κατασκευάζει βλήματα πυροβολικού των 155 mm προχώρησε πέρυσι σε αύξηση της παραγωγής. Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει περισσότερα από 3 εκατομμύρια από αυτά από τις ΗΠΑ.

Πενσιλβάνια και Νέα Υόρκη

«Το φθινόπωρο αυτό θα καθορίσει το μέλλον του πολέμου» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο X εν πτήσει προς την Πενσιλβάνια. Στη Νέα Υόρκη συναντάται και με επικεφαλής αμερικανικών εταιρειών για να συζητήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας του, καθώς και με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών.

«Το Σχέδιο Νίκης προβλέπει γρήγορα και συγκεκριμένα βήματα από τους στρατηγικούς μας εταίρους – από τώρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου» είπε ο ουκρανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη υπό την Ουκρανία με πρόσκληση και στη Ρωσία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ειρήνη» τόνισε. Ωστόσο οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά. Ο Ζελένσκι θέλει την Ουκρανία εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να αποσυρθεί η Ρωσία από ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια, αν και λέει ότι ο τελευταίος στόχος μπορεί να επιτευχθεί διπλωματικά. Από την άλλη, ο ρώσος πρόεδρος εμμένει στο ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν το Κίεβο αφήσει τμήματα της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας στη Ρωσία και εγκαταλείψει το σχέδιο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές ο χρόνος αποκτά διαφορετικό ειδικό βάρος, καθώς ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ μπορεί να σημάνει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, στη στρατιωτική και οικονομική στήριξη των οποίων βασίζεται η Ουκρανία.

Είναι σχεδόν βέβαιο εξάλλου ότι ο Ζελένσκι θα επαναλάβει στον αμερικανό πρόεδρο την έκκληση να επιτραπούν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος, κίνηση που η Μόσχα έχει απειλήσει να εκλάβει ως άμεση συμμετοχή των μελών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Πάντως σύμφωνα με αναλυτές στο Κρεμλίνο αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση της πυρηνικής απειλής αρχίζει να χάνει την ισχύ της και οι κόκκινες γραμμές της Μόσχας διαρκώς ξεπερνιούνται. Οπότε η Ρωσία αναζητά σειρά νέων επιλογών για να αποτρέψει τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ