Το νέο παράξενο δόγμα το Ισραήλ: «Αποκλιμάκωση δια της κλιμάκωσης»

Το νέο παράξενο δόγμα το Ισραήλ: «Αποκλιμάκωση δια της κλιμάκωσης»

Πόσο «δυσνόητη» είναι η νέα ισραηλινή στρατηγική, ώστε να κάνει τον βραβευμένο σατιρικό σχολιαστή και παρουσιαστή βραβείων Όσκαρ, Τζον Στιούαρτ, να ανοίξει σε ζωντανή εκπομπή το «1984» του Τζορτζ Όργουελ, για να βγάλει άκρη;

Σε ζωντανή εκπομπή του δημοφιλούς στις ΗΠΑ, Daily Show, τη Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, ο παρουσιαστής Τζον Στιούαρτ δεν μπόρεσε να μην σχολιάσει το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του Axios, Μπαράκ Ραβίντ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον του Λιβάνου, με τον νεότερο απολογισμό από τα πλήγματα να φτάνει «τους 558 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο 1.835 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός «διαψεύδει όλους τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιούνται μαχητές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους του νότιου και ανατολικού Λιβάνου να απομακρυνθούν καθώς θα χτυπήσει τα μέρη τους.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, μιλώντας στο CNN ο Μπαράκ Ραβίντ, -γνωστός για την πρόσβασή του σε ισραηλινές και αμαερικανικές πηγές- ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ιδιωτικά ότι υποστήριζαν μια ισραηλινή πολιτική… «αποκλιμάκωσης μέσω κλιμάκωσης».

«Αυτό που λέει η ισραηλινή κυβέρνηση – και η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφωνεί με πολλούς τρόπους σε αυτήν την ιδέα – είναι αποκλιμάκωση μέσω κλιμάκωσης» είπε ο Ραβίντ.

Ωστόσο, πρόκειται για μια αντιφατική πολιτική που θα ανοίξει τον δρόμο στο Ισραήλ -που κατέχει παράνομα Γάζα και Δυτική Όχθη- να επιταχύνει την καταστροφή του Λιβάνου και έτσι να ξεσπάσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Έκπληκτος ο παρουσιαστής με την ατάκη είπε: «Τι θα συμβεί αν θέλετε, πραγματικά, να βιώσετε την πλήρη γνωστική ασυμφωνία και τη γλωσσική καλαισθησία που πρέπει να επιστρατευθούν για να περιγράψετε τη Μέση Ανατολή τα τελευταία, δεν ξέρω, τέσσερα, πέντε, έξι, 10.000 χρόνια;» και προσέθεσε «σας δίνω το χρυσό σλόγκαν, που κατέβηκε από το Σινά για να εξηγήσω πόσο περίπλοκο πρέπει να είναι αυτό».

Ο Στιούαρτ παρομοίασε τα λόγια του Ραβίντ με την κατάσταση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λέγοντας «Αποκλιμάκωση μέσω κλιμάκωσης; […], «εννοώ ακούτε τον εαυτό σας; Θεέ μου. Στη συνέχεια είπε «Αυτή η φράση… [μα] που την έχω ξανακούσει, για μια στιγμή…».

Σε εκείνο το σημείο άρχισε να ανοίγει το Τζορτζ Όργουελ, το δυστοπικό 1984, το Slaughterhouse-Five του Kurt Vonnegut και το Garfield Fat Cat 3-Pack για να βρει δήθεν την ερμηνεία της φράσης. «Τζον, αυτή η γάτα έχει καταστρέψει τον εργένικο τρόπο ζωής σου», αστειεύτηκε ο οικοδεσπότης.

Στη συνέχεια ο Στιούρτ σατιρίζει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ενώ δίνουν τις βόμβες στους Ισραηλινούς στη συνέχεια δηλώνουν ότι γνωρίζουν πως αυτές που χρησιμοποιούνται

«Δεν ενημερωνόμαστε από τους Ισραηλινούς, για τα χτυπήματά τους ή για στόχους τους »

Σε άλλο σημείο, ο Στιούαρτ επέκρινε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι «εργάζονται ακούραστα» για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και κυκλοφόρησε ένα βίντεο με το Ισραήλ να εξαπολύει επίθεση στη Χεζμπολάχ. «Περιμένετε! Εργαζόμαστε ακούραστα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αυτοί είναι στον γ@μημέν@ Λίβανο;» είπε με έμφαση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Ερχονται μαύρες μέρες

Από τα Χριστούγεννα του ’89 μέχρι το φθινόπωρο του ’90 εξελίχθηκε μια οργιώδης διπλωματική και πολιτική…