Το Παναθηναϊκό Στάδιο λάμπει και πάλι εδώ και 14 χρόνια

Το Παναθηναϊκό Στάδιο λάμπει και πάλι εδώ και 14 χρόνια

«Το εμβληματικό Παναθηναϊκό Στάδιο έγινε ανοιχτή μπασκετική αρένα. Είναι τόσο επικό, όσο ακούγεται».

Με αυτή την πρόταση, ο λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στο Instagram μοιράστηκε με τουλάχιστον 12.8 εκατ. ακόλουθους τις εικόνες από το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Καλλιμάρμαρο.

Ο παγκόσμιος θαυμασμός για τη μαγική αυτή βραδιά συνεχίζεται και το In θυμίζει πως έγινε και πάλι ενεργό ένα μνημείο του παγκόσμιου αθλητισμού και πολιτισμού το οποίο παρέμενε για χρόνια κλειστό μετά την τελευταία μεγάλη παράσταση τον τερματισμό του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Κάθε βράδυ που περνούσα από μπροστά έβλεπα δεκάδες κόσμο να κρέμεται στα κάγκελα και να προσπαθεί να βγάλει από μακριά κάποια φωτογραφία. Δεν το άντεχα, έπρεπε κάτι να γίνει και έτσι έκανα το καλύτερο δώρο και στον εαυτό μου καθώς ανήμερα των γενεθλίων μου στις 15 Απριλίου του 2010 το Παναθηναϊκό Στάδιο άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό» λέει στο In ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος που κινητοποίησε όλες τις διαδικασίες ώστε έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το εμβληματικό Καλλιμάρμαρο να είναι και πάλι προσβάσιμο.

Από τότε μέχρι σήμερα, πάνω από 3.000.000 άνθρωποι το έχουν επισκεφτεί, μεταξύ των οποίων το 1.000.000 είναι παιδιά που μάλιστα δεν πληρώνουν και εισιτήριο.

Σύμφωνα μάλιστα και με έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού, το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι το τρίτο δημοφιλέστερο μέρος που επισκέπτονται οι τουρίστες από Κίνα και Ιαπωνία (από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς τουρισμού στη χώρα μας) μετά την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης !

Πόσο δύσκολο όμως ήταν να ξανανοίξει;

«Πιστέψτε με καθόλου εφόσον είχαμε πλάνο το πως θα αξιοποιηθεί με σεβασμό πάντα σε όλα τα ξεχωριστά σημεία αυτού του ξεχωριστού σταδίου. Το βασικό είναι ότι έγιναν αισθητικές παρεμβάσεις χωρίς να αλλοιωθεί στο ελάχιστο η ταυτότητά του, με αλλαγή αλλά και προσθήκη νέου φωτισμού με σεβασμό στο περιβάλλον, πιο φωτεινού αλλά λιγότερο ενεργοβόρου. Επίσης το Στάδιο έχει πλέον μόνιμη φύλαξη και καθαριότητα και θα σας πως και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όλα τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται με τουρίστες στη χώρα μας έχουν το Παναθηναϊκό Στάδιο ως μια από τις πρώτες επιλογές για επίσκεψη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι διαθέτει τις πιο καθαρές δημόσιες τουαλέτες στην Αθήνα» μας λέει ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Μάλιστα η ΕΟΕ, που έχει και έσοδα από τα εισιτήρια αλλά και τις εκδηλώσεις αποκατέστησε και το κατεστραμμένο δάπεδο ψηλά και περιμετρικά του Σταδίου (με την περίφημη καρβουνόσκονη) όπου ο κόσμος μπορεί να κάνει το περπάτημά του μετρώντας μάλιστα με βάση το μήκος του Παναθηναϊκού Σταδίου ακριβώς τα μέτρα που διανύει.

Παράλληλα εκεί ακριβώς αναδείχθηκε και ο τάφος του Ηρώδη του Αττικού. Όλα αυτά και με την αρωγή του υπουργείου πολιτισμού που είναι σε άμεση συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Επίσης επανήλθαν οι εμβληματικοί Ολυμπιακοί Κύκλοι που είχαν αφαιρεθεί και κοσμούν το συγκεκριμένο χώρο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει ηχητική ξενάγηση στο Στάδιο (με εισιτήριο για τους μεγάλους) σε 11 γλώσσες ενώ όσοι το επισκέπτονται εκτός από την ιστορία του έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις Ολυμπιακές Δάδες και τις επίσημες αφίσες όλων των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και να φωτογραφηθούν στο βάθρο των νικητών από τους αγώνες του 2004.

Ο στόχος της ΕΟΕ είναι να επιστρέφει και ο αθλητισμός σε αυτόν τον χώρο και έτσι εκτός από το – πρόσφατο – τουρνουά μπάσκετ, είχε φιλοξενήσει και αγώνες τένις (Ντέηβις Καπ), πυγμαχίας (Κύπελλο Ακρόπολις) αλλά και τριάθλου και μοντέρνου πεντάθλου. Φυσικά χρησιμοποιείται και για συναυλίες και μεγάλες εκδηλώσεις όπως πρόσφατα αυτή για τα 20 χρόνια από το 2004, το Euro της Πορτογαλίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Παράλληλα κάθε μέρα, παιδιά από δημοτικά σχολεία (6-12 ετών) επισκέπτονται το χώρο και ξεναγούνται σε αυτόν συμμετέχοντας και σε αγωνίσματα στίβου, βόλεϊ και μπάσκετ όπου δεν ξεχωρίζουν νικητές και ηττημένοι αλλά όλα τα παιδιά παίρνουν το αναμνηστικό μετάλλιο και το δίπλωμά τους.

Μάλιστα τα πρώτα χρόνια όπου το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηριζόταν οικονομικά από τα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Παύλος και Αλεξάνδρα Κανελλοπούλου, στα παιδιά προσφερόταν και ένα γεύμα που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό την εποχή της κρίσης.

Ο Σπύρος Καπράλος είδε – τηλεοπτικά- το τελευταίο μεγάλο event του μπάσκετ και όπως μας λέει:

«Ένιωσα υπερήφανος και θυμηθήκαμε λίγο και τα νιάτα μας όταν βλέπαμε εκεί ακόμα και 3 αγώνες πρωταθλήματος συνεχόμενους. Απλά θα ήθελα να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και το φαγητό στο χώρο και θα πρέπει οι θεατές και οι διοργανωτές μεγάλων event να το προσέχουν και να σέβονται το χώρο, γιατί δυστυχώς αρκετοί θεατές τώρα δεν το σεβάστηκαν και υπήρξαν αρκετά σκουπίδια και σβησμένα τσιγάρα στις κερκίδες. Είναι ένα μνημείο αθλητισμού και πολιτισμού που αξίζει το σεβασμό όλων μας».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ