Το σύνθημα δόθηκε, ο μαραθώνιος ξεκινά

Το σύνθημα δόθηκε, ο μαραθώνιος ξεκινά

Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο ήταν η τελευταία εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς. Με αυτήν ανοίγει ο μεγάλος μαραθώνιος για τις παγγερμανικές εκλογές σε ακριβώς έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2025. Οι πρωταγωνιστές παίρνουν ήδη θέσεις μάχης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στα τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια αυτόν τον μήνα, Σαξονία, Θουριγγία, Βρανδεμβούργο δεν μπορούν να αναχθούν σε παγγερμανική κλίμακα, η Ανατολική Γερμανία έχει δικά της χαρακτηριστικά πολιτικής συμπεριφοράς που σχετίζονται με την ιστορική παρακαταθήκη της πρώην κομμουνιστικής DDR.

Ωστόσο, αναδείχθηκαν παράμετροι που θα σημαδεύσουν εφεξής την πολιτική πορεία της Γερμανίας.

Η εξτρεμιστική ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αποκτά ρίζες, η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των ψηφοφόρων του, 55% στο Βρανδεμβούργο, επιλέγουν το κόμμα αυτό από πεποίθηση και όχι ως ψήφο διαμαρτυρίας. Ειδικά στους νέους ψηφοφόρους το AfD προηγείται με απόσταση από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, το AfD αυτοπροβάλλεται ως «κόμμα του μέλλοντος».

Το άλλο άκρο, το νεοπαγές κόμμα αριστερού λαϊκισμού της Σάρα Βάγκενκνεχτ BSW πριν καν κλείσει χρόνο με διψήφια ποσοστά αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για τη συγκρότηση κυβερνήσεων στην Ανατολική Γερμανία, έχοντας τον ίδιο στόχο και παγγερμανικά. Η Σάρα Βάγκενκνεχτ συνδέει την κυβερνητική της συμμετοχή με τη διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, θέση ασύμβατη για συνεργασία με Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Ντίτμαρ Βόιντκε ανέκοψε την προέλαση του AfD στο Βρανδεμβούργο με την πόλωση που επέβαλε. Αλλά «το τίμημα πλήρωσαν τα άλλα δημοκρατικά κόμματα», σχολίασε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Οι Πράσινοι έμειναν εκτός Βουλής στο Πότσνταμ, το «πνεύμα της εποχής» δεν είναι πλέον το περιβάλλον και η προστασία του κλίματος, που ευνόησε τους οικολόγους στις προηγούμενες εκλογές, αλλά η εσωτερική ασφάλεια και μετανάστευση, που είναι προνομιακό πεδίο της Ακροδεξιάς.

Δραματικότερη είναι η κατάσταση του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου του Σολτς, των Φελελευθέρων FDP. Στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αυτού του Σεπτεμβρίου πήρε 0,8% στο Βρανδεμβούργο, 0,9% στη Σαξονία και 1,1% στη Θουριγγία. Το 2019 είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε 13 από τα 15 κρατίδια, τώρα μόνον σε 9. Ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, δεν έχασε την ευκαιρία να προτείνει εκ νέου την έξοδο από την κυβέρνηση Σολτς. Ο πρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, προανήγγειλε ένα «φθινόπωρο των αποφάσεων» για την κυβέρνηση. Αλλά δεν δεσμεύτηκε χθες, αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση και μετά το Χριστούγεννα.

Αυτοδίκαια

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι αυτοδίκαια υποψήφιος καγκελάριος του SPD και στις επόμενες εκλογές. Από τη Νέα Υόρκη ο Σολτς δήλωσε χθες ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, που έλειψε στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του. Αλλά το ερώτημα, αν ο Σολτς είναι και η σωστή επιλογή για τους Σοσιαλδημοκράτες, τροφοδοτείται συνεχώς από τη χαμηλή δημοτικότητα του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Αλλά ούτε ο αντίπαλός του Φρίντριχ Μερτς δείχνει ότι μπορεί να καρπωθεί την κακή εικόνα του καγκελάριου στις δημοσκοπήσεις. Χθες πήρε από τα προεδρεία των δύο αδελφών κομμάτων CDU/CSU το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου στις εκλογές. Το «τάιμινγκ» δεν ήταν το καλύτερο, την ημέρα που έπρεπε να δικαιολογήσει τη μεγάλη ήττα του CDU στο Βρανδεμβούργο.

Δημοσκοπική έρευνα στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD έδειξε ότι το 60% πιστεύει ότι ο Μερτς ακολουθεί σκληρή γραμμή, γιατί «τον ενδιαφέρει περισσότερο η αυτοπροβολή του, παρά μία καλή λύση στο Μεταναστευτικό». Παρά το χρίσμα του υποψηφίου που πήρε, θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να είναι και «καλός καγκελάριος», κάτι που μόνον ένα 20% το πιστεύει σήμερα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ