Τουρκικές γραφικότητες στη βραχονησίδα Ζουράφα

Τουρκικές γραφικότητες στη βραχονησίδα Ζουράφα

Μια νέα τουρκική πρόκληση με μπόλικη δόση γραφικότητας σημειώθηκε χθες στο Αιγαίο, παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, καθώς ο αρχιτέκτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Τζιχάτ Γιαϊτζί, άνοιξε μια τουρκική σημαία πλάι στη βραχονησίδα Ζουράφα. Ευτυχώς, δηλαδή, που δεν την άνοιξε πάνω της, όπως διευκρίνισαν πηγές του ΓΕΕΘΑ, που έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν τοποθετήθηκε καμία σημαία στη νησίδα. Ο απόστρατος αντιναύαρχος και σύμβολο του τουρκικού εθνικισμού άνοιξε μια τουρκική σημαία ανοιχτά από τη Ζουράφα, την οποία διεκδικούν οι Τούρκοι λόγω της θέσης της, ανατολικά της Σαμοθράκης και βόρεια της Ιμβρου. «Ας μην αφήσουμε αυτό το μέρος αφύλαχτο» έγραψε σε ανάρτησή του διακηρύσσοντας πως «όποιος δεν μπορεί να πει ότι η Ζουράφα είναι τουρκική, δεν είναι Τούρκος». Και συνεχχίζοντας το παραλήρημα: «Δεν μπορείτε να προστατεύετε τη “Γαλάζια Πατρίδα” και να μην είστε παρόντες στη “Γαλάζια Πατρίδα”! Η διεκδίκηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” μπορεί να γίνει μόνο με το να είσαι παρών εδώ, κυνηγώντας, ταξιδεύοντας με πλοία και βάρκες, δείχνοντας πλήρη παρουσία».

Του Κώστα Μητρόπουλου

Με power point

Στην αίθουσα 227 στον δεύτερο όροφο της Βουλής, όπου κατοικοεδρεύει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έχει επιστρατευτεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τον κύκλο συναντήσεων των βουλευτών με τους υπουργούς που ξεκινάει σήμερα. Ωστε να μπορούν οι υπουργοί να κάνουν παρουσιάσεις με power point και τα σχετικά. Η αρχή θα γίνει με τη Νίκη Κεραμέως και όλη την ηγετική ομάδα του υπουργείου Εργασίας. Οταν λέω «όλη», εννοώ όλη. Γιατί η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι κρίθηκε απαραίτητο να παρίστανται από το κάθε υπουργείο και οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς. Προκειμένου να απαλύνουν τα παράπονα κάποιων βουλευτών που κατηγορούν ορισμένους εξ αυτών ότι έχουν «πάρει ψηλά τον αμανέ» και δεν τους απαντούν…

Ο γαλάζιος φάκελος

Σαν κωμικοτραγικό σίριαλ εκτυλίχθηκε χθες η διαγραφή του Μάριου Σαλμά – τα πολιτικά θα τα διαβάσετε στις σελίδες 10-11. Ενας γαλάζιος υπηρεσιακός φάκελος με το λογότυπο της Βουλής και το όνομα «Ιωάννης Π. Τραγάκης – πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας – βουλευτής Β’ Πειραιά ΝΔ» τον ανέμενε όταν προσήλθε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, χαμογελαστός και καμαρωτός. Στον οποίον περιλαμβάνονταν το έγγραφο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τραγάκη για την παραπομπή του με το ερώτημα της διαγραφής, τα αντίγραφα των άρθρων του καταστατικού της ΝΔ για τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις κυρώσεις, η πρόσκλησή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας και δυο λευκές κόλλες. Οι τελευταίες σαν δείγμα μεγαλοψυχίας, υποθέτω, για να κρατά σημειώσεις. Ομως, όχι μόνο δεν κράτησε σημειώσεις, αλλά τα είπε και… έφυγε. Μια ατάκα πέταξε μόνο, ρωτώντας την επιτροπή «ποιον συνάδελφο έθιξα;». Και αποχώρησε από την «ακρόαση» σε λιγότερο από ένα λεπτό (40” για την ακρίβεια) για να κάνει δηλώσεις στις κάμερες. Μάλιστα, στον διάδρομο ο Σαλμάς συνάντησε και τον έτερο διαγραφέντα, Λευτέρη Αυγενάκη. Το θέμα σε επίπεδο ΚΟ έκλεισε με έναν ακόμη φάκελο γιατί ακολούθησε και η διαγραφή Σαλμά από το κόμμα. Με την επιστολή Μητσοτάκη προς τον Κώστα Τασούλα, με την οποία του ανακοίνωσε την απόφαση για τη διαγραφή.

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τις υποκλοπές

Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να προβούν σε μπαράζ δράσεων για την καταπολέμηση του Predator και όσων εμπλέκονται στην πώληση, διακίνηση και εξαγωγή από την Ελλάδα. Μετά και από την καταχώριση του Φέλιξ Μπίτζιου και των συνεργατών της Intellexa στις «μαύρες λίστες» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την τριπλέτα των κυρώσεων αναμένεται να συμπληρώσει και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Που θα ανακοινώσει νέα μέτρα σχετικά με τη «λίστα προμηθευτών προβληματικού εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας». Σε αυτήν θυμίζω ότι συμπεριλήφθηκαν η Intellexa και οι εταιρείες που σχετίζονται με το Predator. Μαθαίνω ότι, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης των κρατών που συνεργάζονται με εταιρείες παραγωγής spyware που βρίσκονται σε κυρώσεις ώστε να υπάρχει διεθνής διαπόμπευση και αποκλεισμός των κρατών αυτών από προγράμματα συμπαραγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων για όσο διάστημα χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες που δεν εγκρίνουν οι ΗΠΑ. Επίσης, οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αποφεύγουν να συνεργαστούν μαζί τους λόγω αυξημένης ρυθμιστικής εποπτείας. Θα αντιμετωπίζουν, επίσης, δυσκολίες στην προμήθεια εξαρτημάτων και τεχνολογίας από προμηθευτές εντός και εκτός ΗΠΑ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εσωστρέφεια

Εσωστρέφεια

«Tο ΠΑΣΟΚ δεν θέλω να πάθει αυτά που έχουν συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ με μία παρατεταμένη εσωστρέφεια,…