Ξεκινά προσεχώς η κατασκευή και συντήρηση 17 σχολικών μονάδων…

Ξεκινά προσεχώς η κατασκευή και συντήρηση 17 σχολικών μονάδων...

Το αμέσως προσεχές διάστημα,ξεκινά ένα σημαντικό πρόγραμμα κατασκευής 17 νέων σχολικών κτηρίων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, απαντώντας εχθές στη Βουλή, σε ερώτηση σχετική με τα ζητήματα σχολικής στέγης στην περιφέρεια.

Πρόκειται για ένα έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 128,4 εκατομμύρια ευρώ και συμβατικό αντικείμενο 110 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτελείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και για το οποίο επί του παρόντος, αναμένεται η τελική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την δυνατότητα υπογραφής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στην κατασκευή των εξής σχολείων:

  1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων (Δήμος Νεάπολης – Συκεών)

  2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων (Δήμος Νεάπολης – Συκεών)

  3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών και Κλειστό Γυμναστήριο (Δήμος Νεάπολης – Συκεών)

  4. ΓΕΛ Ευκαρπίας (Δήμος Παύλου Μελά)

  5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας (Δήμος Παύλου Μελά)

  6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης (Δήμος Παύλου Μελά)

  7. 1ο Λύκειο Πολίχνης (Δήμος Παύλου Μελά)

  8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά (Δήμος Λαγκαδά)

  9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Δήμος Ωραιοκάστρου)

  10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου (Δήμος Ωραιοκάστρου)

  11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας (Δήμος Θέρμης)

  12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης)

  13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς (Δήμος Καλαμαριάς)

  14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας (Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη)

  15. 3ο Λύκειο Πυλαίας – Χορτιάτη (Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη)

  16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος (Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη)

  17. Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης (Δήμος Κατερίνης)

Η διάρκεια της περιόδου κατασκευής είναι 2 χρόνια, ενώ ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος και για την συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση των εγκαταστάσεων για διάστημα 25 ετών.

Ο κ. Ταχιάος διευκρίνισε ότι η κατασκευή σχολικών μονάδων δεν αποτελεί ευθεία αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκτός των εξαιρετικών περιπτώσεων που η “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤ.ΥΠ.) συνεργάζεται με τους δήμους στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμματικών συμβάσεων και με άντληση πόρων από συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η περίπτωση της συγκεκριμένης Σύμπραξης Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα είναι τέτοια.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος για τις υποδομές Υφυπουργός, η Κυβέρνηση προβαίνει σε συνεχείς δράσεις για την συντήρηση και αναβάθμιση του σχολικού κτιριακού αποθέματος, ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και ο κεντρικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο οποίος όντας περίκλειστος είναι δύσκολο έως αδύνατον να αποκτήσει, μέσω επεκτάσεων του σχεδίου πόλεως, γη για την κατασκευή νέων σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την τεράστια σημασία του προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου”, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που εξήγγειλε, πριν από λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός, για την υλοποίηση επεμβάσεων που αποβλέπουν στη βελτίωση των υφισταμένων σχολικών εγκαταστάσεων.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ