«Αόρατα» F-16 από την Ελλάδα στην Κύπρο

«Αόρατα» F-16 από την Ελλάδα στην Κύπρο

Σε μια περίοδο που η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει περιορίσει τις παραβιάσεις και πολύ περισσότερο τις υπερπτήσεις σε χώρους ελληνικής δικαιοδοσίας, καθώς όλες οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι οι διαθεσιμότητες είναι πολύ μικρές, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται και δείχνει σε κάθε περίπτωση τις επιχειρησιακές δυνατότητες που ανεβαίνουν επίπεδο. Την εβδομάδα που μας πέρασε μια ακόμα κίνηση που θύμιζε παλαιότερες εποχές υλοποιήθηκε από το ελληνικό επιτελείο, το οποίο ύστερα από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να στείλει μαχητικά του μέχρι την Κύπρο.

Μπορεί τα ελληνικά μαχητικά να μην προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Πάφου «Ανδρέας Παπανδρέου», όπως το 2020, αλλά ακόμη μία φορά έφτασαν στην Κύπρο, δίνοντας στη συγκεκριμένη περίπτωση τη δυνατότητα στην κυπριακή αεράμυνα να εξασκηθεί στον εντοπισμό μαχητικών.

Η μετάβαση των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο θεωρήθηκε πως ήταν επιβεβλημένη καθώς το χρονικό διάστημα που έγινε, οι κατοχικές δυνάμεις και ελικόπτερα από την Τουρκία ασκούνταν στο κατεχόμενο τμήμα το χρονικό διάστημα 16 με 19 Σεπτεμβρίου. Η κυρίως περιοχή που είχε δεσμευτεί για την άσκηση «Ευνομία» ήταν στα ανατολικά όριά του στο FIR Αθηνών. Τα ελληνικά μαχητικά είχαν πετάξει και τις προηγούμενες ημέρες της άσκησης μέχρι τη συγκεκριμένη περιοχή, βάσει του προγραμματισμού και των σχεδίων πτήσης που είχαν κατατεθεί, κάνοντας τους χειριστές των τουρκικών ραντάρ να συνηθίσουν την παρουσία τους μέχρι εκεί.

Το σενάριο

Στις 17 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα προτού ολοκληρωθεί η άσκηση στην οποία συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, η Γαλλία και η Ιταλία, ο στολίσκος των τεσσάρων πλοίων είχε μετατοπιστεί για τα τελικά σενάριά της στις δυτικές ακτές της Κύπρου. Το σενάριο προέβλεπε χαμηλή πτήση και προσβολή των πλοίων από μαχητικά και στη συνέχεια εξίσου χαμηλή πτήση πάνω από την ακτή της Κύπρου προκειμένου τα συστήματα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς να εξασκηθούν στον εντοπισμό «εχθρικών» στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 αφού απογειώθηκαν από την Κρήτη νωρίς το πρωί, πέταξαν κανονικά μέχρι την κυρίως περιοχή της άσκησης στα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών. Αξίζει να επισημανθεί πως οι σχεδιαστές της αποστολής αυτής φρόντισαν προτού γίνει η πτήση να έχει ολοκληρώσει την περιπολία του το τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών που σχεδόν σε καθημερινή βάση μπαίνει στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας χωρίς να καταθέτει σχέδιο πτήσης, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πρακτικής της Τουρκίας. Φτάνοντας εκεί τα ελληνικά μαχητικά «βούτηξαν» και πετώντας σε χαμηλό ύψος κάτω από τα ραντάρ Τουρκίας και Κύπρου έφτασαν πάνω από τον στολίσκο, αλλά και σε σημεία στις κυπριακές ακτές όπου είχαν τοποθετηθεί μετακινούμενα ραντάρ, αλλά και στοιχεία αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral.

Το βίντεο

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία για την πτήση των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, όλες οι πηγές ούτε επιβεβαίωναν αλλά ούτε και διέψευδαν το γεγονός. Ορισμένες από αυτές μάλιστα τόνιζαν πως τα ελληνικά μαχητικά που συμμετείχαν στην άσκηση πέταξαν μόνο μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Φρουρά σχετικά με την άσκηση «Ευνομία» μετά την ολοκλήρωσή της, «πρόδωσε» και επιβεβαίωσε την παρουσία των ελληνικών F-16 στην Κύπρο και τη συνεκπαίδευσή τους με την κυπριακή αεράμυνα, δίνοντας στη συνέχεια τη δυνατότητα να υπάρξουν και πληροφορίες σχετικά με το πώς έφτασαν μέχρι τη μεγαλόνησο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Προφίλ

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι εκεί κι έτοιμοι να βγάλουν τα μάτια τους. Ο «ιδρυτής» του, όμως,…