DBRS: Στο 2% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας [πίνακας]  –

DBRS: Στο 2% αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας [πίνακας]  - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Στο 2% εκτιμά ο οίκος DBRS ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024, από 1,6% προηγουμένως, ενώ μειώνει την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2025 στο 2%, εξαιτίας της υψηλότερης βάσης.

Επίσης, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η DBRS εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 10% από τη νέα χρονιά, και πιο συγκεκριμένα στο 9,6%.

Βελτιώνονται οι προοπτικές του κόσμου

Για τον υπόλοιπο κόσμο, η DBRS τονίζει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη γενικά βελτιώνονται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν σταδιακά τα επιτόκια πολιτικής.

Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά, αν και αυξάνονται σταδιακά καθώς οι σωρευτικές επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Η δυναμική στην Ασία είναι λίγο διαφορετική, με τα επιτόκια πολιτικής να εξακολουθούν να είναι διευκολυντικά και οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη να υποβαθμίζονται κατά μερικά δέκατα της μονάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο όμως ο οίκος εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον πιθανό αντίκτυπό τους στις τιμές των εμπορευμάτων, στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην εμπιστοσύνη.

Αρκετές βασικές εκλογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν επίσης να επισπεύσουν αλλαγές πολιτικής με σημαντικό περιφερειακό ή παγκόσμιο αντίκτυπο.

Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν ευνοϊκές

Οι προβλέψεις για το 2024 έχουν βελτιωθεί ελαφρώς τους τελευταίους μήνες, καθώς τα δεδομένα υψηλής συχνότητας από το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο υποδεικνύουν καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η διάμεση πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο 2,5%. Η ανάπτυξη του Καναδά εξέπληξε επίσης ανοδικά, με τη διάμεση πρόβλεψη έως και 1,1%.

Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Γερμανίας, οι ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν επίσης λίγο καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν, οδηγώντας σε βελτιωμένες προβλέψεις ανάπτυξης για τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τις κεντρικές τους τράπεζες να αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί σε πιο βιώσιμο ρυθμό το 2025, ενώ ο Καναδάς και η Ευρώπη αναμένεται να δουν επιτάχυνση από τις σχετικά αδύναμες αναπτυξιακές τους επιδόσεις φέτος, καταλήγει ο οίκος.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ